Στάνλεϊ Χόφμαν, Γάλλος ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας, «ένας από τους σπουδαιότερους καθηγητές του εικοστού αιώνα»

by Times Newsroom
Ο Στάνλεϊ Χόφμαν (Stanley Hoffmann, 27 Νοεμβρίου 1928 – 13 Σεπτεμβρίου 2015) ήταν Γάλλος ιστορικός, πολιτικός επιστήμονας και διανοούμενος, ομότιμος καθηγητής “Paul and Catherine Buttenwieser University Professor” στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου δίδαξε για περισσότερα από 50 χρόνια. Ο Γάλλος ιστορικός Φρανσουά Φυρέ (François Furet, 1927 – 1997) είχε πει για τον Χόφμαν ότι είναι «ένας από τους σπουδαιότερους καθηγητές του εικοστού αιώνα». Υπήρξε μαθητής του φιλοσόφου Ρεϊμόν Αρόν και αφιέρωσε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία μελετώντας τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική.
 
Ο Χόφμαν γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1928 στη Βιέννη από πατέρα Αμερικανό και μητέρα Αυστριακή εβραϊκής καταγωγής. Το 1929 μετακόμισε με τη μητέρα του στη Γαλλία, διαμένοντας την επόμενη δεκαετία αρχικά στο Παρίσι και στη συνέχεια στη Νίκαια, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένεια με την κατάληψη του Παρισιού από τα χιτλερικά στρατεύματα (1940). Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χόφμαν ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1947 έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα και το 1948, αποφοίτησε από το Institut d’études politiques de Paris (Sciences Po). Το ίδιο έτος έλαβε άδεια άσκησης δικηγορικού επαγγέλματος, ενώ το 1950 έλαβε δίπλωμα από το École des hautes études en sciences sociales και το 1953 έλαβε διδακτορικό στη νομική επιστήμη. Επιπλέον, έλαβε Μ.Α. από το τμήμα Διακυβέρνησης (“Government”) στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1952. Έγινε βοηθός γραμματέας στο “French Association of Political Science” κατά την περίοδο 1952-53 και ξανά το 1955. Το ίδιο έτος ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στο Χάρβαρντ ως “εκπαιδευτής” (instructor). Ήταν η απαρχή μιας λαμπρής καθηγητικής σταδιοδρομίας: Το 1963 έγινε καθηγητής στο τμήμα Διακυβέρνησης και το 1969 δημιούργησε, στο ίδιο πανεπιστήμιο, το Κέντρο Ευρωπαϊκών μελετών, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από ιδρύσεώς του ως το 1995. Το 1980 έλαβε επίσης την έδρα “Douglas Dillon” για τον γαλλικό πολιτισμό, ενώ έλαβε πρόσκληση για την ανάληψη της έδρας του αμερικανικού πολιτισμού στο École des hautes études en sciences sociales του Παρισιού (1983-1984).
 
Στο Χάρβαρντ δίδαξε ιστορία της γαλλικής διανόησης και πολιτική ιστορία, αμερικανική εξωτερική πολιτική, μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία, κοινωνιολογία του πολέμου, διεθνή πολιτική, ηθική στις διακρατικές σχέσεις, σύγχρονες πολιτικές ιδεολογίες και εξέλιξη του σύγχρονου κράτους.
 
Ο Χόφμαν απεβίωσε ύστερα από μακρά ασθένεια στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, όπου διέμενε. 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή