«Σταματήστε τον πόλεμο» λένε οι Γερμανοί στους δρόμους

Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις και σήμερα στη Γερμανία, από το Βερολίνο και τη Λειψία μέχρι τη Αμβούργο και το Μόναχο. Πάνω από 123.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι τώρα στη Γερμανία.

by Times Newsroom

«Ελευθερία στην Ουκρανία, αλληλεγγύη στους Ουκρανούς». Με αυτά τα συνθήματα κατεβαίνουν για άλλη μια φορά μαζικά στους δρόμους οι Βερολινέζοι για να διαδηλώσουν κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά την ιστορική, μαζική διαδηλώση της 27ης Φεβρουαρίου, τέσσερις μέρες μετά τη ρωσική εισβολή, και σήμερα οι αρχές αναμένουν οι διαδηλωτές να ξεπεράσουν και πάλι τις 100.000, σε μια πορεία με σημείο εκκίνησης την Αλεξάντερπλατς, την εμβληματική πλατεία του παλιού Ανατολικού Βερολίνου.

Από την ιστορική πορεία ειρήνης στο Βερολίνο, 27.02.2022

Η σημερινή διαδήλωση διοργανώνεται από πλήθος κοινωνικών φορέων, συνδικάτων, περιβαλλοντικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Συμμετέχουν επίσης η εκκλησία, πολλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες και βέβαια απλοί πολίτες. «Πρέπει να εξεταστεί η επιβολή πιο αυστηρών περιορισμών στη Ρωσία αλλά και να σταματήσει σταδιακά η εισαγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανέφερε στο ραδιόφωνο RBB του Βερολίνου, ο Κρίστοφ Μπάουτς, εκ των διοργανωτών των μαζικών διαδηλώσεων.

Παράλληλα και σε άλλες γερμανικές πόλεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις: Αμβούργο, Φρανκφούρτη, Λειψία, Στουτγκάρδη, Νυρμβέργη, Μόναχο είναι μερικές μόνο αυτές. Το μήνυμα είναι παντού ένα: «Σταματήστε τον πόλεμο!»

Πάνω από 123.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στη Γερμανία

Πρόσφυγες από την Ουκρανία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου

Την ίδια ώρααυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία που καταφθάνουν στη Γερμανία. Mέχρι στιγμής ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται στις 123.000, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για ανθρώπους που φτάνουν στη Γερμανία κυρίως με τρένα μέσω Πολωνίας. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες μέρες, δεδομένου ότι δεν γίνονται έλεγχοι στα γερμανοπολωνικά σύνορα, ενώ αναμένεται να προστεθούν και επιπλέον έκτακτα δρομολόγια τρένων, για να καλύψουν τις ανάγκες.

Την ίδια ώρα τόσο η υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ όσο και η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσαν επίσης την υποδοχή προσεχώς και 2.500 Ουκρανών προσφύγων που έχουν καταφύγει στη Μολδαβία. Μια προσπάθεια στήριξης και της Μολδαβίας, μιας χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει σηκώσει επίσης ένα πολύ μεγάλο βάρους του «νέου προσφυγικού».

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή