Σκέψεις μαζί με τον πρωινό καφέ…

 

  • Γράφει ο ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Το πρωί πίνω έναν καφέ μπροστά στο παράθυρο που βλέπει στην δημοσιά και βλέπω τα παιδιά της γειτονιάς που πηγαίνουν στο σχολείο. Την Χαρίκλεια, την Μελίνα, την Ανδριάνα, τον γιό και κόρη του Γιώργου και η καρδιά μου γεμίζει χαρά και ελπίδα, γιατί παίρνω από αυτά την αισιοδοξία τους, τη θέλησή τους για μάθηση, τη σφριγηλότητά τους. Μερικά, που μένουν στον δικό μας μαχαλά και με γνωρίζουν, με χαιρετούν, όταν το κρύο τους επιτρέπει να βγάλουν τα χέρια τους από τις τσέπες του παλτού τους. Και τότε η χαρά περισσεύει. Όταν δούλευα, τον καφέ το πρωί τον έπινα μπροστά σ΄ ένα παράθυρο που έβλεπε την Ακρόπολη με τον Παρθενώνα και αναπολούσα θαυμάζοντας αυτούς τους ανθρώπους που συλλάβαν την ιδέα και οικοδόμησαν τόσο περίτεχνα μνημεία. Και αυτούς που κάτω από την Ακρόπολη φιλοσοφούσαν και προσέφεραν στην επιστήμη. Παραλληλίζοντας αυτές τις δύο εικόνες, που είναι βαθιά ριζωμένες στις σκέψεις μου, σκέφτομαι, ότι τα παιδιά αυτά μπορούν να μοιάσουν στους προγόνους τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών μεγαλουργώντας και προοδεύοντας. Και υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα που μου δίνουν το δικαίωμα να σκέφτομαι έτσι. Εγώ πιστεύω στους νέους και εναντιώνομαι σε όσους τους κακολογούν. Ίσως αυτοί οι τελευταίοι να μην μπορούν να καταλάβουν την νέα γενιά, γιατί έζησαν σε άλλες εποχές και συνθήκες και γνώρισαν και την πλαστή ευημερία που μερικοί τους προσέφεραν. Καλό θα είναι να σκεφτούν όμως, ότι η δική μας γενιά σπατάλησε την κληρονομιά που είχε υποχρέωση να κληροδοτήσει στα παιδιά αυτά και ότι τις κακές συνήθειες που έχει η νεολαία εμείς τις «διδάξαμε». Από μας τις έμαθαν. Και ας μην είμαστε τόσο αυστηροί και άτεγκτοι απέναντι σ΄ αυτήν την γενιά, που μέσα στην κρίση που ζούμε, δίνει αγώνα και αυτή επιβίωσης.

The following two tabs change content below.
ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

ΜΗΝΑΣ ΤΑΥΛΑΡΙΔΗΣ

Σπούδασε οικονομία και φιλοσοφία στη Γερμανία, όπου είχε αγώνες ενάντια στην Χούντα μέσα από τις τάξεις του ΠΑΚ. Για χρόνια υπήρξε Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Φοιτητικών Ενώσεων Δ. Γερμανίας και σύνεδρος σε Πανσπουδαστικά συνέδρια στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στο σύλλογο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σααρμπρύκεν. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΑΣΠ από το πρώτο της συνέδριο και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, όπου και διετέλεσα από το Φλεβάρη του 1986 έως το 1994 μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Μέλος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα με συμμετοχή σε 5 συνέδρια της ΟΤΟΕ ως σύνεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή