Σιμόν Βίζενταλ, Αυστριακός συγγραφέας και κυνηγός Ναζί

by Times Newsroom
Share this
Ο Σιμόν Βίζενταλ (Simon Wiesenthal, 31 Δεκεμβρίου 1908 – 20 Σεπτεμβρίου 2005) ήταν Αυστριακός συγγραφέας και κυνηγός Ναζί. Ήταν Εβραίος της Αυστρίας, που επέζησε του Ολοκαυτώματος και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έγινε διάσημος για τη συμβολή του στον εντοπισμό Ναζί εγκληματιών πολέμου.
 
Ο Βίζενταλ γεννήθηκε στη Γαλικία, τότε τμήμα της Αυστροουγγαρίας και σήμερα ουκρανικό έδαφος. Σπούδασε αρχιτεκτονική και ζούσε στο Λβιβ όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Φυλακίστηκε και υποχρεώθηκε σε καταναγκαστική εργασία στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Γιάνοβσκα, Πλάζοβ και Μαουτχάουζεν.
 
Μετά τον πόλεμο, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με Ναζί εγκληματίες πολέμου που είχαν διαφύγει από τη Γερμανία, με σκοπό να εντοπιστούν και να δικαστούν για τα εγκλήματά τους. Το 1947 ίδρυσε το Εβραϊκό Κέντρο Ιστορικής Τεκμηρίωσης στο Λιντς της Αυστρίας, όπου ο ίδιος και άλλοι ερευνητές συνέλεγαν πληροφορίες για μελλοντικές δίκες εγκληματιών πολέμου και βοηθούσαν πρόσφυγες να αναζητήσουν χαμένους συγγενείς. Το 1961 ίδρυσε το Εβραϊκό Κέντρο Τεκμηρίωσης στη Βιέννη και συνέχισε να αναζητεί Ναζί εγκληματίες πολέμου. Έπαιξε δευτερεύοντα ρόλο στον εντοπισμό του Άντολφ Άιχμαν, που συνελήφθη στην Αργεντινή το 1960, και συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Αυστρίας στην προετοιμασία του φακέλου στοιχείων για τον Φραντς Στανγκλ, διοικητή των στρατοπέδων εξόντωσης Σομπιμπόρ και Τρεμπλίνκα, που καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά το 1971.
 
Στις δεκαετίες του 1970 και 1980 ο Βίζενταλ εμπλέχθηκε σε δύο περιστατικά που έλαβαν δημοσιότητα και αφορούσαν γνωστούς αυστριακούς πολιτικούς. Λίγο αφού ο Μπρούνο Κράισκι ορκίστηκε Καγκελάριος της Αυστρίας τον Απρίλιο του 1970, ο Βίζενταλ αποκάλυψε στον τύπο ότι τέσσερα από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου υπήρξαν μέλη του Ναζιστικού κόμματος. Ο Κράισκι, οργισμένος, αποκάλεσε τον Βίζενταλ «Εβραίο φασίστα», παρομοίωσε την οργάνωσή του με τη Μαφία και τον κατηγόρησε για συνεργασία με τους Ναζί. Ο Βίζενταλ τον μήνυσε για δυσφήμιση και κέρδισε τη δίκη, που κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό το 1989. Το 1986, ο Βίζενταλ εμπλέχθηκε στην υπόθεση του Κουρτ Βαλντχάιμ, του οποίου το ναζιστικό παρελθόν αποκαλύφθηκε λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του 1986 στην Αυστρία. Ο Βίζενταλ βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς είχε παλαιότερα απαλλάξει τον Βαλντχάιμ από κάθε κατηγορία σχέσεων με τον Ναζισμό, και δέχθηκε πολλή αρνητική δημοσιότητα ως αποτέλεσμα αυτού του λάθους. Ο Βίζενταλ φημιζόταν επίσης ως αφηγητής και έγραψε αυτοβιογραφίες, στις οποίες περιέχονται εξιστορήσεις που βασίζονται μόνο εν μέρει σε πραγματικά γεγονότα. Ειδικότερα, υπερέβαλε όσον αφορά τον ρόλο του στη σύλληψη του Άιχμαν το 1960.
Ο Βίζενταλ πέθανε στον ύπνο του, σε ηλικία 96 ετών στη Βιέννη και τάφηκε στην πόλη Χερτζλίγια στο Ισραήλ. Τιμήθηκε, παρασημοφορήθηκε και βραβεύθηκε σε πολλές χώρες για το έργο του. Το Κέντρο Σίμον Βίζενταλ στο Λος Άντζελες έχει ονομαστεί προς τιμή του.
Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή