Στην Κίνα την 1η Δεκεμβρίου ο Σαρλ Μισέλ – Θα έχει συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στο Πεκίνο την 1η Δεκεμβρίου για μια συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

by Times Newsroom

“Θα συζητήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος”, διευκρίνισε σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο επικεφαλής του συμβουλίου που εκπροσωπεί τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ένα πλαίσιο έντονων συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων για το πώς θα τοποθετηθούν απέναντι στην Κίνα και θα βρουν τη δική τους φωνή πέρα από τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Ο Σαρλ Μισέλ καλείται να κάνει έναν συγκερασμό θέσεων ξεκινώντας από τη Γερμανία, η οποία έχει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Κίνα, και φθάνοντας μέχρι τη Λιθουανία, που προκάλεσε την οργή του Πεκίνου εγκαθιδρύοντας σχέσεις με την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.

“Στο πλαίσιο ενός τεταμένου γεωπολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, η επίσκεψη είναι μια πρόσφορη ευκαιρία για την ΕΕ και την Κίνα να κάνουν διάλογο”, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στις 12 Νοεμβρίου στην Πνομ Πενχ, μερικές ημέρες πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) κατά την οποία ο Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Σαρλ Μισέλ είχε καλέσει το Πεκίνο να πείσει τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία.

“Ενθαρρύνουμε τις κινεζικές αρχές να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να πείσουν τη Ρωσία να σεβαστεί τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας”, είχε δηλώσει ο Βέλγος πολιτικός στο AFP.

Αυτόν τον μήνα σε ένα περιστατικό που καταδεικνύει τις εντάσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, η μετάδοση μιας ομιλίας του Σαρλ Μισέλ, που προβλεπόταν κατά τα εγκαίνια μιας εμπορικής έκθεσης στη Σανγκάη, ματαιώθηκε από τις κινεζικές αρχές που ήθελαν να τη λογοκρίνουν εν μέρει, σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Διπλωμάτης είχε διευκρινίσει πως οι κινεζικές αρχές ήθελαν να λογοκρίνουν στην ομιλία όλες τις αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα θέμα ευαίσθητο στην Κίνα, που θέλει επισήμως να είναι ουδέτερη, όμως παραμένει στρατηγικός σύμμαχος ειδικού βάρους για τη Ρωσία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιδεινωθεί αφότου επιβλήθηκαν κυρώσεις, και από τις δύο πλευρές, στο θέμα των κατηγοριών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί την Κίνα “εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο”, σύμφωνα με τη διατύπωση του υιοθετήθηκε το 2019.

Οι σινο-ευρωπαϊκές εμπορικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, ιδιαίτερα για τη Γερμανία ο καγκελάριος της οποίας Όλαφ Σολτς ήταν στα τέλη Οκτωβρίου ο πρώτος ηγέτης της Ομάδας των Επτά (G7) που μετέβη στην Κίνα μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Πεκίνο δεν σχολίασε άμεσα την ανακοίνωση του ταξιδιού του Σαρλ Μισέλ την ερχόμενη εβδομάδα. “Η Κίνα θα επικοινωνήσει πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω”, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή