«Sotos, ζωγράφος… αειπράγμων», μία βιογραφία του Σώτου Ζαχαριάδη

Τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία και την ηχοληψία υπογράφει ο Γιάννης Φραγκούλης

by Times Newsroom 1
  • Γράφει ο Κώστας Πετρόπουλος

Η ταινία-ντοκιμαντέρ «Sotos, ζωγράφος… αειπράγμων», μία βιογραφία του Σώτου Ζαχαριάδη, βρίσκει τελικά το δρόμο προς τις αίθουσες προβολής. Θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο Alex, στην Ολύμπου 106. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι ημέρες προβολής είναι Τρίτη και Τετάρτη, 5 και 6 Οκτωβρίου 2021, στις 10.30 μ.μ. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση των συντελεστών με το κοινό και χάπενινγκ.

Τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία και την ηχοληψία υπογράφει ο Γιάννης Φραγκούλης. Την έρευνα και το σενάριο έκανε ο Αθανάσιος Αθάνατος. Στο μοντάζ, στη χρωματική επεξεργασία και στη διόρθωση του ήχου είναι ο Χαράλαμπος Τσαϊρίδης. Το post production έκανε ο Αντρέας Μουμτζόγλου. Τον υποτιτλισμό ο Γιώργος Αυγερινός. Η διάρκεια της ταινίας είναι 95 λεπτά.

Ο Σώτος Ζαχαριάδης δραστηριοποιείται στη ζωγραφική, τις εγκαταστάσεις, τη μουσική, τη χαρακτική και τη συγγραφή βιβλίων. Για περισσότερο από 30 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ζωγραφίζει και κάνει εκθέσεις. Και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκτός της Θεσσαλονίκης, και στο εξωτερικό. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή δοκιμίων, λογοτεχνημάτων. Ιδίως ποιημάτων. Παίζει μουσική και συνθέτει εγκαταστάσεις. Αυτή η δραστηριότητά του μας ωθεί να τον χαρακτηρίσουμε «πολυπράγμων».

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η ταινία είναι προϊόν έρευνας του Αθανασίου Αθανάτου. Συμμετέχει σε αυτή, παίρνοντας συνέντευξη από τον πολυπράγμονα καλλιτέχνη. Έχει διαμορφώσει με την έρευνά του το σενάριό της. Συμμετέχουν καταθέτοντας τις μαρτυρίες τους αρκετοί φίλοι του καλλιτέχνη και συνοδοιπόροι στην τέχνη του. Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, τις καταθέσεις απόψεων και τις αναλύσεις διαμορφώνεται, παράλληλα, μία εικόνα της καλλιτεχνικής κίνησης, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, από το 1984 και μετά.

Έτσι αυτή η ταινία είναι μία εργοβιογραφία του καλλιτέχνη Σώτου Ζαχαριάδη. Όπως και μία αναφορά στα όσα έχουν διαδραματιστεί στον καλλιτεχνικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες δεκαετίες. Μπορεί ο θεατής να δει, σε γενικές γραμμές, τη δράση των καλλιτεχνών. Σε διάφορες μορφές της Τέχνης. Κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουμε μία άλλη πόλη που την αγνοούμε, μερικές φορές άθελά μας.

Ο λόγος του καλλιτέχνη «μπερδεύεται» με τις μαρτυρίες, τις προσωπικές αφηγήσεις, τις αναλύσεις του έργου του. Ακόμα και με δύο δρώμενα. Αυτά έχουν να κάνουν το ένα με ένα ποίημά του. Το άλλο με τον τρόπο που συλλαμβάνει την ιδέα, ολοκληρώνει τη σύνθεση, ως σχεδιασμό, και την εκτελεί στον καμβά.

Sotos ζωγράφος αειπράγμων

Η ΔΟΜΗ

Το πάρτι γενεθλίων του δίνει μία εύθυμη νότα. Οι ευχές, στο τέλος της ταινίας, μία ανθρώπινη διάσταση. Ο θεατής, μετά τη θέαση της ταινίας, μπορεί να έχει μία γενική εικόνα. Η εξειδίκευσή της θα είναι μία διανοητική επεξεργασία όταν θα δει τα έργα του καλλιτέχνη. Αυτά που ήδη έχουν γίνει και αυτά που θα εκτεθούν στο μέλλον. Δομώντας τη δική του αφήγηση.

Στην ταινία, «Sotos, ζωγράφος… αειπράγμων», μιλούν και συμμετέχουν, εκτός από το Σώτο Ζαχαριάδη και τον Αθανάσιο Αθάνατο. Οι Φίλιππος Λαμπαδάριος (μουσικός),  Άκης Κερσανίδης (σκηνοθέτης), Γιώργος Γιαννόπουλος (συγγραφέας-εκδότης-περιοδικού «Ένεκεν»). Bozo (μουσικός), Γιάννης Μήτρου (σκηνοθέτης-υπεύθυνος Almakalma-ψυχαναλυτής-διδάσκων στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.). Νίκος Γιαννόπουλος (σκηνοθέτης), Χάρης Μπασμπάνης (φυσικός), Νικόλαος Καραγκούνης (μουσικός). Χρυσή Γαλιγαλίδου (ηθοποιός), Χριστίνα Παπαδοπούλου (φίλη), Αγάπιος Αγαπίου (καραγκιοζοπαίχτης). Νίκος Βουλανάς, Φώντας Ξάνθος, Μιχάλης Σκορδυλάκης (μουσικοί). Χρήστος Πασχούδης (φωτογράφος), Μαρία Οικονόμου (σκηνοθέτης-εικαστικός). Στράτος Κερσανίδης (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου), Αλέκος Σταματουλάκης (δημοσιογράφος-συγγραφέας-ιατρός). Αχιλλέας Δημητριάδης (ηθοποιός), Φίλιππος Μάνος (ζωγράφος). Μπλάκυ (μουσικός) και Κώστας Πετρίδης «Κόκκορας» (φίλος).

Η ταινία θα ξεκινήσει την πορεία της στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη Θεσσαλονίκη. Στον κινηματογράφο Alex, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Ολύμπου 106, την Τρίτη 5 και την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, στις 10.30 μ.μ. Μετά την προβολή της ταινίας θα συζητήσουν με το κοινό οι συντελεστές της ταινίας και ο ζωγράφος Σώτος Ζαχαριάδης. Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2021. Θα ακολουθήσει χάπενινγκ σχετικό με την ταινία.

Δείτε τα βίντεο-αποσπάσματα για την ταινία εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή