Σεργκέι Σουτένκο: Η Ρωσία θέλει να διχάσει τους Έλληνες

Η ρωσική προπαγάνδα και τα συγκαλυμμένα αφηγήματα που αποδεικνύονται αποτελεσματικά - «Κάποιοι Έλληνες πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πολεμούν ακόμη τους Ναζί»

by Times Newsroom

Ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο ήταν το βράδυ της Τρίτης (3/5) στη νέα πολιτική εκπομπή της ΕΡΤ«Στο Κέντρο» με θέμα τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, στην οποία μίλησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος από τη μεριά του διατύπωσε την ανησυχία του για την παγκόσμια κατάσταση δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Ζούμε το θερμό εισαγωγικό επεισόδιο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο Σεργκέι Σουτένκο αναφέρθηκε στην ανάγκη της χώρας του για όπλα και στην ρωσική προπαγάνδα που διχάζει τους Έλληνες. Ιδού τι δήλωσε στον Γιώργο Κουβαρά.

– Έχετε υποστήριξη από πολλές χώρες όσον αφορά τον οπλισμό, την ανθρωπιστική βοήθεια, την οικονομική και ιατρική βοήθεια και την στήριξη των προσφύγων. Τι είναι αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία πιο επιτακτικά;

«Συνδέοντάς το με την προηγούμενη ερώτηση σε σχέση με το πόσο καθοριστικές θα είναι οι επόμενες εβδομάδες, το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι όπλα. Τα όπλα είναι απαραίτητα για να προασπιστούμε την πατρίδα μας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Η Δύση μας άκουσε και αποφάσισε να μας παράσχει όπλα, όχι μόνο σοβιετικού τύπου, αλλά και όπλα που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ. Αυτό θα είναι καθοριστικό και πλέον είναι θέμα χρόνου. Ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός».

– Θεωρείτε πως οι κυρώσεις που επέβαλλε η Δύση στη Ρωσία αρκούν; Είναι αποτελεσματικές;

«Η απάντηση είναι πως ο πόλεμος συνεχίζεται. Είναι, λοιπόν, αποτελεσματικές, αλλά δεν αρκούν. Τώρα ετοιμάζουμε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, πιο αυστηρών. Οι πιο οδυνηρές θα αφορούν το εμπάργκο πετρελαίου. Γίνονται κάποιες συζητήσεις επ’ αυτού».

– Επιβλήθηκαν κυρώσεις σε ρωσικά κρατικά Μέσα σε όλη την Ευρώπη. Επίσης μια Ευρωπαϊκή ειδική ομάδα ασχολείται με τη ρωσική προπαγάνδα. Στο Sputnik που λειτουργούσε στην ελλάδα επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις. Θεωρείται πως η ρωσική παραπληροφόρηση επηρεάζει την ελληνική κοινή γνώμη;

«Η Δύση άργησε λίγο να καταλάβει ότι οι “ειδήσεις” που παράγει η Ρωσία, δεν είναι στην πραγματικότητα ειδήσεις. Είναι ένα μέσο, ένα εργαλείο πληροφοριακού πολέμου. Η Ρωσία πολεμά σε πολλά μέτωπα. Ένα είναι το ψυχολογικό μέτωπο. Θέλει να κάμψει το ηθικό και να διχάσει την Ευρώπη και τους Έλληνες. Το Sputnik είναι ένα μικρό μέρος. Με πιο συγκαλλυμένο τρόπο παρέχονται στα ελληνικά μέσα, μιλώ συγκεκριμένα για την Ελλάδα, παρέχονται κάποια αφηγήματα συγκαλυμμένα, αλλά αποτελεσματικά».

– Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Τι εννοείται;

«Δείτε, για παράδειγμα την προετοιμασία για την “ιερή μέρα” της Ρωσίας, την 9η Μαίου με τις παρελάσεις και τις πορείες. Νομίζω πως κάτι ετοιμάζεται εδώ στην Ελλάδα, με το ρωσικό αφήγημα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τα πορτρέτα που κρατούν ψηλά. Και τώρα στις πορείες για παράδειγμα, κρατούν πορτρέτα Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Λένε ότι ο πόλεμος κατά του ναζισμού συνεχίζεται στην Ουκρανία. Χρησιμοποιούν τα γράμματα “V” και “Z” και σημαίες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως μέρος αυτού. Ακόμη, λοιπόν, εξαπλώνεται αυτό το δηλητηριώδες αφήγημα. Εδώ και οχτώ χρόνια προβάλλουν αυτό το παλιό αφήγημα για το Τάγμα Αζόφ και τους Ναζί. Κάποιοι Έλληνες πιστεύουν ότι οι Ρώσοι πολεμούν ακόμη τους Ναζί».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com