Σεισμός στην Τουρκία: Επέστρεψαν οι ήρωες της ΕΜΑΚ – «Κάναμε ότι θα κάναμε και στην πατρίδα μας» – Συγκινητικές εικόνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με χειροκροτήματα και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης υποδέχτηκαν την ελληνική διασωστική αποστολή όσοι παρευρέθηκαν κατά την άφιξη τους από την Τουρκία το βράδυ της Κυριακής (12/2/2023) στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

by Times Newsroom

Η ελληνική αποστολή διάσωσης που εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα είχε μεταβεί στην Τουρκία επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν τις 23:00. Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.Για μία μεγάλη και συγκινητική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της υποδοχής της αποστολής. Ο υπουργός τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί «τίμησαν τα ελληνικά χρώματα» κι έστειλαν το μήνυμα παντού «ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα εκεί σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς». «Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη. Όρισαν με την ανθρωπιά τους την αλληλεγγύη στην πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι νιώθουν περηφάνια για όλους τους. Όπως είπε ο υπουργός, τα μέλη της αποστολής, «από το πρώτο βράδυ επιχείρησαν και απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους, την αφοσίωσή τους και την αυτοθυσία τους».

«Είμαστε όλοι εδώ να υποδεχθούμε τους ήρωές μας. Ευτυχώς έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι για να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτήν την δαμόκλειο σπάθη ενός μετασεισμού σε τέτοιες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης συμπληρώνοντας ότι τόσο από ξένους ανταποκριτές, όσο και από τις τουρκικές αρχές και τους σεισμόπληκτους άκουσαν τα καλύτερα λόγια για το έργο της ελληνικής αποστολής. «Όλοι έψαχναν τους Έλληνες διασώστες για να τους πάνε κοντά στους δικούς τους ανθρώπους και να επιχειρήσουν. Τέτοια αξιοπιστία περιέλαβε αυτό το σώμα. ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, όλη την ομάδα», είπε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ειδική τελετή για τα μέλη της αποστολής για να εκφράσει, όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης, «το μεγάλο ευχαριστώ της πολιτείας, το μεγάλο ευχαριστώ του ελληνικού λαού προς τους ήρωές μας».

Την περηφάνια του για όλη την αποστολή και τις ευχαριστίες του για όσα έπραξαν εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Η ομάδα ήταν μία, ήταν από την ΕΜΑΚ, από ΚΕΠΥ- ΕΚΑΒ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί μας έχουν κάνει όλους υπερήφανους, μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν. Εγώ θέλω μέσα από την καρδιά μου να τους ευχαριστήσω, μας έκαναν υπερήφανους παντού και απέδειξαν ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός πάντοτε κερδίζει και τις δύσκολες αυτές στιγμές», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

«Όταν ένας άνθρωπος νιώθει πόνο σημαίνει ότι είναι ζωντανός. Όταν νιώθει τον πόνο του άλλου σημαίνει ότι είναι άνθρωπος». Με αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη θέλησε να συνοψίσει τη φιλοσοφία που διακατέχει τους συναδέλφους του ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες του αλλά και την βαθιά ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτέλεσε στην Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή. Όπως είπε ο κ. Πουρναράς, τα στελέχη του ΠΣ που επιχείρησαν στην Τουρκία απέδειξαν πάνω από όλα «πρώτα ότι είναι άνθρωποι και μετά γνήσιοι και σωστοί επαγγελματίες». «Ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπροσωπώντας όλο το προσωπικό τους απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για το έργο που έκαναν στη χώρα της Τουρκίας. Και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι όχι μόνο τα στελέχη που μετέβησαν κάτω αλλά καθημερινά όλο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δίνει έναν τεράστιο αγώνα για την προστασία και τη ζωή των συμπολιτών μας και της περιουσίας τους, και γι αυτό τους είμαι ευγνώμων. Ο ελληνικός λαός να αισθάνεται ότι είμαστε πάντα δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας»

«Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ, επιπυραγός, Δημήτρης Ρούπας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όπως τόνισε, το πιο σημαντικό είναι ότι η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είναι όλοι τους υγιείς. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη καταστροφή, όλοι θέλαμε να τους βοηθήσουμε. Το διαχειριστήκαμε, δεν σταματήσαμε, 24 ώρες το 24ωρο ήμασταν στο πεδίο. Ήταν πάρα πολλοί εγκλωβισμένοι. Όταν φτάνεις από τις πρώτες ομάδες τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και πάρα πολύ μεγάλα. Περνώντας οι μέρες μικραίνουν τα προβλήματα. Είχαμε να διαχειριστούμε πολλά, τις μεταφορές μας, τους κλειστούς δρόμους, τις επικοινωνίες. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε, μας βοήθησαν πάρα πολύ και οι ντόπιοι και πήγαν όλα καλά», σημείωσε. Όπως επισήμανε η πιο συγκινητική στιγμή που βίωσαν ήταν οι αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές τους να απεγκλωβίσουν την μικρή Φατμά, που τελικά έχασε τη ζωή της, αλλά κατάφεραν και έσωσαν την μικρή της αδερφή.

«Δεν κάναμε τίποτα λιγότερα από αυτό που κάνει το ΕΚΑΒ κάθε μέρα. Το μόνο που άλλαξε ήταν ο βαθμός δυσκολίας, που ήταν σίγουρα διαφορετικός. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα θα ειπωθούν τις επόμενες ημέρες, θα ξεκαθαρίσουν καταστάσεις, είμαστε άπαντες παρόντες», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στην αποστολή στην Τουρκία, Σωκράτης Δούκας.

Τι είπε ο Ευθύμης Λέκκας

Με αποσκευές γεμάτες με πλούσιο επιχειρησιακό, διασωστικό, ανθρωπιστικό, επιστημονικό και τεχνικό έργο επιστρέφουν στην Ελλάδα από την Τουρκία τα μέλη της ελληνικής αποστολής, όπως είπε, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Οι Έλληνες πυροσβέστες, η ΕΜΑΚ και το ΕΚΑΒ δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημείωσε και κατέστησε σαφές ότι ο συγκεκριμένος σεισμός και το συγκεκριμένο ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη Νότια Τουρκία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο. «Δεν έχουμε το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αυτό που διέρχεται από την Κωνσταντινούπολη που διεγέρθηκε, έχουμε ένα ρήγμα το οποίο απέχει 500 χλμ από το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Συνεπώς κάθε συσχέτιση μεταξύ του ρήγματος που ενεργοποιήθηκε και του ελληνικού χώρου είναι άστοχη», τόνισε ο κ. Λέκκας. Όπως ανέφερε, με βάση μια ταχεία αυτοψία που έκαναν σε όλη την πληγείσα περιοχή η οποία έχει διαστάσεις της τάξεως των 600 χιλιομέτρων επί 40 χλμ, διαπίστωσαν ότι οι κατασκευές οι οποίες κατέρρευσαν ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες.

«Σύμφωνα με υπολογισμούς τα θύματα θα ξεπεράσουν τις 50.000 και ο πληθυσμός που έχει πληγεί ανέρχεται περίπου σε 2,5 εκατομμύρια. Αυτό δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα και είναι μία πρόκληση η οποία είναι μπροστά για την Τουρκία, είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λυθεί τις αμέσως επόμενες μέρες γιατί 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα», κατέληξε.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Παράλληλα, στην Ελλάδα έφτασε και το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που μετέφερε τον εξοπλισμό και τα οχήματα.

Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούνταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Συγκίνηση και λουλούδια για την 2η ΕΜΑΚ στην Θεσσαλονίκη – «Μας έλεγαν αδέρφια»

Με λουλούδια στα χέρια και με ανοιχτές αγκαλιές υποδέχτηκαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, συνάδελφοι τους, τους 15 της 2ης ΕΜΑΚ και μαζί τους τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, που πήραν μέρος σε διασώσεις σεισμόπληκτων στην Τουρκία.

Μαζί με την 1η ΕΜΑΚ, έσωσαν ζωές στην Τουρκία, με τους πολίτες της γειτονικής χώρας να τους ευγνωμονούν για την προσφορά τους, και να τους αποκαλούν αδέρφια.

«Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν με αυταπάρνηση και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους» δήλωσε ο αξιωματικός επιχειρήσεων της 2ης ΕΜΑΚ, αντιπυραρχος, Μιλτιάδης Καραγεωργιαδης και συνέχισε: «Ήταν μια δύσκολη κατάσταση, μια τεράστια καταστροφή, ισοπεδώθηκαν ολόκληρες περιοχές. Από την πρώτη ώρα που ακούσαμε για το σεισμό όλοι θέλαμε να βρεθούμε εκεί, τελικά βρεθήκαμε, προσπαθήσαμε από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Φανταστείτε, ότι ως το πρωί (χθες) επτά μέλη της ομάδας προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν την 24χρονη αθλήτρια που ήταν θαμμένη κάτω από τα ερείπια, δυστυχώς δεν είχε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε την επιχείρηση χωρίς να έχουμε κάποιο οπτικό, ή ακουστικό σήμα παρόλα αυτά προσπαθήσαμε ως τις επτά το πρωί, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Είμαστε χαρούμενοι που είχαμε κάποιους απεγκλωβισμός ζωντανών, μακάρι να βρεθούν κι άλλοι, αν και το χρονικό περιθώριο στενεύει, όσο οι ώρες περνούν και μιλούμε πλέον για θαύματα».

Η ελληνική ομάδα επιχείρησε στην πόλη Χατάι σε αρκετή απόσταση από το επίκεντρο των σεισμών, αλλά κι εκεί η καταστροφή ήταν μεγάλη.

Ο αντιπύραρχος σημείωσε τη θέρμη, με την οποία υποδέχτηκαν την ελληνική αποστολή, Τούρκοι πολίτες.

«Μας αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή. Πολύ συγκινητικό ήταν τώρα που επιστρέφαμε και είχαμε στο διασωστικό όχημα την ελληνική σημαία, μας χαιρετούσαν, μας έλεγαν: «είστε αδέλφια». Πολύ συγκινητικό».

Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Κεντρικής Μακεδονίας Χριστίνα Καραμπελίδου για να υποδεχθεί τους διασώστες που πήραν μέρος στην αποστολή, η οποία δήλωσε πολύ συγκινημένη και υπερήφανη για το υγειονομικό προσωπικό και γενικώς για όλα τα μέλη της αποστολής. «Είχαν μια άψογη συνεργασία» ανέφερε η κ. Καραμπελιδου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή