Σεισμοί στη Σάμο: Σε επιφυλακή σεισμολόγοι και κάτοικοι

Δύο φορές «χτύπησε» τη Σάμο ο Εγκέλαδος το μεσημέρι της Τετάρτης (31/8), με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση μεταξύ των τοπικών αρχών, των κατοίκων και των σεισμολόγων.

by Times Newsroom

O δεύτερος σεισμός στη Σάμο σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση ο σεισμός ήταν 5,3 ρίχτερ  αλλά μετά αναθεωρήθηκε στο 5,2.

Πριν από 14 λεπτά είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:56 σε θαλάσσια περιοχή 18χλμ νότια της Σάμου ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην νότια και κεντρική Χίο. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ο δήμαρχος του νησιού τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ενώ ο Ευθύμης Λέκκας τόνισε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται και ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνει και άλλος ισχυρότερος από τους προηγούμενους δύο σεισμούς.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους οι συγκεκριμένοι σεισμοί δεν έχουν σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια.

Θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο δεύτερος σεισμός ήταν μεγαλύτερος από τον πρώτο, τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ προσθέτοντας πως έγινε αισθητός σε όλο το νησί της Σάμου ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές μετά από επικοινωνία που είχε με τους δημάρχους. Είμαστε σε καλό στάδιο διαχείρισης του φαινομένου, είπε και υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ακόμα». Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με όλες τις υπηρεσίες, δημάρχους και προέδρους Κοινοτήτων και δεν αναφέρθηκαν πουθενά προβλήματα από τη σεισμική δόνηση.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ασθενείς σεισμικές δονήσεις η πρώτη 19 λεπτά μετά τα 5,2 Ρίχτερ, μεγέθους 3 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή που έγινε και ο ισχυρός σεισμός δηλ. 17 χλμ. νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου Σάμου και είχε εστιακό βάθος 17,2 χλμ. και άλλη μία στις 13:37 μεγέθους 3,2 Ρίχτερ 16 Χλμ. ΒΔ του Αγαθονησίου και εστιακό βάθος 10 χλμ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com