Σώζει ζωές η χρήση φορητού απινιδωτή σε ανακοπές αθλητών, στα γήπεδα!

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
  • Πρωτοπορία της χώρα μας στη διάγνωση και την πρόληψη

Το θέμα της καρδιακής ανακοπής κυρίως νεαρών ατόμων σε γήπεδα, είχαν αναδείξει παγκόσμια, ήδη από το 2000, ο αείμνηστος Ναξιώτης ερευνητής καρδιολόγος δρ Νίκος Πρωτονοτάριος και η σπουδαία εργαστηριακή επιστήμονας, η σύζυγός του δρ Ανταλένα Πρωτονοτάριου, με την ανακάλυψη (στη «θέση 17» του γονιδιώματος), γονιδίου, που σχετίζεται με τη «Νόσο Νάξος» και ήδη οι εργασίες τους περιλαμβάνονται στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, με πλήθος αναφορές.

  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Το σημαντικό στην είδηση της καρδιακής ανακοπής του διεθνή ποδοσφαιριστή σε γήπεδο της Δανίας, φυσικά και δεν ήταν ο… κύκλος και το τείχος που σχημάτισαν γύρω του οι συναθλητές του, για να μην έχουν εικόνα τα κανάλια(!), αλλά το γεγονός ότι υπήρχε στο γήπεδο φορητός απινιδωτής! Αλλά και μια εκπαιδευμένη ομάδα παροχής ιατρικής βοήθειας!

Γι΄ αυτό και μ’ αφορμή την ανακοπή του ποδοσφαιριστή στη Δανίας ο ΄Ελληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής παιδοκαρδιοχειρουργής Εταιρείας δρ Γιώργος Σαρρής τονίζει: “Η ανακοπή καρδιάς στο γήπεδο του διεθνούς ποδοσφαιριστη της Δανίας Eriksen υπογραμμίζει την ανάγκη σωστού προαθλητικού ελέγχου και της ετοιμότητας των παραγόντων για δράση, πράγμα που φαίνεται τον έσωσε».

Με θέμα τους αιφνίδιους θανάτους κυρίως νεαρών αθλητών και ατόμων κάτω των 35 ετών, έχω δημοσιεύσει πλήθος κείμενα, ήδη από το 1993 στο «΄Εθνος της Κυριακής». Πρόκειται για άτομα, που, χωρίς να το γνωρίζουν, έπασχαν εκ γενετής από μια σπάνια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας τη «Νόσο Νάξος». Και κυρίως, κατ’ επανάληψη επισημαίναμε την ανάγκη, να περάσουν από καρδιολογικές εξετάσεις, όσοι είχαν στην οικογένειά τους αιφνίδιους θανάτους συγγενών τους σε νεαρή ηλικία.

Το θέμα της καρδιακής ανακοπής κυρίως νεαρών ατόμων σε γήπεδα, είχαν αναδείξει παγκόσμια πριν 21 χρόνια, ο αείμνηστος Ναξιώτης ερευνητής καρδιολόγος δρ Νίκος Πρωτονοτάριος και η σπουδαία εργαστηριακή επιστήμονας, η σύζυγός του δρ Ανταλένα Πρωτονοτάριου, που μελετούσαν το θέμα ήδη από το 1985, με την ανακάλυψη του γονιδίου, στη «θέση 17» του γονιδιώματος, που σχετίζεται με τη «Νόσο Νάξος» και ήδη περιλαμβάνονται, στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία τα ονόματά τους, με πλήθος αναφορές.

Μάλιστα, θυμάμαι, ως απεσταλμένος της εφημερίδας κάλυπτα δημοσιογραφικά το διεθνές καρδιολογικό συνέδριο στο Λονδίνο, όπου ο Νίκος Πρωτονοτάριος έκανε την πρώτη παρουσίαση της επιστημονικής του εργασίας. Τότε, σ’ ένα τραπεζάκι στο κυλικείο του συνεδρίου, έδωσε σ’ εμένα την πρώτη του συνέντευξη ως νέος ερευνητής και τη δημοσιεύσαμε, σ΄ένα δισέλιδο με λεπτομέρειες, αλλά και ως πρώτο θέμα στο «΄Εθνος της Κυριακής»!

Περίληψη από το δημοσίευμα, αναδημοσίευσαν τότε πολλές εφημερίδες και έγιναν εκτενείς αναφορές σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Μάλιστα συνάδελφος στην ΕΡΤ, κάλεσε τον Νίκο Πρωτονοτάριο και επανέλαβε τις ερωτήσεις, με την επισήμανση «Κύριε Πρωτονοτάριε, διαβάσαμε για την επιτυχία σας στα διεθνή ΜΜΕ…» κλπ. Τηλεφώνησα την ίδια ημέρα και τους είπα ότι «δεν το διαβάσατε στα διεθνή MME, αλλά στο ΄Εθνος της Κυριακής, που, το είχε αποκλειστικό»! Παραδέχθηκαν «ναι, σ΄εσάς το διαβάσαμε, αλλά νομίζαμε ότι το πήρατε από ξένα ΜΜΕ!». Και φυσικά την επομένη, στην ίδια εκπομπή, έγινε, με ιδιαίτερα ευγενικό τρόπο και η… διόρθωση!

Και όταν αργότερα άρχισε να έχει ο Νίκος Πρωτονοτάριος, τη διεθνή αναγνώριση και τον καλούσαν πανεπιστήμια απ’ όλο τον κόσμο, μου έστειλε μια ακόμα εργασία του, που, στο εξώφυλλο, εκτός από ευχαριστίες, είχε και μια αφιέρωση με το όνομά μου, που με συγκίνησε ιδιαίτερα, γράφοντας «…στον άνθρωπο που με πίστεψε πρώτος, όταν ξεκινούσα τις έρευνες»!

΄Ηδη σ΄ολόκληρο τον κόσμο, γίνονται σήμερα προληπτικές εξετάσεις για τη «Νόσο Νάξος» σε αθλητές με κληρονομική προδιάθεση και ιστορικό αιφνίδιων θανάτων στις οικογένειές τους και σώζονται ζωές!

Παράλληλα, στα χνάρια του ζεύγους Πρωτονοτάριου, άλλες επιστημονικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου, προχώρησαν ανάλογες μελέτες, με εκπληκτικά ευρήματα, καθώς διαπιστώθηκε ότι η συχνότητα της κληρονομικής αυτής νόσου, κυμαίνεται κατά περιοχές από 1/1.000 κατοίκους έως 1/10.000 κατοίκους. Πολλά περιστατικά εντοπίστηκαν και στην περιοχή Βένετο της Ιταλίας.

Πολλές φορές και ειδικά όταν είχαμε κάποια αφορμή από αιφνίδιο θάνατο αθλητή σε γήπεδο, δημοσίευα ξανά και ξανά την αγωνιώδη έκκληση του καθηγητή΄Αρη Αναστασάκη, που δημιούργησε εδώ και πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ειδική ομάδα επιστημόνων και περνούσαν από αναλυτικές καρδιολογικές εξετάσεις κυρίως τα νεαρά άτομα, αλλά και ενήλικες, που, έτυχε να έχουν στην οικογένειά τους ιστορικό αιφνίδιων θανάτων.

Η χώρα μας, λόγω και της σπουδαίας δουλειάς που έχει γίνει από την ομάδα του καθηγητή ΄Αρη Αναστασάκη, πρωτοπορεί διεθνώς στην πρόληψη, σώζοντας ζωές!

Επίσης συχνά αναφερόμασταν στην ανάγκη, να υπάρχουν φορητοί απινιδωτές σε γήπεδα, αθλητικές διοργανώσεις, σε σταθμούς, αεροδρόμια, βιομηχανίες, στρατόπεδα και άλλους πολυσύχναστους χώρους. Μάλιστα η χρήση τους είναι εύκολη, υπάρχουν άλλωστε και ηχογραφημένες οδηγίες χρήσης μόλις ανοιχθεί ο διακόπτης, ενώ η εκπαίδευση προσωπικού, σ΄αυτούς τους χώρους, βοηθά πολύ.

Σ΄αυτό ειδικά το θέμα, την απόκτηση φορητών απινιδωτών, ειδικά σε χώρους άθλησης, είχε μια εμμονή ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, που, όποτε τον συναντούσα μου θύμιζε να ξαναγράψω για προληπτικές εξετάσεις και απινιδωτές κυρίως στα γήπεδα!

Και τονίζαμε κάθε φορά, όπως το κάνουμε και τώρα, ότι «οι προληπτικές εξετάσεις, αλλά και η χρήση φορητού απινιδωτή, σε ανακοπές αθλητών, σώζουν ζωές!».

The following two tabs change content below.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή