Σταθερά ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ με 14,2% – Προβάδισμα ΝΔ, έναντι ΣΥΡΙΖΑ, με 11,7%

Συμπεράσματα από τη νέα Πανελλαδική Έρευνα της OPINION POLL

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Πρώτο πρόβλημα, που, απασχολεί τους πολίτες, αναδεικνύεται η ακρίβεια – ενεργειακή κρίση με 49%, με την πανδημία να περιορίζεται στο 26.8%.

Ακολουθούν τα θέματα της oικονομίας με 20% και η ανεργία με 8.6%, η εγκληματικότητα/παραβατικότητα με 6.2%, η τουρκική προκλητικότητα με 4.7% και η κατάσταση νοσοκομείων και δομών υγείας με 4.6%.

Το 62.5% των πολιτών, δηλώνει ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερέψει! Ωστόσο, το αίτημα για πρόωρες εκλογές, δεν απηχεί τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών, που επιθυμουν πολιτική σταθερότητα.

  • Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Σ΄ένα νέο κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον, βρίσκει τους πολίτες, η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα καταναλωτικά προϊόντα, με ότι αυτό σημαίνει για την ζωή των πολιτών και η “τριγωνοποίηση” της πολιτικής ζωής.

Επίσης, με την σημαντική δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), που παρουσιάζει μια δυναμική ανάκαμψης των ψηφοφόρων του και πλησιάζει σταδιακά και σταθερά το ρεαλιστικό στόχο, της δεύτερης θέσης, στη δύναμη των κομμάτων.

Αυτά είναι τα δύο βασικά δεδομένα, που προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα της OPINION POLL, που, υλοποιήθηκε για λογαριασμό του “tomanifesto.gr” στο διάστημα 7/2-12/2.

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, να φαίνεται να προηγείται, τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις απαντήσεις των πολιτών “ποιος εκφράζει καλύτερα το χώρο του Κέντρου”.

Τα “ευρήματα” αυτά, καθορίζουν τις πολιτικές διεργασίες και εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των συσχετισμών, ανάλογα με την συνέχεια, που, θα έχουν και τα αντανακλαστικά, που, θα δείξει η Κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα.

Στην έρευνα αυτή, υπάρχουν δύο σταθερά δεδομένα: Το σταθερά μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 11.7% και ποσοστό 31.6% (χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων ή τελική εκτίμηση ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων ) , παρά τις φθορές που έχει και τις αμφισβητήσεις που δέχεται και την υψηλή αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας θετικές απόψεις για την πολιτική του παρουσία από το 48% των πολιτών. Επίσης, η προτίμηση για Πρωθυπουργός από το 35.8% μακράν του δεύτερου – αν παραβλέψουμε τον “κανένα” με 32.6%- Α.Τσίπρα, που, συγκεντρώνει το 16.4% .

Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε σχέση με την τελευταία δημοσιευμένη έρευνα της OPINION POLL, στα τέλη Οκτωβρίου, η Ν.Δ έχει απώλειες, στην πρόθεση ψήφου, της τάξης του 4%!

Οι πολίτες ζητούν σταθερότητα

Το επίμονο, τον τελευταίο καιρό, αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, δεν φαίνεται να απηχεί και τη θέση της πλειοψηφίας των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε εισέλθει σε ένα ενδιαφέρον ρευστό πολιτικό σκηνικό που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την « δημοσκοπική ακινησία» δυόμισι περίπου ετών από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Σημειώνουμε πάντως ότι τα προβλήματα που εμφανίζονται και δημιουργούν ορατές ζημιές στην Κυβέρνηση δεν επιδρούν στο επίπεδο του αιτήματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Το 63% ζητάει να εξαντληθεί από την Κυβέρνηση η τετραετία. Η κοινωνία ζητάει σταθερότητα και βεβαίως αποτελέσματα στα θέματα που την απασχολούν.

Πιο συγκεκριμένα:

Πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες αναδεικνύεται η ακρίβεια με 49% με την πανδημία να περιορίζεται στο 26.8%. Ακολουθούν τα θέματα της Οικονομίας με 20% και η ανεργία με 8.6%. Ακολουθούν η εγκληματικότητα/παραβατικότητα με 6.2% ως αποτέλεσμα της δολοφονίας του νεαρού Άλκη στην Θεσσαλονίκη και της υπόθεσης του βιασμού στην Θεσσαλονίκη που απασχόλησαν και απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη, η Τουρκική προκλητικότητα με 4.7% και η κατάσταση Νοσοκομείων, δομών υγείας με 4.6%.

Υπό αυτό το πρίσμα έχει σημασία ότι μικρό μόνο ποσοστό, στο 5.5% δηλώνει ότι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή του, το 31.8% ότι παραμένει η ίδια, όταν το 62.5% δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει!

Επίσης ότι το 19.8 % δηλώνει ότι μπορεί χωρίς δυσκολία να πληρώνει τους λογαριασμούς της ενέργειας, το 67.9% ότι μπορεί να τους πληρώνει με δυσκολία, ενώ το 11.6% δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει. Tο 76.8% των πολιτών διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί πολύ και αρκετά (και) οι τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα, που, προμηθεύεται, όταν πηγαίνει να ψωνίσει σε κάποιο σούπερ μάρκετ.

Tα στοιχεία αυτά δείχνουν μια δύσκολη κατάσταση στην οικονομική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά. Απέναντι σ΄αυτή την κατάσταση το 27.4% δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έναντι ενός 68.9%, που έχει την αντίθετη γνώμη.

Αρχή αισιοδοξίας για την πανδημία

Εκφράζεται μια σχετική αισιοδοξία όσον αφορά την πορεία της πανδημίας.Το 55.4% εκτιμά ότι βρισκόμαστε κοντά στο οριστικό τέλος της πανδημίας, με το 36.3% να έχει μια πιο συγκρατημένη ή και αρνητική άποψη.

Αυτό το κλίμα οδηγεί το 55.7% να θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν στο επόμενο διάστημα μέτρα χαλάρωσης των μέτρων, με το 39% να κρατά μια πιο επιφυλακτική στάση.

Σημειώνεται ότι το 40.4% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση όσον αφορά τις υγειονομικές , κοινωνικές, οικονομικές παρενέργειες της.

Σημαντική αποδοχή έχει η προμήθεια των Rafale στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, η αναγγελία μείωσης του Φ.Π.Α και το “voucher” των 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς για προμήθεια ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ποσοστά 64,7%, 80.7% και 68.9% . Η αποδοχή αυτή βρίσκεται υψηλά οριζόντια σε όλα τα κομματικά ακροατήρια, με υψηλότερα τα ποσοστά σε Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ.

Αυτά τα ευρήματα, η στάση Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθορίζουν και τα πολιτικά αποκρυσταλλώματα:

Το συνολικό έργο της Κυβέρνησης ικανοποιεί πολύ και αρκετά κατά 37.5%. Το 61.6% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής συναντώνται στους ψηφοφόρους του 2019 της Ν.Δ με 66.3% και του ΚΙΝΑΛ με 48.8%.

Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιεί πολύ και αρκετά το 11.2% της κοινής γνώμης ( 27.1% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η αντιπολιτευτική τακτική του ΚΙΝΑΛ ικανοποιεί το 14.7% ( 54.3% μέσα στο ΚΙΝΑΛ)

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πρώτος στην δημοφιλία με 48 .7% , ενώ δεύτερος πολύ κοντά βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 47.1%. Ακολουθούν ο Α. Τσίπρας με 30%, Δ. Κουτσούμπας 29.5%, Γ. Βαρουφάκης με 19.6% και ο Κ. Βελόπουλος με 18.8% .

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κυρίαρχος” στο Κέντρο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διεργασίες αυτή την περίοδο στον χώρο όσων αυτοπροσδιορίζονται Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί.

Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί από τους πολιτικούς αρχηγούς τον χώρο του Κέντρου καλύτερα, πρώτος βρίσκεται ο κανένας με 24.2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Κ. Μητσοτάκης με 21.5%, ακολουθεί ο Ν.Ανδρουλάκης με 20.5% και τρίτος ο Α.Τσίπρας με 13% .

Όταν εστιάζουμε σ΄όσους δηλώνουν κεντρώοι περνάει μπροστά ο Ν.Ανδρουλάκης με 29% , ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης με 26.9% και τρίτος είναι ο Α. Τσίπρας με 10.9%

Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς, πρώτος εμφανίζεται ο κανένας με 28, 2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Α.Τσίπρας με 23.9% και ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 21.3% . Όταν όμως εστιάζουμε σε όσους δηλώνουν Κεντροαριστεροί, ο Α.Τσίπρας αυξάνει την διαφορά φτάνοντας το 43.5% και ακολουθεί ο Ν.Ανδρουλάκης με 23.3%.

Ο “γρίφος” της επομένης των εκλογών…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα στις ερωτήσεις καταλληλότητας για Πρωθυπουργός και για το τι Κυβέρνηση θα ήθελαν να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές.

Ο Κ.Μητσοτάκης είναι πρώτος και με σημαντική διαφορά στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει το 35.8% των προτιμήσεων , με τον Α. Τσίπρα να επιλέγεται από το 16.4%. Ακολουθούν ο Ν. Ανδρουλάκης με 6% και οι Δ. Κουτσούμπας, Κ. Βελόπουλος και Γ. Βαρουφάκης με 1%, 1.9% και 1.3% αντίστοιχα . Το 32.6% επιλέγει τον Κανένα.

Ικανοποίηση από το έργο του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη δηλώνει το 48%. Αντίθετη άποψη έχει το 50.1%. Τα πιο υψηλά ποσοστά αποδοχής εμφανίζονται στους ψηφοφόρους του 2019 της Ν.Δ με 78.4% και του ΚΙΝΑΛ με 67.9%

Στο ερώτημα ποια Κυβέρνηση θα προτιμούσαν να προκύψει μετά από τις εκλογές, επιλέγονται κατά σειρά: Αυτοδύναμη Κυβέρνηση Ν.Δ 24.2% , Κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ 17.9%, Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ 17.3% , Αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 8.4% και ακολουθούν διάφορα άλλα σχήματα, ενώ το 20.7% δεν απαντά.

Πως αποκρυσταλλώνονται αυτές οι διεργασίες στην Πρόθεση ψήφου:

Ν.Δ 31.2%, ΣΥΡΙΖΑ 19.6%, ΚΙΝΑΛ 14.2%, Κ.Κ.Ε 7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%, ΜΕΡΑ 25 2.6%. Όταν κάνουμε την αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα γίνονται: Ν.Δ 33.2%, ΣΥΡΙΖΑ 20.8%. ΚΙΝΑΛ 15.1%, Κ.Κ.Ε 5%. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3%, ΜΕΡΑ 25 με 2.8%.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com