Σούπερ θερμική ασπίδα διαστημοπλοίων κατασκευάζει η NASA

by Times Newsroom 1

Ενθαρρυντικά είναι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα των δοκιμών μιας νέας θερμικής ασπίδας για διαστημικά σκάφη που πραγματοποιεί η NASA. Αν η ασπίδα αυτή αποδειχθεί αποτελεσματική θα επιτρέψει την επίσκεψη διαστημικών σκαφών στο εσωτερικό την επιφάνεια διαφόρων πλανητών χωρίς να υπάρχει φόβος καταστροφής τους από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα αναπτυχθούν κατά την διάρκεια της εισόδου τους στην ατμόσφαιρα των πλανητών.

Η NASA χρησιμοποιεί στην ασπίδα ένα νέο τύπο υλικού που ονομάζεται Spiderweave. Το υλικό αυτό δοκιμάζεται παράλληλα με το σύστημα Adaptable, Deployable, Entry and Placement Technology (ADEPT), ένα νέο σύστημα εισόδου σε πλανήτες σχεδιασμένο για μακρινές γαλαξιακές αποστολές.

Επειδή συνήθως οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την είσοδο ενός αντικειμένου στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη κυμαίνονται σε επίπεδα χιλιάδων βαθμών Κελσίου το σύστημα ADEPT χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά μια θερμική ασπίδα που να αντέχει σε αυτές τις θερμοκρασίες και συνθήκες προστατεύοντας το σκάφος.

Στις μέχρι τώρα δοκιμές το νέο υλικό έχει καταφέρει να επιδείξει αντοχή σε θερμοκρασίες 1,500 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα η ασπίδα αυτή μπορεί να είναι «μαζεμένη» σε κάποιο σημείο του σκάφους και να αναπτυχθεί μόνο όταν χρειαστεί κατά την είσοδο του σκάφους στον πλανήτη. Αυτό θα επιτρέψει στο σκάφος να έχει περισσότερο ωφέλιμο χώρο για μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου ή/και αστροναυτών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή