Στην ΕΥΠ θα κληθεί ο Ανδρουλάκης για την υπόθεση παρακολούθησής του

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να κληθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης από το νέο διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών,  Θεμιστοκλή Δεμίρη προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του.

by Times Newsroom

Την ίδια ώρα όπως αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, η οποία δεν έγινε με το Predator, να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε». Επισημαίνεται ωστόσο πως δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση.

Η καταγγελία από τον Νίκο Ανδρουλάκη λειτούργησε ως καταλύτης εξελίξεων, αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, οι οποίες επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση για τους χειρισμούς της ΕΥΠ και όταν κατέστη σαφές τι συμβαίνει, δεν επέτρεψε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του. «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δια της παραίτησης Δημητριάδη, αλλά πλέον τον λόγο έχει η δικαιοσύνη», επισημαίνουν.

Η κλήση του Νίκου Ανδρουλάκη θα γίνει από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος ορίστηκε αντικαταστάτης του Παναγιώτη Κοντολέοντος ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Παναγιώτης Κοντολέων: Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Γρηγόρη Δημητριάδη

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην πολιτική ζωή και είχε στοχοποιήσει τον κ. Δημητριάδη ήταν οι λόγοι της παραίτησής του.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη δεν σχετίζεται με την υπόθεση για το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή