Σκόπια: Στην αμερικανική μαύρη λίστα πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός μυστικών υπηρεσιών

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι «οι ενέργειές τους υπονόμευσαν το κράτος δικαίου, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημόσιες διαδικασίες και στις δύο χώρες και μείωσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στις κυβερνήσεις τους».

by Times Newsroom

Σημαντικές προσωπικότητες της περασμένης δεκαετίας στα Σκόπια, έχουν συμπεριληφθεί στην αμερικανική μαύρη λίστα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Αντικατασκοπείας (UBK) Σάσο Μιγιάλκοφ έχουν μπει στον  διεθνή κατάλογο ανεπιθύμητων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε ότι «οι ενέργειές τους υπονόμευσαν το κράτος δικαίου, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις δημόσιες διαδικασίες και στις δύο χώρες και μείωσαν την εμπιστοσύνη του κοινού στις κυβερνήσεις τους».

Ενώ ήταν πρωθυπουργός, ο Γκρούεφσκι ενεπλάκη σε πρακτικές διαφθοράς που αφορούσαν τη χρήση της πολιτικής του επιρροής και εξουσίας για προσωπικό όφελος.

«Υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Γκρούεφσκι έκανε κατάχρηση της θέσης του για να ζητήσει και να πάρει δωροδοκίες με αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις, υπεξαίρεσε κρατικά κεφάλαια και παρενέβη στην εκλογική διαδικασία προς όφελος του ίδιου και του κόμματός του».

Για τον Σάσο Μιγιάλκοφ αναφέρεται ότι «με την επίσημη ιδιότητά του ως διευθυντής της UBK, ενεπλάκη σε πράξεις διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της πολιτικής του επιρροής και της επίσημης εξουσίας του για προσωπικό όφελος.

«Ειδικότερα, υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι ο Μιγιάλκοφ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να ζητήσει δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για τη σύναψη κυβερνητικών συμβάσεων και παρενέβη στην εκλογική διαδικασία για δικό του και πολιτικό όφελος του κόμματός του».

Εκτός από αυτούς, η μαύρη λίστα περιλαμβάνει και την Γκορντάνα Τάντιτς, η οποία ήταν η γενική εισαγγελέας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η απόφαση, όπως διευκρίνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημαίνει ότι οι Γκρούεφσκι, Μιγιάλκοφ, Τάντιτς, καθώς και μέλη των στενών οικογενειών τους δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στις ΗΠΑ.

voanews.com

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com