Σομαλία: Αγωνία για τους αγνοούμενους της επίθεσης στο ξενοδοχείο Hayat στο Μογκαντίσου

Η ομηρεία από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ διήρκησε 30 ώρες

by Times Newsroom

Οι συγγενείς των ανθρώπων που αγνοούνται μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο Hayat στο Μογκαντίσου της Σομαλίας αναμένουν νέα τους μετά τη λήξη της ομηρείας από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, η οποία διήρκησε 30 ώρες και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 πολίτες.

Δεκάδες άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί από την εισβολή των Σεμπάμπ – μιας ομάδας που πρόσκειται την αλ Κάιντα – στο ξενοδοχείο την Παρασκευή το βράδυ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας έβαλαν τέλος στην ομηρεία τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ανακοινώνοντας τον θάνατο όλων των δραστών.

Σήμερα το πρωί διασώστες αναζητούσαν επιζώντες μεταξύ των ερειπίων, ενώ γύρω από το ξενοδοχείο, το οποίο έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις της τάξης, ειδικοί αναζητούσαν τυχόν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Το ξενοδοχείο Hayat έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με κάποια τμήματά του να έχουν καταρρεύσει, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επίθεση της Παρασκευής ήταν η πρώτη ευρείας κλίμακας που σημειώνεται στη Σομαλία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της χώρας, ο Χάσαν Σεΐχ Μοχάμουντ, τον Μάιο. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Σεμπάμπ που προσπαθεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια να ανατρέψει την κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσει ένα κράτος βασισμένο στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ, ο Αμπντιαζίζ Αμπού Μουσάμπ δήλωσε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Andalus ότι η οργάνωση «επέφερε ισχυρές απώλειες» στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το ξενοδοχείο Hayat ήταν γνωστός τόπος συνάντησης κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αν και αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν, περιλαμβανομένων παιδιών, δεν είναι γνωστό πόσοι είχαν παραμείνει παγιδευμένοι στο ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Χαγιάτ Αλί, τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας ηλικίας 4-7 ετών βρέθηκαν κρυμμένα σε κατάσταση σοκ στις τουαλέτες του ξενοδοχείου.

Σήμερα το πρωί δεκάδες άνθρωποι που αναζητούσαν νέα από τους συγγενείς τους είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο που οδηγεί στο ξενοδοχείο, όμως οι δυνάμεις ασφαλείας δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν.

Ο Μούκταρ Αντάν, ένας επιχειρηματίας ο αδελφός του οποίου βρισκόταν στο ξενοδοχείο την Παρασκευή το βράδυ, δήλωσε ότι περιμένει να του δώσουν άδεια για να πλησιάσει στο κτίριο.

«Ο αδελφός μου βρισκόταν στο ξενοδοχείο την τελευταία φορά που είχα νέα του, αλλά τώρα το τηλέφωνό του δεν λειτουργεί και δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε», εξήγησε.

Ο Σαΐντ Νούροου επεσήμανε από την πλευρά του ότι ανησυχεί για έναν φίλο του που έμενε στο ξενοδοχείο. «Ελπίζω να είναι ζωντανός. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που είχε η αδελφή του, έμενε στο ξενοδοχείο».

Σύμμαχοι της Σομαλίας, κυρίως οι ΗΠΑ, η Βρετανία αλλά και ο ΟΗΕ, καταδίκασαν έντονα την επίθεση.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν συγγενείς τους, ευχόμαστε πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες και συγχαίρουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση της Σομαλίας πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή