Στην απομόνωση η Τουρκία – Πληθαίνουν τα μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα

Το μήνυμα που εξέπεμψε η Γαλλία λίγο πριν από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, είναι πως οι ηγέτες των χωρών του Νότου που θα συμμετέχουν σε αυτήν θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα απέναντι στις απειλές που δέχεται από την Τουρκία.

by Times Newsroom

Σε πλήρη διπλωματική και επιχειρησιακή εγρήγορση βρίσκεται η χώρα μας απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, την οποία αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε μία συγκυρία όπου πληθαίνουν και τα μηνύματα στήριξης στην Ελλάδα, η οποία, όπως διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, «συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και η ισχύς της έχει αυξηθεί σε διεθνές επίπεδο».

Το μήνυμα που εξέπεμψε η Γαλλία λίγο πριν από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, είναι πως οι ηγέτες των χωρών του Νότου που θα συμμετέχουν σε αυτήν θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα απέναντι στις απειλές που δέχεται από την Τουρκία.

Η στήριξη αυτή, σε συνέχεια και των τοποθετήσεων τις προηγούμενες ημέρες από την Κομισιόν και από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί για την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας και επιβεβαιώνει την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι γείτονες «απέναντί τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», όπως είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Απρόβλεπτος γείτονας

Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα του πρωθυπουργού μέσα σε αυτό το περιβάλλον αφορούν και την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.

«Υστερα από δέκα χρόνια υποεπενδύσεων στις αμυντικές μας δυνάμεις, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι προσθέτουμε τις απαραίτητες αμυντικές μας δυνάμεις, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε έναν πολύ απρόβλεπτο γείτονα», τόνισε μάλιστα απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, τους οποίους ενημέρωσε για όλες τις πτυχές της τουρκικής επιθετικότητας απαντώντας σε ερωτήματα που του τέθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Κ.Ο. του ΕΛΚ που διεξάγεται στην Κρήτη.

Το μήνυμα της αμυντικής ενίσχυσης της χώρας αναμένεται να σταλεί και με την παρουσία, σήμερα το πρωί, του κ. Μητσοτάκη στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», όπου θα απευθύνει χαιρετισμό.

«Οπως πρέπει…»

Η αποφασιστικότητα της χώρας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αποτυπώνεται και στις δηλώσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

«Ούτε φοβόμαστε ούτε πανικοβαλλόμαστε ούτε τρομοκρατούμαστε», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι «δική μας δουλειά είναι συντεταγμένα, οργανωμένα, πολύ αποτελεσματικά, με επιχειρήματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, να διευρύνουμε την πολιτική μας ισχύ και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

«Δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει το γεγονός ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό υπάρχει ένας παροξυσμός σε επίπεδο ρητορικής, απειλών, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε όλα τα επίπεδα από την τουρκική πλευρά. Προφανής στόχος είναι να μας κάνουν να απολέσουμε κι εμείς την ψυχραιμία μας και να παρασυρθούμε σε αυτό τον κατήφορο», δήλωσε στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Να απαντάμε εκεί που πρέπει, με τον τρόπο που πρέπει και να έχουμε συναίσθηση ανά πάσα στιγμή ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, που μπορεί και αποδομεί πολύ αποτελεσματικά τα ανυπόστατα, ακραία και εντελώς απαράδεκτα της τουρκικής πλευράς».

«Ταυτόχρονα, και στο πεδίο, μέσα από μια συνεπή και καλά σχεδιασμένη πολιτική, το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα, έτσι ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση», συμπλήρωσε.

Διεθνής εγγύηση

«Η κλιμάκωση αυτού του τύπου της λεκτικής υπέρβασης είναι κάτι το οποίο οφείλει να μας ανησυχεί όλους. Και πράγματι είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, επιχειρησιακή αλλά και διπλωματική, αντιλαμβανόμαστε όλοι την αξία των συμμαχιών που έχουμε χτίσει και η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται στην πραγματικότητα υπό διεθνή εγγύηση με συμφωνίες όπως η ελληνοαμερικανική και η ελληνογαλλική», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν διεκδικεί, δεν επιτίθεται, δεν έχει βλέψεις, αλλά από την άλλη πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε σπιθαμή σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τα δικαιώματά της», ενώ διαβεβαίωσε ότι «τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας έχουν εκπονήσει σχέδια τα οποία καταλαμβάνουν κάθε δυνατή περίπτωση».

«Είμαστε έτοιμοι από το πιο μικρό επεισόδιο, την πιο ασήμαντη αστοχία, έως το πιο σοβαρό επεισόδιο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με την επιχειρησιακή αναβάθμιση που έχει υπάρξει στις Ενοπλες Δυνάμεις μας και την πολύπλευρη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας είμαστε αυτή τη στιγμή στην πιο ισχυρή θέση που έχουμε υπάρξει ποτέ», ανέφερε.

Ελληνοτουρκικά: Πλέον τα νταηλίκια της Τουρκίας δεν περνούν αναπάντητα – Μετά το ΥΠΕΞ και οι ΗΠΑ στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε απόψε η Ουάσινγκτον με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ΗΠΑ τοποθετούνται άμεσα στα νταηλίκια της Τουρκίας και δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη, ο εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν τίθεται εν αμφιβόλω».

Θυμίζουμε ότι άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. «Δεν προβάλουμε διεκδικήσεις, αλλά θα υπερασπιστούμε τη χώρα εφόσον παραστεί ανάγκη», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφορα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli).

Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Τουρκία-Συμβούλιο Ασφαλείας: Προκλητική η Ελλάδα – Να έρθουν στα λογικά τους οι κύκλοι που την ενθαρρύνουν να εξοπλίζει τα νησιά

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι σχέσεις με την Ελλάδα βρέθηκαν ψηλά στην ημερήσια διάταξης που είχε ο Ερντογάν με τους διοικητές της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγό Ατίλα Γκιουλάν (Atilla Gülan), και τον Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχο Ερκιουμέντ Τατλιόγλου (Ercüment Tatlıoğlu).

«Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και εργαλεία για την προστασία των συμφερόντων του τουρκικού λαού απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», τονίζεται σε ανακοινωθέν του συμβουλίου του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της φιλοκυβερνητικής Hurriyet «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και oι επιπτώσεις στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης.

Μάλιστα, αναφέρεται πως «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση», ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε «με λεπτομέρεια». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αξιολογήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις, ιδίως ο οπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

«Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά που έχουν στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με την Hurriyet. «Καλούμε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, καθώς είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος υπογραμμίζει επίσης ότι οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, «ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com