Σίσσυ: Η έφιππη αυτοκράτειρα

Ανάμεσα στα χιλιάδες βιβλία που έχουν γραφτεί για την αυστριακή αυτοκράτειρα, ένα καινούργιο μυθιστόρημα δίνει μια διαφορετική πνοή στην πολυτάραχη ζωή της.

by Times Newsroom

Πριγκίπισσα Σίσσυ

Η συγγραφέας Κάρεν Ντούβε στο νέο της μυθιστόρημα εξιστορεί, όπως και πολλοί άλλοι συγγραφείς μέχρι σήμερα, ένα κομμάτι της πολυτάραχης ζωής της Πριγκίπισσας Σίσσυ. Ο τίτλος έχει μόνο τέσσερα γράμματα «SISI». Το βιβλίο πραγματεύεται διάφορα θέματα όπως ιππασία, ίντριγκες, ερωτικές φαντασιώσεις και τα γηρατειά.

Η Κάρεν Ντούβε ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για τα άλογα. Στη συνέχεια όμως το έργο εξελίχθηκε σε μυθιστόρημα για την Ελισάβετ της Αυστρίας. Ενώ μπορεί να ακούγεται παράδοξο για όποιον δεν γνωρίζει την ιστορία της λατρευτικής φιγούρας του 19ου αιώνα, τα άλογα έπαιξαν κεντρικό ρόλο στη ζωή της. Η συγγραφέας παραδέχεται πως πριν γράψει το βιβλίο της δεν ήξερε πολλά για την Πριγκίπισσα Σίσσυ παρά μόνο τις ταινίες με την Ρόμι Σνάιντερ και της κίνησε το ενδιαφέρον μόνο όταν ξεκίνησε να ασχολείται με την ίδια. «Ξεκινάς με επιφυλάξεις να μαθαίνεις για εκείνη και καταλήγεις σε εθισμό».

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ στην ταινία Corsage

Ιδιαίτερη αδυναμία στα άλογα

Η ίδια μοιράζεται την αγάπη για τα άλογα με την αυτοκράτειρα της Αυστρίας (1837-1898) και προτού γράψει το μυθιστόρημά της έπρεπε να διαβάσει την πλούσια σχετική βιβλιογραφία. «Όταν συνειδητοποίησα πόσο υλικό υπάρχει, κατάλαβα πόσο εύκολα μπορείς να το ανασυνθέσεις. Σχεδόν κάθε μέρα της ζωής της Ελισάβετ έχει καταγραφεί από επτά διαφορετικούς ανθρώπους». Στο βιβλίο η Κάρεν Ντούβε εστιάζει στη ζωή της αυτοκράτειρας όταν πλησίαζε τα σαράντα, όπως και η Μαρί Κρόιτσερ στην ταινία της «Corsage» που ανέβηκε στους κινηματογράφους αρχές Ιουλίου.

«Ήταν μια δραματική περίοδος στη ζωή της Σίσσυ. Είναι η στιγμή που η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο αρχίζει να γερνάει» σημειώνει η Ντούβε. Τα άλογα, η αγαπημένη της κόρη και η ομορφιά της ήταν οι εμμονές της αυτοκράτειρας. «Ίσως να σκεφτόταν πως εάν ήταν υπερβολικά όμορφη θα ήταν και ασφαλής και ήταν πεπεισμένη πως η δύναμή της βασιζόταν στην έλξη και την ομορφιά της» αναφέρει η συγγραφέας. Υπάρχει μια τραγικότητα σε αυτό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως τα γηρατειά δεν είναι εύκολη υπόθεση για πολλούς.

«Όταν η Σίσσυ δεν κάνει ιππασία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει την αναπόφευκτη γήρανση. Κάνει έντονη γυμναστική, λιμοκτονεί και βάζει μοσχαρίσια φιλέτα στο πρόσωπό της» λέει η Ντούβε και συνεχίζει « Η τρέλα και μόνο με τα μαλλιά της που έπρεπε να ζυγίζουν περισσότερο από ένα κιλό και έπρεπε να της τα κουβαλάνε από πίσω στο κρεβάτι της, είναι βασανιστήριο».

Η συγγραφέας του βιβλίου «SISI», Κάρεν Ντούβε

Ριψοκίνδυνη και αινιγματική η Ελισάβετ

Την ίδια στιγμή η Ντούβε απεικονίζει τη βασίλισσα ως μια σχεδόν εμμονική καβαλάρισσα που δεν πτοείται από τον κίνδυνο στη σέλα, αλλά αντίθετα τον αναζητά. Ταξιδεύει μέχρι την Αγγλία για να πάρει μέρος στο κυνήγι της αλεπούς που είναι ριψοκίνδυνο. Η πιο έμπιστή της υπηρέτρια πανικοβάλλεται κάθε φορά που η κυρία της κάνει τέτοιες αποκοτιές. Η Ελισάβετ προσπαθεί να την καθησυχάσει. Η συγγραφέας παρατηρεί όμως με μία δόση χιούμορ «Η Βουλή των Λόρδων είναι γεμάτη αναπηρικά καροτσάκια – όλα έχουν προκληθεί από ατυχήματα στο κυνήγι».

Η πριγκίπισσα Σίσσυ δεν εντυπωσιάζεται όμως από κάτι τέτοιο. Ο κόσμος της είναι η ιππασία και όχι το κυβερνητικό έργο του συζύγου της, του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α. Δεν την ενδιαφέρει καθόλου αυτό το κομμάτι και γι’ αυτό, ο διάσημος αναβάτης Ουίλιαμ Τζόρτζ Μίντλτον κατάφερει να έρθει τόσο κοντά της στην Αγγλία.

Το μυθιστόρημα της Ντούβε είναι πολυεπίπεδο. Η αυστριακή αυτοκράτειρα μπορεί να είναι ευαίσθητη, στη συνέχεια σκληρή και κάποιες φορές απλά μοχθηρή – τόσο με το προσωπικό της όσο και με τους συγγενείς της. «Η Σίσσυ αποτελείται από δέκα ανθρώπους, τέσσερεις τους οποίους δεν συμπαθείς και έξι, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα γοητευτικοί, μα δεν ξέρεις ποτέ ποιον θα συναντήσεις» υπογραμμίζει η ίδια. Είναι πραγματικά ευτυχισμένη μόνο πάνω στο άλογο, αλλά ακόμα και μια αυτοκράτειρα είναι αναπόφευκτο να κατεβαίνει από τη σέλα που και που…

Αντρέας Χάιμαν, dpa

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com