Σπύρος Βρεττός: “Είμαστε το ίδιο μακριά και απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ…”

by Νίκος Λαγκαδινός
 • Συνέντευξη του ΣΠΥΡΟΥ ΒΡΕΤΤΟΥ με τον ΝΙΚΟ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟ

Σταθερός στις αρχές του από τα μαθητικά του χρόνια ο Σπύρος Βρεττός είναι υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην εκλογική περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Πάντοτε δραστήριος και μαχητικός στην πολιτική, με αισιοδοξία αντιμετωπίζει και τη σημερινή κατάσταση.

Υπογραμμίζει  ότι “η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, κατά πόσο ο προοδευτικός πόλος της νέας εποχής που ανοίγει θα είναι η δημιουργική συνέχεια της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης που άλλαξε την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι, να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για τη νέα αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και να διεκδικήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Είμαι αισιόδοξος ότι το βράδυ των εκλογών , όποτε κι αν γίνουν, θα αποτυπωθεί η ανατροπή των συσχετισμών και θα φανεί ο νέος δρόμος εμπιστοσύνης και προσφοράς για την Ελλάδα και τους Έλληνες”.

Έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου του κι αυτό είναι χρήσιμο για όσους επιζητούν την ψήφο των πολιτών. Να γνωρίζουν, δηλαδή, όλα εκείνα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Και φυσικά ο Σπύρος Βρεττός δεν είναι ανεπάγγελτος. Αυτό ειναι ένα γνώρισμα που εν πολλοίς απουσιάζει από τους σημερινούς κυβερνώντες, οι οποίοι μπήκαν στην πολιτική για την εξουσία και την βουλευτική αποζημίωση.

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να γίνεται αποκλείοντας ταυτόχρονα φαινόμενα γκετοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.

—————————————————-

 • Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική σήμερα;

Η πολύπλευρη κρίση που εκδηλώθηκε με επίκεντρο την οικονομία τα τελευταία 10 χρόνια έχει επηρεάσει τους Έλληνες και τις οικογένειες τους, μέσα από την υποβάθμιση της εργασιακής τους κατάστασης, την ανεργία πάνω απ΄όλα και τον περιορισμό των προοπτικών τους γενικότερα. Η ανεργία έχει πλήξει ιδιαίτερα την Αττική (και την Ανατολική προφανώς), η οποία παράγει περίπου το μισό ΑΕΠ της χώρας. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, σε μεγάλο βαθμό εννοούμε εκείνου της Αττικής. Χρειαζόμαστε άμεσα αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ενεργοποιώντας τη βαθιά και πολύπλευρη σχέση που υφίσταται με το μητροπολιτικό κέντρο των Αθηνών. Ο τουριστικός-πολιτιστικός, ο αγροδιατροφικός και ο κατασκευαστικός τομέας έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και απαιτούν την ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών (Προαστιακός-Μετρό κ.α) και αστικών υποδομών & υπηρεσιών (σχέδια πόλης, υπηρεσίες παιδείας-υγείας-πρόνοιας, αντιπλημμυρικά, διαχείριση απορριμμάτων κ.α), με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σημαντικό μέρος των υποδομών και των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας τείνει να συγκεντρώνεται στην Ανατολική Αττική. Κρίσιμο πρόβλημα, πέρα από την ανεργία και τις υποδομές, είναι το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας που έχουν οι κάτοικοι από την μια άκρη της περιφέρειας ως την άλλη. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να γίνεται αποκλείοντας ταυτόχρονα φαινόμενα γκετοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Τέλος, η αίσθηση πως η πολιτεία θα είναι αρωγός στη δύσκολη στιγμή πρέπει επιτέλους να αποκατασταθεί, φαινόμενα εγκληματικής αδράνειας του κρατικού μηχανισμού, όπως αυτά που είδαμε κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, δεν επιτρέπεται να ξανασυμβούν.

Για να μην χάσουμε ακόμα ένα τρένο του μέλλοντος, χρειάζεται άμεση “εκβιομηχάνιση” της χώρας στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που διανύουμε παγκοσμίως.

—————————————————-

 • Εφόσον εκλεγείτε -και σας το εύχομαι- οι δικές σας προτεραιότητες ποιες θα είναι;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω, σε σχέση με την Ανατολική Αττική ιδιαίτερα, είναι η συστηματική συνεργασία με τους πολίτες, με σκοπό την αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Χωρίς σφιχτό κοινοβουλευτικό έλεγχο ούτε σωστές νομοθετικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν (μικρές και μεγάλες), ούτε να πιεστούν κυβέρνηση και κράτος να κάνουν τη δουλειά τους. Ένας τομέας στον οποίο θα έδινα προτεραιότητα σε νομοθετικό έργο, είναι η περαιτέρω αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, από την κεντρική κυβέρνηση προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να οργανωθούν καλύτερα και να επιταχυνθούν ολοκληρωμένες τοπικές/περιφερειακές παρεμβάσεις και αναπλάσεις, με στόχο την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια, την βιώσιμη ανάπτυξη και τον πολιτισμό, την αποκατάσταση καταστροφών και πολλές άλλες δράσεις που είναι απαραίτητες στην Ανατολική Αττική και αλλού. Σε εθνικό επίπεδο, θα ξεχώριζα την αδήριτη ανάγκη για τον επιτακτικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας μας, από τον Τουρισμό και το Πολιτιστικό Προϊόν, τη Γεωργία και τη Μεταποίηση, μέχρι τον Τραπεζικό Τομέα και την Αμυντική Βιομηχανία. Για να μην χάσουμε ακόμα ένα τρένο του μέλλοντος, χρειάζεται άμεση “εκβιομηχάνιση” της χώρας στα πλαίσια της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που διανύουμε παγκοσμίως. Είναι ένα ζήτημα που αφορά επίσης την εκπαίδευση και όλους τους εργαζόμενους, που επείγει να στραφούν στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

 • Και στον τομέα του πολιτισμού, σε εθνική κλίμακα;

Νομίζω ότι στον τομέα του πολιτισμού, η χώρα μας είναι ένας “γίγαντας με μυαλό μικρού παιδιού”. Η Ελλάδα λόγω παράδοσης και ιστορίας μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει Κέντρο Πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας λ.χ θα μπορούσε να έχει τις καλύτερες σχολές Φιλοσοφίας του κόσμου κ.α. Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα σε αυτόν το τομέα, να εκφραστεί ο πνευματικός κόσμος της χώρας. Σε ό,τι με αφορά, αν εκλεγώ θα προσπαθήσω να προωθήσω ζητήματα σχετικά με την Ελληνική γλώσσα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η προσπάθεια που κάνουμε για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης είναι αδύνατο να ευοδωθεί, αν δεν καταφέρουν νέοι άνθρωποι, με νέα νοοτροπία να καθορίσουν τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του χώρου.

—————————————————-

 • Παίζει ρόλο η ηλικία στην ανανέωση της πολιτικής ζωής;

Η ανανέωση της πολιτικής ζωής πραγματοποιείται με την αλλαγή των προσώπων που λαμβάνουν τις αποφάσεις στα κόμματα, στο κοινοβούλιο, στους θεσμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α. Είναι θετικό το γεγονός ότι συζητούνται οι θητείες (και στην συνταγματική αναθεώρηση), γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει κινητικότητα και ευκαιρίες για νέους ανθρώπους να εμπλακούν με τα κοινά. Η ηλικία σαφώς και παίζει ρόλο, ιδιαίτερα όταν θέλεις να δώσεις προοπτική και επιθυμείς να επενδύσεις στο μέλλον λ.χ. η προσπάθεια που κάνουμε για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης είναι αδύνατο να ευοδωθεί, αν δεν καταφέρουν νέοι άνθρωποι, με νέα νοοτροπία να καθορίσουν τον χαρακτήρα και τη λειτουργία του χώρου.

 • Ο Πρωθυπουργός πιστεύετε ότι μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού και να του δοθεί μια τρίτη ευκαιρία;

Ο κ. Τσίπρας έχει καταγραφεί με μη αναστρέψιμο τρόπο στην συνείδηση του λαού ως ψεύτης, το ίδιο και ο Σύριζα που έχει απαξιωθεί με πρωτοφανή γρήγορο ρυθμό για τα ελληνικά δεδομένα. Θεωρώ ότι όχι μόνο δεν θα έχει τρίτη ευκαιρία, αλλά ο Σύριζα θα χάσει σύντομα μετά την ήττα του και την πρωτοκαθεδρία του εναλλακτικού, έναντι της Ν.Δ, πόλου διακυβέρνησης.

 • Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι υπάρχουν περιθώρια για κάποιες διευθετήσεις με τη γειτονική χώρα όταν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση κι έχει αναφερθεί στο βέτο για την επικείμενη ένταξη στην ΕΕ. Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Το κράτος αυτό δεν παίζει καθόλου το σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια που πίστευαν ορισμένοι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αν αναγνώριζαν την πολυεθνική τους ιδιοσυγκρασία χωρίς να αναζητούν ψευδοταυτότητες, αν ακολουθούσαν πολιτική σεβασμού έναντι της Ελλάδας στο ονοματολογικό και πολλά άλλα που δεν έχουν κάνει. Με την συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίσαμε Μακεδονική Γλώσσα και εθνικότητα κάτι που θα τροφοδοτήσει εντάσεις μεταξύ μας στο μέλλον, εντάσεις που ενδέχεται να πηγάζουν και από την πίεση της Αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια. Ο εθνικισμός στην γειτονική χώρα έχει πολύ βαθιά χαρακτηριστικά και θα τον βρούμε μπροστά μας, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην πορεία τους προς την Ε.Ε. Είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει η συμμετοχή της στην Ε.Ε, για να ερμηνευτεί η συμφωνία με τρόπο ωφέλιμο για τη χώρα μας και την Ειρήνη στην περιοχή.

 • Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αριστερός;

Κατά φαντασία αριστερός, κάπως όπως δηλώνει κομμουνιστική η άρχουσα τάξη στην Κίνα! Κοιτάξτε, δεν ειρωνεύομαι την αντίφαση μεταξύ του να θέλεις να κάνεις κάποια πράγματα και να μπορείς λιγότερα, αυτή είναι μια πραγματικότητα στην οποία ασκούμαστε εμείς ο σοσιαλδημοκράτες από νωρίς και την διαχειριζόμαστε με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία σε κάθε ιστορική περίοδο. Δεν μπορώ όμως να ανεχτώ αυτό που κάνει ο Σύριζα με πρώτο τον Τσίπρα, να κοροϊδεύουν δηλαδή κατάμουτρα τον ελληνικό λαό, να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους και να ζητάνε και τα ρέστα απ΄όλους τους άλλους. Έντιμο και συνάμα ωφέλιμο για τη χώρα, θα ήταν να είχαν παραιτηθεί τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2015, αμέσως όταν συνειδητοποίησαν τι ανοησίες ήταν όσα έλεγαν πριν γίνουν κυβέρνηση.

Ο βασικός λόγος που δεν έχουμε γίνει ακόμα χώρος ευρείας υποδοχής των απογοητευμένων από τον Σύριζα πολιτών, είναι ότι επενδύσαμε πολλά σε τρίτους (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κ.α) αντί να προχωρήσουμε πρώτα στην πολιτική και οργανωτική αλλαγή του ΠΑΣΟΚ

—————————————————-

 • Ποια είναι τα λάθη της Κεντροαριστεράς κι έχει τη μικρή απήχηση στους ψηφοφόρους, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα η μικρή απήχηση της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας αυτή την εποχή σε όλη την Ευρώπη, στην οποία βλέπουμε ταυτόχρονα να ενισχύονται ακραίες δεξιές και λαϊκιστικές αντιλήψεις. Το πρόβλημα για εμένα εντοπίζεται στην απουσία ενός συνεκτικού, εφαρμόσιμου και διακριτού έναντι των συντηρητικών μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, ενός μοντέλου που να μπορεί να δίνει βάσιμες προσδοκίες στους λαούς. Στο παρελθόν και στα πλαίσια των εθνικών κρατών αυτό υπήρξε και τροφοδότησε με επιτυχία το κοινωνικό κράτος. Σήμερα, στην εποχή της 4η Βιομηχανικής επανάστασης, της παγκοσμιοποίησης και του διαδικτυωμένου κόσμου κάτι τέτοιο παραμένει ζητούμενο. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα βέβαια, δεν μπορούμε να εξετάσουμε την κατάσταση της κεντροαριστεράς μακριά από την επιλογή της να σηκώσει το βάρος των μνημονίων. Ήταν λάθος ή εθνική υποχρέωση; Εγώ πιστεύω το δεύτερο και νομίζω ότι αποδείχθηκε μετά απ΄όσα έγιναν, όμως τότε μας τσάκισε εκλογικά. Το 2012 το ΠΑΣΟΚ έλαβε μικρότερο ποσοστό απ΄ότι το 1974 και στην συνέχεια έπεσε και πιο κάτω. Στην ουσία ξεκινήσαμε από την αρχή και με πολύ χειρότερες συνθήκες. Κατά τη γνώμη μου, ο βασικός λόγος που δεν έχουμε γίνει ακόμα χώρος ευρείας υποδοχής των απογοητευμένων από τον Σύριζα πολιτών, είναι ότι επενδύσαμε πολλά σε τρίτους (Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κ.α) αντί να προχωρήσουμε πρώτα στην πολιτική και οργανωτική αλλαγή του ΠΑΣΟΚ και να μιλήσουμε απ’ ευθείας με τους πολίτες, αναζητώντας παράλληλα και συνεργασίες με άλλους χώρους.

 • Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια διεμβολισμού της Σοσιαλδημοκρατίας και γενικότερα της Κεντροαριστεράς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ;

Ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, έχω μιλήσει γι΄αυτήν αρκετό καιρό πριν εκφραστεί στη μορφή που είδαμε πρόσφατα. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, αφού βρέθηκε στην εξουσία που δεν θέλει να χάσει και όντας αναγκασμένος να εφαρμόσει την πολιτική που κατηγορούσε; Στην ουσία όμως μας προσβάλει θέλοντας να γίνει κεντροαριστερά στην θέση της κεντροαριστεράς. Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι διέξοδος για χρεοκοπημένους λαϊκιστές και το γεγονός ότι απέτυχαν ως ριζοσπάστες αριστεροί δεν τους καθιστά δημοκράτες σοσιαλιστές.

 • Αυτό το άνοιγμαπου επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά (όπως έγινε με την Γέφυρα”) μπορεί να σας επηρεάσει προεκλογικά;

Αμφιβάλλω ότι θα έχει αποτέλεσμα, μάλλον μας ωφέλησε καθώς οι μετεγγραφές ανέδειξαν τον κυνικό τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται η απερχόμενη κυβέρνηση. Όμως χρειάζεται πολιτική απάντηση από εμάς, δεν φτάνει να υψώνουμε απαγορευτικά και να λέμε τι δεν είναι οι άλλοι, αλλά να πούμε τι είμαστε εμείς και σε τι διαφέρουμε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το συνέδριο μας είναι μια καλή ευκαιρία για να δοθεί αυτή η απάντηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατά φαντασίαν αριστερός, κάπως όπως δηλώνει κομμουνιστική η άρχουσα τάξη στην Κίνα!

—————————————————-

 • Ιδεολογικά και πολιτικά με ποιον είστε πιο κοντά – με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την ΝΔ;

Κοιτάξτε, στην πράξη είναι τόσο κοντά Σύριζα και ΝΔ που νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημά σας είναι πως είμαστε το ίδιο μακριά και απ΄τους δυο. Ιδεολογικά και πολιτικά είναι γνωστή η γεωγραφία, όταν μιλάμε για κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατία κάνουμε ταυτόχρονα και μια δήλωση για το που βρισκόμαστε στον πολιτικό χάρτη. Η μεγάλη μας πρακτική διαφορά και από τους δυο είναι η αντίληψη μας για τον ρόλο της μεσαίας τάξης. Εμείς φτιάξαμε τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80, τη στερεώσαμε τη δεκαετία του 90 με την πορεία προς την ένταξη μας στην ΟΝΕ και προσπαθήσαμε να την προστατεύσουμε όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση μετά από την καταστροφική θητεία της Ν.Δ και του Καραμανλή. Για εμάς, μια ανοιχτή και διευρυνόμενη μεσαία τάξη είναι το βασικό εργαλείο για την κοινωνική συνοχή και απελευθέρωση. Ούτε η ΝΔ των “φυσικών ανισοτήτων”, ούτε ο Σύριζα των υπολειμματικών επιδομάτων και της στρεβλής φορολόγησης έχουν την ίδια νοοτροπία.

 • Ανησυχείτε για τη δημοσκοπική στασιμότητα των ποσοστών της παράταξης;

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, νομίζω πως αποτυπώνουν το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα επανήλθε σε στάση θετικής αναμονής σε ότι αφορά την παράταξης μας. Θα ήθελα να σας θυμίσω το δημοσκοπικό άλμα που παρατηρήθηκε μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά από τους 212000 προοδευτικούς Έλληνες και Ελληνίδες. Μπορεί να μην εκδηλώνεται φανερά τώρα, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν, όμως είναι η πραγματική τάση την οποία εμείς διαπιστώνουμε από τη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας. Πιστεύω ότι πλησιάζοντας στις εκλογές, θα την δούμε να εκφράζεται και πάλι στις δημοσκοπήσεις.

 • Με δεδομένη την πόλωση, το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να αμφισβητήσει τον διαφαινόμενο δικομματισμό;

Είναι γνωστό ότι η πόλωση αποδίδει όλο και λιγότερο τα τελευταία χρόνια, το υπάρχον εκλογικό σύστημα μπορεί να δώσει και αυτοδύναμες κυβερνήσεις όπως έδινε παλαιότερα, όμως αυτό δεν συμβαίνει πια. Η πόλωση πλέον περισσότερο οδηγεί στην αποχή, παρά στα κόμματα που την καλλιεργούν. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι διεκδικούμε με αξιώσεις την τρίτη θέση κάτι που όταν επιβεβαιωθεί στις εκλογές θα σηματοδοτήσει την ανατροπή των συσχετισμών. Το στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι να αποκτήσει την εμπιστοσύνη όσων σήμερα στέκονται με προβληματισμό όχι μόνο απέναντί μας, αλλά απέναντι σε όλο το πολιτικό σύστημα.

 • Πότε θεωρείτε ως τον πιθανότερο χρόνο προσφυγής στις κάλπες;

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον καλύτερο για εκείνην χρόνο ώστε να διαχειριστεί τη βέβαιη ήττα της. Ενδεχομένως αυτή η αναποφασιστικότητα να την οδηγήσει και στην εξάντληση της τετραετίας, κάτι που όμως μπορεί να την φέρει σε ακόμα δυσκολότερη θέση. Δεν είναι μόνο η ήττα στις ευρωεκλογές, είναι και η πρόδηλη αδυναμία της να κερδίσει περιφέρειες, μεγάλους και μικρούς δήμους. Σε κάθε περίπτωση τον Μάιο θα σχηματιστεί η πραγματική εικόνα για τους πολιτικούς συσχετισμούς.

 • Το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής πιστεύετε ότι θα λύσει προβλήματα και θα δυναμώσει την ενότητα που είναι απαραίτητη;

Το βασικό πρόβλημα που θα λύσει το έκτακτο συνέδριο είναι εκείνο της εκλογής Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που κακώς δεν έκανε το προηγούμενο συνέδριο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει αντιπροσωπευτικό κεντρικό όργανο που θα μπορούσε να δώσει δημοκρατική επιβεβαίωση σε προβλήματα πολιτικής, όπως ήταν το ζήτημα της θέσης μας (σωστής κατά τη γνώμη μου) απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία και χρησιμοποιήθηκε ως αιτιολογία για την αποχώρηση Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ. Είναι ελπιδοφόρα, για άλλη μια φορά, η συμμετοχή της οργανωμένης βάσης του κινήματος στις διαδικασίες του Συνεδρίου και πιστεύω ότι στο βαθμό που οι αποφάσεις απηχούν τις απόψεις των μελών και δίνουν οριστικές λύσεις σε εκκρεμότητες του πρόσφατου παρελθόντος, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό.

 • Και το προεκλογικό σας μήνυμα στο δρόμο προς τις κάλπες ποιο είναι;

Θα ήθελα αυτή τη στιγμή να απευθυνθώ σε όσους εξακολουθούν να εμπνέονται από τις ιστορικές αλλαγές που πραγματοποίησε το ΠΑΣΟΚ, προς όφελος της χώρας και των πολιτών της. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, κατά πόσο ο προοδευτικός πόλος της νέας εποχής που ανοίγει θα είναι η δημιουργική συνέχεια της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης που άλλαξε την Ελλάδα. Είμαστε αποφασισμένοι, να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για τη νέα αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και να διεκδικήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Είμαι αισιόδοξος ότι το βράδυ των εκλογών , όποτε κι αν γίνουν, θα αποτυπωθεί η ανατροπή των συσχετισμών και θα φανεί ο νέος δρόμος εμπιστοσύνης και προσφοράς για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ –Υπ. Βουλευτής

Κίνημα Αλλαγής – Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής

Τόπος Καταγωγής και Διαμονής: Αχαρνές Αττικής

Οικογενειακή Κατάσταση: Έγγαμος με δυο παιδιά

Σπουδές & Εργασία (www.linkedin.com/in/svrettos)

Κάτοχος Διπλώματος και Διδακτορικού από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π), με δημοσιεύσεις σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά

Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα

Πολιτική και κοινωνική δράση

(fb:spyros.vrettos, spyrosvrettos.diktyo web: www.spyrosvrettos.gr)

Ενεργό πολιτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής & προοδευτικής παράταξης από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια (ΠΑΜΚ – ΠΑΣΠ)

Γραμματέας συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ε.Μ.Π (2003-2004).

Δημοτικός Σύμβουλος Αχαρνών (2006-2010).

Διοικητικός Σύμβουλος Ο.Α.Σ.Α (2010-2013)

Υποψήφιος Ευρωβουλευτής 2014 (ΕΛΙΑ – ΠΑΣΟΚ)

Υποψήφιος Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη) 2015

Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Πα.Σο.K και Γραμματέας του Τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακής Σύγκλισης 2015 – 2018

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής και του Τομέα Ψηφιακού Κόμματος 2018-2019

The following two tabs change content below.
Νίκος Λαγκαδινός
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή