Σομαλία: Νεκρός σε αεροπορική επιδρομή του στρατού ο συνιδρυτής των Σεμπάμπ

H κυβέρνηση της Σομαλίας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο ενός από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, ο οποίος ήταν επικηρυγμένος για 3 εκατ. δολάρια, σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο τμήμα της χώρας.

by Times Newsroom

Το πλήγμα με drone πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου από τον στρατό της Σομαλίας και «διεθνείς εταίρους» και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αμπντουλαχί Γιάρε κοντά στην παράκτια πόλη Χαράμκα, επεσήμανε το υπουργείο Ενημέρωσης σε ανακοίνωσή του με χθεσινή ημερομηνία η οποία αναρτήθηκε σήμερα στο διαδίκτυο.

«Αυτός ο ηγέτης (…) ήταν ο επικεφαλής ιεροκήρυκας της οργάνωσης και ένα από τα πιο διαβόητα μέλη των Σεμπάμπ», διευκρίνιζε η ανακοίνωση. «Ήταν πρώην επικεφαλής του συμβουλίου της σούρα και διευθυντής οικονομικών της οργάνωσης», πρόσθετε η ανακοίνωση αναφερόμενη στο ανώτατο συμβούλιο των Σεμπάμπ.

Συνιδρυτής της οργάνωσης που πρόσκειται στην αλ Κάιντα, ο Γιάρε θεωρείτο υποψήφιος για την ηγεσία των Σεμπάμπ καθώς ο νυν επικεφαλής Άχμεντ Ντιρίγιε είναι ασθενής.

«Η εξόντωσή του είναι σαν να βγήκε ένα αγκάθι από τα πλευρά της Σομαλίας», τόνισε το υπουργείο.

Ο Γιάρε ήταν μεταξύ των επτά πιο καταζητούμενων από τις ΗΠΑ στελεχών των Σεμπάμπ από το 2012 . Η Ουάσινγκτον προσέφερε 3 εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψή του.

Το πλήγμα αυτό έγινε λίγες εβδομάδες αφού ο Σομαλός πρόεδρος Χάσαν Σέιχ Μοχάμουντ δεσμεύθηκε να διεξαγάγει «πλήρη πόλεμο» εναντίον των τζιχαντιστών, έπειτα από μια σειρά αιματηρών επιθέσεων, ανάμεσά τους και η πολιορκία ενός ξενοδοχείου στο Μογκαντίσου στα τέλη Αυγούστου που διήρκησε 30 ώρες και κόστισε τη ζωή σε 21 ανθρώπους.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συχνά στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης και τις σομαλικές δυνάμεις στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Επίσης έχουν εξαπολύσει συχνά επιδρομές και πλήγματα με drones εναντίον στρατοπέδων εκπαίδευσης των Σεμπάμπ σε όλη τη Σομαλία.

Στις 21 Σεπτεμβρίου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 27 τζιχαντιστές σε αεροπορική επιδρομή που εξαπολύθηκε κοντά στην Μπουλομπάρντε, την κεντρική πόλη που βρίσκεται στον δρόμο που συνδέει το Μογκαντίσου με την Μπελεντουέινε, στα σύνορα με την Αιθιοπία.

Η Σεμπάμπ διεξάγει από το 2007 ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου, το 2011, αλλά παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας και τους τελευταίους μήνες κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com