Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση για το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ – Αιχμές κατά Τσίπρα

Η αξιωματική αντιπολίτευση άλλαξε τη στάση της μέσα σε δύο ώρες, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών

by Times Newsroom

Για αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, που προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για την Κεφαλαιαγορά, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα το ψηφίσει ενώ αργότερα η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι θα ψηφίσουν «παρών», σημείωσε.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός χαρακτήρισε ως «κορυφαία ανακολουθία αυτό που είδαμε σήμερα» στη Βουλή, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Όπως υποστήριξε ο ίδιος «ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ψηφίσει την διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια ακούσαμε ότι θα ψηφίσετε ”παρών”», σε μία αναφορά σε προηγούμενη τοποθέτηση της τομεάρχου Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφης Αχτσιόγλου.

Παρέθεσε μάλιστα από τα πρακτικά την αναφορά του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με τα οποία αναφέρει: «Και μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε».

Άρα, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, «ουσιαστικά, στη πρόταση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα τον ψηφίσειΚαι δύο ώρες μετά, ακούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει, (και ότι) θα ψηφίσει ‘παρών‘».

«Εκτεθήκατε ανεπανόρθωτα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και στη μεσαία τάξη, σε αυτούς που εμείς διαχρονικά και σταθερά υπηρετούμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Τι είχε πει η Έφη Αχτσιόγλου

Νωρίτερα, και σε ερώτηση του υπουργού Οικονομικών προς την κυρία Αχτσιόγλου εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ή όχι τη διάταξη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, διότι υπάρχουν, όπως είπε αντιφατικές αναφορές από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι όλες αυτές τις ημέρες «έχουμε εκθέσει τη βασική μας αντίρρηση, στην αρχιτεκτονική της παρέμβασης που κάνετε, η οποία εξαντλεί το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής για την εύνοια των υψηλότερων εισοδημάτων, (και η οποία) είναι κατά τη γνώμη μας δυσανάλογη».

«Όχι ότι δεν υπάρχει και ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων» ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου και συνέχισε: «Από αυτή την προσέγγιση, αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε είναι, επί της αρχής καταψηφίζουμε αυτή την προσέγγιση, και το δηλώσαμε με την επί της αρχής τοποθέτησή μαςΕκεί που θα ψηφίσουμε ”παρών” είναι στα δύο άρθρα που εισάγουν τις κλίμακες και τις εκπτώσεις, και ”παρών”, διότι, ακριβώς την ίδια στιγμή που ευνοούνται κάποιοι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, ευνοούνται υπερπολλαπλάσια πολίτες ανώτατων εισοδημάτων.

Όταν κάνετε εσείς μια τέτοια επιλογή, και τη φέρνετε μέσα στο ίδιο το άρθρο, εμείς δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την προσέγγισή σας, για υπερβολική εύνοια των ανώτατων εισοδημάτωνούτε όμως και να απορρίψουμε την όποια βοήθεια θα μπορούσαν να έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία, όντως, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, εάν δεν υπήρχε μια παρέμβαση, όχι αυτή που κάνετε εσείς, θα επιβαρύνονταν».

Σημείωσε τέλος ότι «ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε -και οφείλω να επανέλθω εγώ, διότι και ο ίδιος μου ζήτησε να επανέλθω- για τα μέτρα για την ακρίβεια. Αυτό ήταν η τοποθέτησή του. Είπε ότι θα τα υπερψηφίσουμε, διότι, παρότι διαφωνούμε με τη φιλοσοφία τους, έστω και το ένα ευρώ να πάει στον κόσμο εμείς θα το υπερψηφίσουμε».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή