Στην Ελλάδα o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΤΕπ διερευνά παροχή πρόσθετης υποστήριξη για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο

by Times Newsroom

Μετά από ένα έτος στήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς την ελληνική οικονομία, η οποία ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ το 2021, ο πρόεδρος της τράπεζας, Werner Hoyer, θα βρεθεί στην Αθήνα την Τρίτη (12/4) και την Τετάρτη (13/4) προκειμένου να συζητήσει για αυτήν την ισχυρή συνεργασία και για νέα χρηματοδοτικά έργα που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Ο Πρόεδρος Hoyer πρόκειται να συναντήσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης για να συζητήσουν για τη δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Με τη βοήθεια της ειδικής Επενδυτικής Ομάδας για την Ελλάδα, η ΕΤΕπ έχει υποστηρίξει μια σειρά από έργα μετασχηματισμού στη χώρα. Οι πρόσφατες επενδύσεις συνέβαλαν στην ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας έναντι του Covid-19, στην αξιοποίηση της καθαρής ενέργειας και στη στήριξη των επενδύσεων προτεραιότητας για τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών.

Επίσης, η ΕΤΕπ υποστήριξε πρόσφατα πρωτοποριακές νέες επενδύσεις για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τον μετασχηματισμό της Πολιτικής Προστασίας σε εθνικό επίπεδο.

Στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Hoyer θα προβεί, επίσης, σε ενημέρωση για την υποστήριξη που παρέχει ο Ομιλος ΕΤΕπ μέσω νέων έργων με βασικούς του εταίρους, ενώ θα υπογραμμίσει τον αντίκτυπο που έχει η συμμετοχή της ΕΤΕπ και τις ισχυρές προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας στη χώρα.

Αυτό το διάστημα, η ΕΤΕπ αξιολογεί νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ψηφιοποίησης και φοιτητικής στέγασης στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στοχευμένα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΤΕπ διερευνά πιθανή παροχή πρόσθετης υποστήριξη για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η ΕΤΕπ και η Ελλάδα το 2021

Το 2021, η στήριξη για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ανήλθε συνολικά σε 4,85 δισεκατομμύρια ευρώ – η μεγαλύτερη στα 59 έτη δραστηριότητας στη χώρα.

Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ στην Ελλάδα αντιπροσώπευσε το 2,7% του ΑΕΠ, που συνιστά τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο.

Η Ελλάδα υπήρξε επίσης κορυφαίος δικαιούχος του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, το οποίο σύστησαν ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός εβδομάδων από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID. Συνεπώς, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ανά την Ελλάδα θα ενισχυθεί με εγγυήσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα παρασχεθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων μέσω του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή