Στα βαθιά νερά της κρίσης. Δεδομένα και σχέδια πλοήγησης

by ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ
  • Του Ελευθέριου Τζιόλα

… Η ύφεση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις (οι οποίες μεταβάλλονται καθώς μετακινείται το χρονικό σημείο επανόδου των ομαλών συνθηκών λειτουργίας), θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο -7,4%, δηλαδή μεγαλύτερο από το -4,5%, το αντίστοιχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009.

Η Ε. Ένωση (επίτροπος Π. Τζεντιλόνι) προβλέπει για την Ελλάδα πτώση του ΑΕΠ,-9,7% ( για το 2020). Αλλά, πολλές άλλες εκτιμήσεις, όπως και στο προηγούμενο τεύχος (17ο) αναφέραμε δίνουν πολύ μεγαλύτερη ύφεση, με τις πιο απαισιόδοξες να μιλούν για -18,1%. Ακόμα, και με την εκτίμηση της Ε. Ένωσης (- 9,7%), το 2020, θα διαμορφώσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων κατά περίπου -36% χαμηλότερα από το αντίστοιχο του 2009.

Οι περισσότεροι δίνουν για το 2021, ανάκαμψη, παρουσιάζοντας την κίνηση της οικονομίας με το σχήμα ”V” ( = θεαματική πτώση/2020 – πολύ μεγάλη άνοδος/2021). Δίνουν στα πλαίσια αυτών των αναλύσεων για την Ελλάδα μια ανάπτυξη (ορθότερα, μεγέθυνση) της τάξεως του + 7,5 % για το 2021. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί που θέτουν το όλο ζήτημα πιο πολυπαραγοντικά (π.χ., Κρούγκμαν, Ρουμπινί κλπ) που προσφέρουν ως σχήμα πρόβλεψης – και με βεβαιότητα σε περιπτώσεις ”οικονομιών μονοκαλλιέργειας”- αντί ”V”, το σχήμα ”U”, που σημαίνει παράταση της ύφεσης.

Η χώρα το 2019 είχε ένα δημόσιο χρέος επί του ΑΕΠ : 175% που αντιστοιχεί σε 360 δισ. €. Χωρίς να είναι, όπως παραπάνω αναπτύξαμε, δυνατή η ακριβής προσέγγιση της αύξησης του χρέους, λόγω του ότι η χώρα δεν έχει ακόμα επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, αν θεωρήσουμε ότι η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ -9% και -14%, εκτιμήσεις που λογίζονται ρεαλιστικές τότε το χρέος της χώρας αναμένεται να γυρίσει σε δραματικά ύψη, στην περιοχή του 200% !!

Ασφαλώς και άλλες χώρες του Νότου θα υποστούν ανάλογη πίεση, π.χ., η Ιταλία με δημόσιο χρέος 135% αναμένεται να κινηθεί σε πρωτόγνωρα γι αυτήν ύψη της τάξεως του 170%. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα 16 μήνες μετά την τυπική έξοδο από τα Μνημόνια κινδυνεύει να επανέλθει σε κατάσταση χρεοκοπίας…”

Διαβάστε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ (σελ. 2 – 8) >>
The following two tabs change content below.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΤΖΙΟΛΑΣ

Ο Ελευθέριος Τζιόλας είναι Χημικός Μηχανικός, Ελεύθερος επαγγελματίας, Συγγραφέας, με σαραντάχρονη παρουσία και συμμετοχή στο προοδευτικό κίνημα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή