Σομαλία: Εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν και διψούν

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι χρήζουν βοηθείας

by Times Newsroom

Πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Σομαλία, αναζητώντας νερό και τροφή, από τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς η χώρα μαστίζεται με ένα πρωτοφανές κύμα λιμού εδώ και δύο χρόνια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα μια ιστορικών διαστάσεων ξηρασία.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη χώρα Τζέιμς Σγουαν, εκτίμησε ότι η κατάσταση στη Σομαλία παραμένει εξαιρετικά σοβαρή παρά τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είχε προειδοποιήσει ότι αυτή η φτωχή και ασταθής χώρα στο Κέρας της Αφρικής βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, ενδέχεται να κηρυχθεί λιμός «μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου», είχε τονίσει ο Γκρίφιθς, «στην τελευταία προειδοποίηση» πριν την καταστροφή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 7,8 εκατ. άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Σομαλίας, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Από αυτούς οι 213.000 είναι αντιμέτωποι με μεγάλο κίνδυνο λιμού. Ήδη περίπου 6,5 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν βοήθεια, υπογράμμισε ο Σγουαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά από τις αρχές του καλοκαιριού», κυρίως χάρη «στις ιδιαίτερα σημαντικές επιπλέον δωρεές (…) της τάξης των 800 εκατ. δολαρίων», επεσήμανε.

«Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα των πόρων και την εντατικοποίηση της αντίδρασης, τα νέα είναι μάλλον θετικά. Όμως παράλληλα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία, εξαιτίας της επίμονης ξηρασίας και του σχετικά ευάλωτου πληθυσμού σε πολλές περιοχές, (…) οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι», εξήγησε ο Σγουαν.

Η Σομαλία είναι αντιμέτωπη με ιστορικών διαστάσεων ξηρασία, έπειτα από τέσσερις εποχές των βροχών –από το 2020– χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις. Εξάλλου και η φετινή εποχή προμηνύεται ξηρή, με αποτέλεσμα να έχουν αποδεκατιστεί τα ζώα εκτροφής και να έχουν καταστραφεί οι καλλιέργειες.

Χθες Τρίτη, αφού επέστρεψε από επίσκεψή του στη Σομαλία και τη βορειοανατολική Κένυα που επίσης πλήττεται από ξηρασία, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι ζήτησε από τους διεθνείς δωρητές «να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους».

«Μέρος του λιμού περιορίστηκε, αλλά αυτή δεν είναι μια προσπάθεια που μπορεί να σταματήσει. Αν σταματήσει τώρα, θα επιστρέψουμε σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση με ανθρώπους που πεθαίνουν, κυρίως παιδιά, σε μεγάλους αριθμούς», υπογράμμισε από το Ναϊρόμπι.

Ο ΟΗΕ αναθεώρησε προς τα κάτω, στα 2,26 δισεκ. δολάρια, τους πόρους που ζήτησε για τη Σομαλία. Μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 46,7% του ποσού, σύμφωνα με τον Ελ Κίντιρ Ντάλουμ, εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στη χώρα.

«Για πρώτη φορά υπάρχουν δύσβατες περιοχές στις οποίες είμαστε παρόντες, όπου μπορούμε να πάμε, πληθυσμοί η πρόσβαση στους οποίους είναι δύσκολη στους οποίους έχουμε φτάσει», υπογράμμισε. Αλλά «η κατάσταση παραμένει καταστροφική», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η Σομαλία αντιμετώπισε λιμό και το 2011. Τότε πέθαναν 260.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους παιδιά κάτω των 5 ετών.

Πηγές: Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή