Σοφία, σου χρωστάμε!

by Times Newsroom 1
Share this

«ΗΤΑΝ ήδη ενήλικη τότε», «γιατί μίλησε μετά από τόσα χρόνια;», «μήπως παίζει παιχνίδι με τις εκλογές στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας;». Αλλά και πιο πολιτικά-επαγωγικά ερωτήματα, όπως «είναι τυχαίο ότι ο Αδαμόπουλος είναι νεοδημοκράτης;». Ερωτήματα που ήρθαν δολίως να δημιουργήσουν σύννεφα στον δύσκολο αλλά ανέφελο ουρανό που μπόρεσε να δημιουργήσει η Σοφία Μπεκατώρου με τη γενναία στάση της.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΣΕ ΜΙΑ κοινωνία φύσει καχύποπτη, τέτοιου είδους «προχωρημένα ερωτήματα» όχι μόνο στέκουν, αλλά και διεκδικούν να εκφράσουν κάποια αυτοχρισμένη αβανγκάρντ, η οποία είναι «μπροστά» και «ψαγμένη». Aργησε λοιπόν να μιλήσει η Σοφία; Μόνο η ίδια το ξέρει αυτό. Μόνο η ίδια που το έζησε και το κουβαλάει μέσα της μπορεί να πει αν «άργησε» ή όχι. Κανένας απ’ όλους εμάς δεν έχει το παραμικρό δικαίωμα να έχει άποψη για κάτι τόσο βίαιο και προσωπικό. Aλλωστε, όπως είπε σωστά και η Ζ. Μακρή, «η σωστή ερώτηση είναι “γιατί το έζησε’’ και όχι “γιατί μίλησε τώρα’’».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνία και οι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν παιδιά, τα οποία ασχολούνται σε υψηλό επίπεδο με τον αθλητισμό, οπότε αναγκαστικά ταξιδεύουν μόνα τους, μαζί με παράγοντες και προπονητές, έχει ήδη μια τεράστια υποχρέωση στη Σ. Μπεκατώρου. Τα όσα είπε -εκτός των άλλων- είναι μια ασπίδα για τα παιδιά του καθενός μας. Μια ισχυρή αποτροπή στη νοσηρότητα, που κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φωλιάζει. Οπως είναι και λυτρωτικό και καθαρτήριο -είτε ωφελείται κάποιος παράγοντας εν όψει των εκλογών στις ομοσπονδίες είτε όχι- ότι ξεσκεπάστηκε ένας βόθρος που υπήρχε επί δεκαετίες στο υπέδαφος ενός στρεβλού αθλητικού οικοδομήματος. Σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν οι ίδιες διοικήσεις στις ομοσπονδίες επί 20, 25 και 30 χρόνια όπως στην Ελλάδα; Πουθενά. Οπως πουθενά αλλού αυτές οι «ισόβιες» ομοσπονδίες δεν έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη ισχύ, ορίζοντας ετσιθελικά και ευνοιοκρατικά πολλές φορές ποιος αθλητής ή αθλήτρια θα προχωρήσει και ποιος όχι. Ούτε την αδικαιολόγητη οικονομική επιφάνεια που απέκτησαν ημέτεροι αθλητικοί μεγαλοπαράγοντες απέκτησαν οι ομόλογοί τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς ασφαλώς να σημαίνει ότι στην Εσπερία όλα είναι καλά. Χάρις στη Σ. Μπεκατώρου η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία μπορούν τώρα να «σκάψουν» πιο βαθιά και να αντιμετωπίσουν δομικές παθογένειες, οι οποίες μπορούσαν να διατηρούνται επί 10ετίες κι ενώ οι κυβερνήσεις άλλαζαν.

ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ όμως χρωστάμε κι άλλη μια χάρη, πέραν της προσωπικής γενναιότητάς της και των παράπλευρων θεμάτων που άνοιξε με τη θαρραλέα στάση της. Βοήθησε, μάλλον άθελά της, να ξεσκεπαστεί ακόμα μια πτυχή της διάχυτης υποκρισίας, την οποία η κοινωνία μας, όταν δεν την επιβραβεύει, την ανέχεται. Εσπευσαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα να πάρουν θέση υπέρ της Σ. Μπεκατώρου. Εσπευσαν όμως και ο Α. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να ταχθούν με θέρμη στο πλευρό της. Θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω τη συμπαθή Σία Αναγνωστοπούλου, ότι το εννοούσε όταν είπε «είμαστε μαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου, όπως είμαστε μαζί και με την κάθε Σοφία». Αλλά δυσκολεύομαι. Γιατί δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο κολλητός του Μαδούρο και -τότε- πρέσβης της Βενεζουέλας στην Αθήνα είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά νεαρή γυναίκα εργαζόμενη στην πρεσβεία. Η παθούσα μάλιστα τύχαινε να είναι συγγενικό πρόσωπο πρώτου βαθμού τότε γνωστού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε -ευρισκόμενος στην τελική ευθεία προς την εξουσία- δεν έβγαλε κιχ! Καμία δημόσια συμπαράσταση στις παθούσες συντρόφισσες. Καμία καταγγελία κατά του άξεστου σεξιστή πρέσβη της Βενεζουέλας.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ. Υπήρξε -και υπάρχει σαν μαύρη σελίδα στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ- η περίφημη επιστολή του Α. Τσίπρα προς τον Μαδούρο. Με την οποία του ζητούσε οδηγίες για το πώς θα συγκαλυφθεί το σκάνδαλο. Πώς θα κουκουλωθεί η βαρβαρότητα… Ας μην μιλάνε λοιπόν οι αλά καρτ ευαίσθητοι. Οι κατ’ επιλογή δικαιωματιστές. Ο δικαιωματισμός και το «ηθικό πλεονέκτημα» των οποίων σταματάει απότομα εκεί ακριβώς που αρχίζει το κομματικό συμφέρον.

ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΤΕ 62 ΕΤΩΝ…

Οι έντεκα άνθρωποι που δολοφονήθηκαν από τον «φαρμακοχέρη» της «17Ν» δεν μπορούν -εδώ και πολλά χρόνια- ούτε να διαμαρτυρηθούν για κάτι ούτε να κάνουν απεργία πείνας. Αυτό το δικαίωμα τους του έκοψε μια κι έξω ο Δ. Κουφοντίνας κόβοντας το νήμα της ζωής τους. Δολοφονώντας τους στυγερά και «στεγνά».

Ο Κουφοντίνας, και κάθε άλλο ναυάγιο της ζωής σαν κι αυτόν, έχουν κριθεί -εκτός από τη Δικαιοσύνη- και από την κοινωνία. Κι έχουν καταταγεί στην κατηγορία «αποβράσματα». Ωστόσο προκαλεί εντύπωση η στάση ορισμένων «δικαιωματιστών», οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να συμπαρασταθούν στην απεργία πείνας που κάνει ο κατά συρροή δολοφόνος επειδή τον πήραν από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου και τον πήγαν στις κανονικές φυλακές του Δομοκού. Πιο πολύ εντυπωσιάζει ο τρόπος και το σκεπτικό της συμπαράστασης. Κάποιοι συμπαραστεκόμενοι στον Κουφοντίνα έγραψαν σε πανό «Κούλη πονάς; Κωστάκη, πού είναι ο μπαμπάς; Αλληλεγγύη στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα», απευθυνόμενοι στην οικογένεια του δολοφονημένου Π. Μπακογιάννη. Κάποια ΜΜΕ εξάντλησαν τον αστικό κώδικα επικαλούμενοι ένα δίκιο, το οποίο ο Κουφοντίνας «εκτελούσε» με μεγάλη ικανοποίηση, κάθε φορά που δολοφονούσε κάποιον. Και κάποιοι, ακόμα πιο προχωρημένοι, διανοήθηκαν να… εγκαλέσουν την Πολιτεία αν τυχόν πάθει τίποτα ο «62χρονος» Δ. Κουφοντίνας, με τη «βεβαρημένη υγεία». Απειλώντας, μάλιστα, ότι έτσι και πάθει κάτι «δεν θα σας ξεπλένει από το βούρκο σας καμία λίστα Πέτσα, Κικίλια, Ταραντίλη». Καλά όλα τα άλλα. Δεν σκέφτηκε η άφρων ότι τα περισσότερα από τα θύματα του Δ. Κουφοντίνα δεν πλησίασαν καν τα 62;

Μεγάλα έργα ΣΔΙΤ θωρακίζουν τις υποδομές

Την Παρασκευή, η Διυπουργική Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την εκτέλεση 3 έργων ΣΔΙΤ ύψους 477 εκατ. Εργα που αφορούν την κατασκευή 17 υπερσύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, την κατασκευή 7 νέων Δικαστικών Μεγάρων και την ανακατασκευή άλλων 5, καθώς και την ανακατασκευή της ΧΡΩΠΕΙ, προκειμένου να μεταστεγαστούν όλες οι υπηρεσίες υποδομών του υπουργείου Υποδομών.

Στη Διυπουργική συμμετείχαν, υπό την προεδρία του αν. ΥΠΑΝ Ν. Παπαθανάση, οι Α. Γεωργιάδης, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Κεραμέως, Κ. Σκρέκας, Κ. Καραμανλής, ο γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορ. Καβαλάκης και ο γ.γ. Υποδομών Γ. Καραγιάννης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΙΠ Α.Ε. Τ. Κατσίπος και Θαν. Γιάνναρης, καθώς το κύριο βάρος των έργων πέφτει στην ανώνυμη εταιρία του Δημοσίου.

Η ΚΤΙΠ, υπό τη νέα ηγεσία της εδώ κι ένα χρόνο, έχει καταφέρει να ξυπνήσει έναν κοιμισμένο γίγαντα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Καθώς εκτός από τις 50 ΜΕΘ στο «Σωτηρία», που κατασκεύασε στο χρόνο-ρεκόρ των 60 ημερών, έχει συνδράμει άμεσα και αποτελεσματικά σε περιοχές που επλήγησαν από θεομηνίες (Καρδίτσα, Σάμος). Και ταυτόχρονα έχει αναλάβει την κατασκευή των κέντρων της Πολιτικής Προστασίας στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή