SOS για την Αϊτή: Βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής – Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν να φάνε

«Δεν καταναλώνουν οποιαδήποτε θρεπτική τροφή ώστε να επιβιώσουν»

by Times Newsroom

Αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή βρίσκεται η Αϊτή. «Χιλιάδες άνθρωποι στη Σιτέ Σολέιγ, μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας Πορτ-ο- Πρενς δεν έχουν να φάνε, έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο επισιτιστικής ανασφάλειας» προειδοποίησε σήμερα, Παρασκευή (14/10) το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«19.000 άνθρωποι στη Σιτέ Σολέιγ είναι αντιμέτωποι με καταστροφή διότι δεν έχουν αρκετή τροφή. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν δεν τρώνε περισσότερο από ένα γεύμα την ημέρα, ότι δεν καταναλώνουν πρωτεΐνες, φρέσκα λαχανικά ή οποιαδήποτε άλλη θρεπτική τροφή που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν» επεσήμανε ο διευθυντής του WFP για την Αϊτή Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Είναι η πρώτη φορά στην Αϊτή που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στο επίπεδο πέντε, το υψηλότερο, της κατάταξης για την επισιτιστική ανασφάλεια», συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Αϊτή, μια χώρα όπου επικρατεί χρόνια πολιτική αστάθεια και την οποία λυμαίνονται εγκληματικές συμμορίες, πλέον πλήττεται και από επιδημία χολέρας. Εξάλλου η χώρα είναι αντιμέτωπη με υψηλό πληθωρισμό. Από τον Σεπτέμβριο, όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί ανακοίνωσε αύξηση της τιμής της βενζίνης, στην Αϊτή πραγματοποιούνται διαδηλώσεις που έχουν αμαυρωθεί από επεισόδια και λεηλασίες.

Έκκληση για στήριξη της Αϊτής από τον Γκουτέρες

Στις 9 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να στείλει στρατεύματα για να στηρίξουν την Αϊτή, η οποία απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές συμμορίες. Χιλιάδες Αϊτινοί διαδήλωσαν την επομένη στο Πορτ-ο-Πρενς για να διαμαρτυρηθούν κατά της έκκλησης αυτής της κυβέρνησης.

«Η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή (…) και η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα καταδεικνύει ότι αυξάνεται η σοβαρότητα και το εύρος της επισιτιστικής ανασφάλειας στη χώρα», υπογράμμισε ο Μπάουερ.

Σύμφωνα με την έκθεση, 4,7 εκατ. άνθρωποι στην Αϊτή είναι αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, εκ των οποίων «1,8 εκατ. με επείγουσα επισιτιστική ανασφάλεια», διευκρίνισε ο αξιωματούχος του WFP.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

«Παρατηρήσαμε αύξηση κατά 200.000 στον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και αύξηση κατά μισό εκατομμύριο των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας επισιτιστικής ανασφάλειας», δηλαδή ένα στάδιο πριν την κήρυξη λιμού, τόνισε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή