Σίντνεϊ Πόλακ (1934 – 2008) Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών

Βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1985 Πέρα από την Αφρική (Out of Africa).

by Times Newsroom

Ο Σίντνεϊ Πόλακ (Sydney Pollack), (1 Ιουλίου 1934 – 26 Μαΐου 2008) ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός ταινιών βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1985 Πέρα από την Αφρική (Out of Africa). Είναι επίσης γνωστός για τη σκηνοθεσία των ταινιών: Αγάπη για τον Έρωτα (This Property is Condemned, 1966)Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν (They Shoot Horses Don’t They?, 1969)Ιερεμίας Τζόνσον (Jeremiah Johnson, 1972)Τα καλύτερά μας χρόνια (The Way We Were, 1973)Οι Τρεις Μέρες του Κόνδορα (Three Days of the Condor, 1973)Χωρίς Δόλο (Absence of Malice, 1981)Τούτσι (Tootsie, 1982) και Η Φίρμα (The Firm, 1993).

Ο Πόλακ συνεργάστηκε με πολλά μεγάλα ονόματα του κινηματογραφικού στερεώματος κι είχε την ικανότητα να αποσπά άρτιες ερμηνείες από τους ηθοποιούς. Ίδρυσε, μαζί με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ, το Ινστιτούτο Sundance και επίσης, μαζί με τον Μάρτιν Σκορσέζε το Film Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αφιερωμένο στην αναπαλαίωση ταινιών και στην αποτροπή της καταστροφής των πρωτότυπων φιλμ.

Ξεκίνησε από τον χώρο της τηλεόρασης κατά τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και μεταπήδησε στον χώρο του κινηματογράφου κάνοντας το ντεμπούτο του το 1965, με την ταινία Παρακαλώ, Συγχώρεσέ με (The Slender Thread), στην οποία σκηνοθέτησε την Αν Μπάνκροφτ και τον Σίντνεϊ Πουατιέ, τελευταία του ταινία ήταν Η Διερμηνέας (The Interpreter, 2005) με τη Νικόλ Κίντμαν και τον Σον Πεν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com