Σερβία: «Ο Πούτιν χρησιμοποίησε το Κόσοβο για τις αυθαίρετες κινήσεις του»

«Απλά έδειξε ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σημαντικό για αυτόν», έχει ως τίτλο η σερβική Blic.

by Times Newsroom

Σημειώνει, μάλιστα, ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γκουτέρες το χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τις αυθαίρετες κινήσεις του.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ έχουν γίνει ανεξάρτητες κατ’ αναλογία με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες είπε ότι το Δικαστήριο του ΟΗΕ δεν αναγνώρισε το δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου στην αυτοδιάθεση, έτσι ώστε «το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ να έχουν αυτό το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, που η Ρωσία το αναγνώρισε».

«Όμως τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναγνώρισαν το Κόσοβο»,  τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας απάντησε εν συντομία ότι «Δικαστήριο είναι».

Ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε επίσης ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του DNR και του LNR προκειμένου να σταματήσει τη γενοκτονία που έκανε το Κίεβο κατά του τοπικού πληθυσμού. Αυτό συνέβη αφού η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Γνωρίζω πολύ καλά, προσωπικά διάβασα τα έγγραφα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο. Θυμάμαι καλά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που αναφέρει ότι κατά την πραγματοποίηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, ένα συγκεκριμένο έδαφος οποιουδήποτε κράτους δεν είναι υποχρεωμένο να ζητήσει άδεια από τις κεντρικές αρχές για να δηλώσει την κυριαρχία του. Αυτά ειπώθηκαν για το Κοσσυφοπέδιο και αυτή είναι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου. Αυτή η απόφαση υποστηρίχθηκε από όλους. Προσωπικά διάβασα όλα τα σχόλια των αρχών των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών χωρών, όλοι το υποστήριξαν. Αν ισχύει αυτό, τότε η DNR και η LNR έχουν το ίδιο δικαίωμα να δηλώσουν την κυριαρχία τους, χωρίς να απευθυνθούν στις κεντρικές αρχές της Ουκρανίας, επειδή έχει δημιουργηθεί προηγούμενο» είπε ο Πούτιν.

«Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Δυστυχώς, οι συνάδελφοί μας στη Δύση προτίμησαν να μην το προσέξουν αυτό», επεσήμανε ο Ρώσος ηγέτης.

blic.rs

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή