Spiegel για Qatargate: Το Μαρόκο «αγόραζε» Παντσέρι και Τζόρτζι για το Κατάρ

Νέα στοιχεία γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο δημιουργούν ακόμα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τα «πλοκάμια» της υπόθεσης που κλονίζει τις Βρυξέλλες.

by Times Newsroom

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» βάζει στο κάδρο και τις δραστηριότητες του Μαρόκο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ήταν πολύ πιο ενεργό από το Κατάρ.Το «Spiegel» υποστηρίζει ότι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου ήταν αυτές που δωροδοκούσαν αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να διαφημίζουν τις αρετές του Κατάρ. Μάλιστα, το δημοσίευμα στο γερμανικό περιοδικό φέρει τον τίτλο: «Marokkogate», δίνοντας έτσι άλλη διάσταση στο σκάνδαλο διαφθοράς.

«Είναι γνωστό ότι το Κατάρ παίζει σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο δωροδοκίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σχολιάζει το «Spiegel», σημειώνοντας ότι το Μαρόκο είχε ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή απ΄ότι πιστεύουν οι αρχές στο Βέλγιο. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει την θέση του αυτή, επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του και επιβεβαιώνουν την εμπλοκή των ξένων μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου «DGED» στο σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας.

Τα έγγραφα, που επικαλείται το «Spiegel», αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες «DGED» από το 2019 είχαν προσλάβει από το 2019 τρεις Ιταλούς: τον πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, τον νυν ευρωβουλευτή Αντρέα Κοζολίνο και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ξένες μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου πλήρωναν αδρά τους συνεργάτες τους για να ασκούν επιρροή στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου προς όφελος του Κατάρ.

Επικεφαλής της «τριάδας», σύμφωνα με το «Spiegel», ήταν ο νυν πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Αμπντελραχίμ Ατμούν. Και η ομάδα αυτή ήταν βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τον Γενικό Διευθυντή των Μυστικών Υπηρεσιών του Μαρόκου, Μοχάμαντ Γιασίν Μανσούρι.

Ο ιδιαίτερα ενεργός ρόλος που διαδραμάτιζε το Μαρόκο στο σκάνδαλο διαφθοράς, σύμφωνα με το «Spiegel», φαίνεται να επιβεβαιώνεται και σε ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου. Τότε, ευρωβουλευτές ενέκριναν ψήφισμα με σαφή πλειοψηφία στο οποίο καταδίκασαν έντονα το Κατάρ ότι ασκούσε επιρροή μέσω ευρωβουλευτών. Σύμφωνα με το «Spiegel», για το Μαρόκο, όμως, δεν υπήρξε καμία αναφορά και αριστερή πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου προσπάθησε να προσθέσει τροπολογίες στο σχετικό ψήφισμα που «έδειχναν» την εμπλοκή του Μαρόκου στο σκάνδαλο με τις προσπάθειές τους να αποτυγχάνουν.

Εύα Καϊλή: Οι επαφές με το Κατάρ και οι αμοιβές σε μετρητά – Αποκαλύψεις από τις καταθέσεις

Στη φυλακή τουλάχιστον ως τις 17 Ιανουαρίου θα παραμείνει ο φερόμενος εγκέφαλος του Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι, καθώς η βελγική Δικαιοσύνη απέρριψε την έφεσή του.

Ο επικεφαλής της αμαρτωλής MKO Fight Impunity ζήτησε και πέτυχε να εξεταστεί εκ νέου το αίτημά του νωρίτερα από εκείνο της Εύας Καϊλή, η οποία ως γνωστόν θα παραμείνει προφυλακισμένη τουλάχιστον ως τις 22 Ιανουαρίου, καθώς οι δικηγόροι της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, απέφυγαν να εφεσιβάλουν την απόφαση παράτασης της προφυλάκισής της, για να μην «κάψουν» ένα δικονομικό χαρτί.

Παρά τη δυσφορία των βελγικών ανακριτικών Αρχών για τις διαρροές στον βελγικό και τον ιταλικό Τύπο, οι «ζουμερές» αποκαλύψεις λεπτομερειών από τη δικογραφία του σκανδάλου συνεχίζονται ανελλιπώς.

Τα νέα στοιχεία που φέρνουν στο φως η βελγική «Le Soir» και η ιταλική «La Repubblica» αφορούν στα πρώτα λόγια που είπε η διαγραμμένη ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους Βέλγους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν και την ανέκριναν στις 9 Δεκεμβρίου:

«Μετά τη σύλληψη του συζύγου μου, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μπήκα στο γραφείο του. Εψαξα τα πράγματά του για να καταλάβω γιατί είχε συλληφθεί. Αργότερα βρήκα τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο, οπότε τηλεφώνησα στον πατέρα μου, ο οποίος κρατούσε την κόρη μου. Του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα που είχε και το μπιμπερό. Ηταν μια βαλίτσα από τον Παντσέρι που φύλαγε ο σύζυγός μου. Ηξερα ότι ο πατέρας μου θα ήταν με την (σ.σ.: 2 χρονών) κόρη μου γιατί είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα».

Κατά τη «La Repubblica», η Καϊλή περιέγραψε στη συνέχεια τις άκαρπες προσπάθειές της να εντοπίσει τον Παντσέρι στο τηλέφωνο, καθώς ούτε οι δύο (ύποπτοι επίσης) Βέλγοι ευρωβουλευτές με τους οποίους επικοινώνησε, ο Μαρκ Ταραμπέλα και η Μαρία Αρένα, γνώριζαν να της πουν πού βρίσκεται.

Ακόμη πρόσθεσε ότι, εκτός από τη βαλίτσα, άνοιξε και το χρηματοκιβώτιο του σπιτιού, γνωρίζοντας ότι ο σύζυγός της φύλαγε κάτι για το πρώην αφεντικό του, τον Αντόνιο Παντσέρι, πιθανόν για τον (σ.σ.: βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος) Αντρέα Κοτσολίνο. Η πρωταγωνίστρια του Qatargate αναφέρεται και σε μια άλλη βαλίτσα με χρήματα που βρισκόταν στο σπίτι, τα οποία, όπως ανέφερε, «είχε δανειστεί ο Τζιόρτζι για την αγορά του διαμερίσματος». Σύμφωνα με τη «La Repubblica», το δάνειο για την αγορά του σπιτιού στις Βρυξέλλες ήταν στο όνομα της Εύας Καϊλή και τα μετρητά, «περίπου 50-60.000 ευρώ ήταν η συνεισφορά του Τζόρτζι».

Στο μεταξύ η «Le Soir» περιγράφει την απόπειρα του 35χρονου Φραντσέσκο Τζόρτζι να ελαφρύνει την θέση της Καϊλή με τις πρώτες του μαρτυρίες. Ηδη έχει γραφτεί στον ιταλικό Τύπο ότι ο βοηθός και μεταφραστής του Παντσέρι στις «επικερδείς» δοσοληψίες με Καταριανούς και Μαροκινούς πήρε επάνω του την ευθύνη για τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι η Καϊλή είναι αθώα και πρέπει να αποφυλακιστεί. Την εκδοχή επιβεβαιώνει και η βελγική εφημερίδα, παρουσιάζοντας την κατάθεση Τζόρτζι ως εξής: «Η Εύα προφανώς γνώριζε για την ύπαρξη των χρημάτων και την πηγή τους, αφού ζούσαμε μαζί, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε πει πολλές φορές να σταματήσω γιατί την έβαζα σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

ΤΖΟΡΤΖΙ

Η επαφή με Κατάρ και οι αμοιβές σε μετρητά

Ενδιαφέροντα στοιχεία κατέθεσε όμως ο σύζυγος της Καϊλή και για τη δράση του ιταλικού ευρωκυκλώματος που «πρακτόρευε» με το αζημίωτο τα συμφέροντα αραβικών χωρών (Κατάρ, Μαρόκο, Μαυριτανία) στις Βρυξέλλες. Κατά τον 35χρονο Μιλανέζο, όλα ξεκίνησαν το 2018 όταν ο Παντσέρι ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πλησίασε ο υπουργός Αμυνας του Κατάρ, προτείνοντάς του να γίνει λομπίστας της Ντόχα.

Αυτό αντιφάσκει με την εκδοχή του Παντσέρι ότι ξεκίνησε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες τον Οκτώβριο του 2019, μετά την απώλεια της ευρωβουλευτικής του ιδιότητας. Κατά τον Τζόρτζι, ο Παντσέρι ίδρυσε τη Fight Impunity για βιτρίνα, μοίραζε σε συνεργάτες του αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα και καθόρισε τις αμοιβές όλων σε μετρητά.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή