Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ: «Το σκυλί των Μπάσκερβιλ»

Απόσπασμα – πρώτο κεφάλαιο

by Times Newsroom

Το Κυνηγόσκυλο των Μπάσκερβιλ [The Hound of the Baskervilles] είναι το τρίτο από τα τέσσερα αστυνομικά μυθιστορήματα του Βρετανού συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Αρχικά κυκλοφόρησε στο The Strand Magazine από τον Αύγουστο του 1901 έως τον Απρίλιο του 1902, εκτυλίσσεται κυρίως στο Dartmoor στο Ντέβον στη Δυτική Χώρα της Αγγλίας και αφηγείται την ιστορία μιας απόπειρας δολοφονίας εμπνευσμένη από τον θρύλο ενός τρομερού, διαβολικού κυνηγόσκυλου υπερφυσικής προέλευσης. Ο Χολμς και ο Γουάτσον ερευνούν την υπόθεση. Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του Χολμς μετά τον προφανή θάνατό του στο “The Final Problem”, και η επιτυχία του The Hound of the Baskervilles οδήγησε στην τελική αναβίωση του χαρακτήρα. Μια από τις πιο διάσημες ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ, το 2003, το βιβλίο καταγράφηκε ως το νούμερο 128 από τα 200 στη δημοσκόπηση του BBC The Big Read για το «πιο αγαπημένο μυθιστόρημα» του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1999, μια δημοσκόπηση των «Sherlockians» το κατέταξε ως το καλύτερο από τα τέσσερα μυθιστορήματα του Χολμς.

Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ

Το σκυλί των Μπάσκερβιλ

Ο κύριος Σέρλοκ Χολμς, που συνήθως ξυπνούσε πολύ αργά, εκτός από τις όχι σπάνιες περιπτώσεις, που αγρυπνούσε όλη νύχτα, καθόταν στο τραπέζι κι έπαιρνε το πρωινό του. Εγώ στεκόμουν στο μικρό χνουδωτό χαλί που ήταν στρωμένο μπροστά στο τζάκι, εξετάζοντας το μπαστούνι, που ο επισκέπτης μας είχε ξεχάσει το περασμένο βράδυ. Ήταν ένα μάλλον χονδρό μπαστούνι από φίνο ξύλο με σφαιρική λαβή. Κάτω από τη λαβή του, ήταν καρφωμένη  μια ασημένια πλάκα, πλατιά και μακριά σχεδόν μια ίντσα, με χαραγμένες τις λέξεις: «Στον Τζέημς Μόρτιμερ – Ιατρό, από τους φίλους του, του Νοσοκομείου Τ.Κ.» και το έτος «1884». Ήταν ακριβώς το μπαστούνι που θα ταίριαζε σ’ έναν οικογενειακό γιατρό του παλιού καιρού – σοβαρό, γερό, που σου δίνει το αίσθημα της ασφάλειας.

«Λοιπόν, Γουώτσον, τί θα το κάνεις αυτό;»

Ο Χολμς καθόταν με γυρισμένη την πλάτη του σ’ εμένα κι εγώ δεν του είχε πει τι με απασχολούσε.

«Πώς ξερεις τι κάνω; Θαρρώ πως έχεις μάτια και στο σβέρκο.»

«Έχω τουλάχιστον  μια καλογυαλισμένη ασημένια καφετιέρα μπροστά μου», είπε αυτός. «Μα έλα, πες μου, Γουώτσον, τι θα το κάνεις το μπαστούνι του επισκέπτη μας; Αφού είχαμε την ατυχία να τον χάσουμε και να μην ξέρουμε που βρίσκεται, το τυχαίο αυτό ενθύμιο αποκτά σημασία. Άκουσέ με πως φαντάζομαι τον άνθρωπο βλέποντας το μπαστούνι του.»

«Νομίζω», είπα, ακολουθώντας όσο μπορούσα τα συστήματα του συντρόφου μου, «ότι ο δόκτωρ Μόρτιμερ είναι ένας επιτυχήμένος ηλικιωμένος γιατρός με υπόληψη, αφού εκείνοι που τον γνώριζαν του έδωσαν αυτό ως δείγμα της εκτίμησής τους.»

«Ωραία», είπε ο Χολμς. «Πάρα πολύ καλά».

«Θαρρώ ακόμη, πως πρέπει να είναι γιατρός από την επαρχία, που περπατά πολύ, πηγαίνοντας από άρρωστο σε άρρωστο.»

«Γιατί;»

«Γιατί το μπαστούνι αυτό, αν και πολύ όμορφο, επάνω είναι τόσο στραπατσαρισμένο, που δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα το κρατού ένας γιατρός μέσα στην πόλη. Το χοντρό σίδερο κάτω έχει φθαρεί. Είναι λοιπόν φανερό πως έχει περπατήσει μίλια και μίλια μ’ αυτό.»

«Πολύ λογικό», είπε ο Χολμς.

«Ύστερα είναι αυτοί “οι φίλοι του Νοσοκομείου Τ.Κ.”. Φαντάζομαι θα είναι κανένα κυνηγετικό σωματείο. Είναι πιθανό ο γιατρός να έδεσε τίποτε πληγές στα μέλη του συλλόγου κι αυτά για να τον ευχαριστήσουν του έκαναν αυτό το μικρό δώρο.»

«Αληθινά Γουώτσον, ξεπερνάς τον ίδιο σου τον εαυτό», είπε ο Χολμς σπρώχνοντας πίσω την καρέκλα του κι ανάβοντας ένα τσιγάρο. «Πρέπει να ομολογήσω, πως σε ό,τι έχεις γράψει για τα ασήμαντα κατορθώματά μου έχεις συνήθως υποτιμήσει τις δικές σου ικανότητες. Βέβαια, μπορεί εσύ να μην είσαι ο ίδιος πηγή φωτός, είσαι όμως καλός αγωγός φωτός. Μερικοί χωρίς να έχουν οι ίδιοι μεγαλοφυία, έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να τονώνουν τη μεγαλοφυία των άλλων. Ομολογώ, αγαπητέ μου φίλε, ότι σου χρωστώ πολλά.»

Ποτέ δεν είχε μιλήσει τόσο πολύ και πρέπει να παραδεχτώ πως τα λόγια του μ’ ευχαρίστησαν πραγματικά, γιατί πολλές φορές είχα πειραχτεί από την αδιαφορία του στο θαυμασμό μου και στις προσπάθειές μου να μάθει ο κόσμος τις μεθόδους του. Ήμουν ακόμη περήφανος να σκέπτομαι, πως είχα μπει τόσο στο σύστημά του, ώστε να το εφαρμόσω με τρόπο που να μου λέει μπράβο. Πήρε το μπαστούνι από τα χέρια μου και το εξέτασε για λίγα λεπτά με γυμνό μάτι. Ύστερα, σοβαρό, άφησε το τσιγάρο του και πλησιάζοντας στο παράθυρο ξανακοίταξε το μπαστούνι προσεκτικά, μ’ ένα φακό.

«Ενδιαφέρον, αν και υποτυπώδες», είπε και κάθισε στην αγαπημένη του γωνία, στον καναπέ. «Υπάρχουν βέβαια μια – δυο ενδείξεις. Το μπαστούνι αυτό μάς δίνει τη βάση για πολλά συμπεράσματα.»

«Μήπως μου ξέφυγε τίποτε;» ρώτησα με κάποια σπουδαιοφάνεια. «Πιστεύω να μην υπάρχει τίποτε το σημαντικό που να μην το πρόσεξα.»

«Φοβάμαι, αγαπητέ μου Γουώτσον, πως τα περισσότερα συμπεράσματά σου ήταν στραβά. Όταν σου είπα, ότι με τονώνεις, εννούσα, για να είμαι ειλικρινής, ότι με το να βλέπω τα λάθη σου βρίσκω καμιά φορά την αλήθεια. Όχι πως δεν έχεις καθόλου δίκιο σ’ αυτήν την περίπτωση. Ο άνθρωπός μας είναι δίχως άλλο γιατρός τη επαρχίας και περπατά πολύ.»


Πληροφορίες

  • Τίτλος: Το σκυλί των Μπάσκερβιλ
  • Συγγραφέας: Σερ  Άρθουρ Κόναν Ντόυλ
  • Μετάφραση: Ξ. Χατζηγρηγόρη
  • Ειδική έκδοση για την Ελευθεροτυπία
  • Έτος 2006
  • Απόσπασμα από το πρώτο κεφάλαιο

Ο συγγραφέας

Ο σερ Άρθουρ Ιγνάτιος Κόναν Ντόυλ (Sir Arthur Ignatius Conan Doyle, 22 Μαΐου 1859 – 7 Ιουλίου 1930) ήταν Σκωτσέζος]συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα που περιλαμβάνουν τον χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς. Αρχικά ιατρός, το 1887 δημοσίευσε τη Σπουδή στο Κόκκινο, το πρώτο από τα τέσσερα μυθιστορήματα με τον Χολμς και τον Δρα Γουάτσον. Επιπλέον, ο Ντόυλ έγραψε πάνω από 50 διηγήματα με ήρωα τον διάσημο ντετέκτιβ. Οι ιστορίες του Σέρλοκ Χολμς θεωρούνται γενικά ορόσημα στον τομέα του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο Ντόυλ ήταν παραγωγικός συγγραφέας. Τα υπόλοιπα έργα του περιλαμβάνουν ιστορίες φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας με τον καθηγητή Τσάλεντζερ και χιουμοριστικές ιστορίες με τον ναπολεόντειο στρατιωτικό Ζεράρ, καθώς και θεατρικά έργα, ρομάντζα, ποίηση, πεζό λόγο και ιστορικά μυθιστορήματα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή