Σκανδαλίδης: «Μόνιμα μέτρα για τους έχοντες, προσωρινά και ανεπαρκή για τους μη έχοντες. Μεγάλες ελαφρύνσεις για τους λίγους, ψίχουλα στους πολλούς και τους πλέον αδύναμους»

by Times Newsroom

Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ανέπτυξε στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως: «Μόνιμα μέτρα για τους έχοντες, προσωρινά και ανεπαρκή για τους μη έχοντες. Μεγάλες ελαφρύνσεις για τους λίγους, ψίχουλα στους πολλούς και τους πλέον αδύναμους”

Το να μιλήσω για άλλη μια φορά για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση νομίζω ότι χάνω τα λόγια μου. Είναι κατά συρροή η παραβίαση κάθε έννοιας σωστής διαβούλευσης και νομοθέτησης, καλής νομοθέτησης.

Θα ήθελα, πριν αναφερθώ στο νομοσχέδιο, να κάνω μια αναφορά στο χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός μας εξέπληξε δυσάρεστα. Ένα ακόμη δραματικό διάγγελμα. Έχω χάσει τον αριθμό πόσα έχει κάνει μέχρι τώρα. Μια ακόμα συρραφή μέτρων χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα σε όσους βιώνουν δραματικά την κρίση και την εξοντωτική ακρίβεια. Το μοτίβο παραμένει σταθερά το ίδιο και απαράλλαχτο. Μόνιμα μέτρα για τους έχοντες, προσωρινά και ανεπαρκή για τους μη έχοντες. Μεγάλες ελαφρύνσεις για τους λίγους, ψίχουλα στους πολλούς και τους πλέον αδύναμους.

Αυτό το μόνιμο και αδιαπραγμάτευτο μοτίβο που αποτελεί την ψυχή της συντηρητικής ιδεολογίας και κατεύθυνσης σε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής ισχύει στο ακέραιο τόσο στα μέτρα που εξάγγειλε ο Πρωθυπουργός όσο και στον χειρισμό του ΕΝΦΙΑ που εισάγει το νομοσχέδιο. Επικαλείται ο Πρωθυπουργός την ιλιγγιώδη άνοδο του πληθωρισμού λόγω του πολέμου, υπενθυμίζω ότι το ράλι του πληθωρισμού ξεκίνησε από τον Αύγουστο που εμφάνισε το 6,2%, έφθασε στο 7,2% και καλπάζει προς το 10%. Και όταν σας λέγαμε κύριε Υπουργέ, στον κρατικό προϋπολογισμό, που εισηγείστε, ότι είναι έωλος και ότι οι προβλέψεις δεν πάνε πουθενά, υπενθυμίζω ότι τότε μας είχατε πει ότι μια πρώτη πρόβλεψη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ήταν ότι τον Απρίλιο θα είχαμε μια πρώτη ύφεση. Μετά αυτό μετατέθηκε για τον Ιούλιο και τώρα βλέπουμε να καλπάζει στο 10 %, που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός σας δεν πήρε υπόψη τις εξελίξεις, τα γεγονότα που είναι δραματικά και που πολλαπλασιάζονται. Και με βάση αυτή τη διαδικασία δεν δίνετε και ουσιαστικές απαντήσεις παρά παίρνετε προσωρινά μέτρα».

Συνεχίζοντας ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε πως: «Το τετράμηνο, λόγω της αύξησης των τιμών, εισπράξατε επάνω από 1 δις έσοδα από τον ΦΠΑ και από αυτά επιστρέφετε ψίχουλα στη βενζίνη, ασήμαντο επίδομα στους φτωχούς και ανεπαίσθητες βοήθειες. Δηλαδή, αν υπολογίσει κανείς τις αριθμητικές σας επιδόσεις στις παροχές, που είναι πραγματικά σημαντικές, αν μιλήσουμε για τα 43 δις, για τα 2,6, για τα επιπλέον που έλεγε χθες ο Πρωθυπουργός – είναι πραγματικά πάρα πολύ σημαντικό ποσό – και δούμε τι αντανάκλαση έχουν αυτά στη ζωή των ανθρώπων, εκεί είναι που μετράει μια πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική. Και το αποτέλεσμα που στην πράξη εμφανίζεται είναι μια επιδείνωση δραματική της οικονομικής κατάστασης των πιο ευάλωτων στρωμάτων του πληθυσμού.

Δραματική επιβάρυνση. Άρα, λοιπόν, εξ υπαρχής είναι άδικη η κατανομή των παροχών, είναι ευκαιριακή και είναι προσωρινή. Και επιπλέον, δεν ενισχύει και την αναπτυξιακή υποδομή της χώρας. Δεν συμβάλλει στην ανθεκτικότητα της οικονομίας, δεν έχει μια πολιτική που να αλλάζει το μοντέλο αφού ξοδεύονται τόσα χρήματα. Παρά μόνο είναι η πεπατημένη και παροχές που όταν έχουμε στο ταμείο μπορούμε και σας τις δίνουμε, όταν λίγο κλείνει η στρόφιγγα τις περιορίζουμε πιο πολύ, τις βγάζουμε με το ζόρι από το μπουκάλι και τις παραδίδουμε στην κοινωνία να μπορέσει να ανακουφιστεί.

Είναι σε πλήρη αντίθεση αυτή η μόνιμη αισιοδοξία που δίνει ο Πρωθυπουργός κάθε φορά που ακόμη και όταν αναλύει δραματικά μέτρα εγγυάται μια νέα καλύτερη μέρα. Νέα καλύτερη μέρα δεν έχει έλθει για τους Έλληνες όλους αυτούς τους μήνες παρά τα αλλεπάλληλα διαγγέλματα του Πρωθυπουργού».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή