Στήριξη Μητσοτάκη σε Βούτσιτς για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

«Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης άκουσε τις θέσεις της Σερβίας. Του ζήτησα η Ελλάδα να συνεχίσει την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας κάτι που θα κάνει και η Σερβία για την Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο» είπε ο Βούτσιτς

by Times Newsroom

Τις ευχαριστίες του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας  Αλεξάντερ Βούτσιτς, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο τέλος της συνάντησής τους στο Βελιγράδι.

«Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης άκουσε τις θέσεις της Σερβίας. Του ζήτησα η Ελλάδα να συνεχίσει την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας κάτι που θα κάνει και η Σερβία για την Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο» είπε ο Βούτσιτς

«Συζητήσαμε για όλα τα περιφερειακά θέματα. Για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα συνέχισε ο Σέρβος πρόεδρος. Θεωρώ ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει τη θέση της Σερβίας. Είπα ότι δεν θέλουμε κλιμάκωση και συγκρούσεις αλλά θα θέλαμε μια συμβιβαστική λύση»

Επίσης ο κ. Βούτσιτς στάθηκε ιδιαίτερα στην άριστη συνεργασία των δύο χωρών και στον εμπορικό τομέα. «Υπάρχει χώρος για ανταλλαγές στον τομέα του εμπορίου. Οι εμπορικές συναλλαγές άρχισαν να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο.Πιστεύουμε ότι κατά την επόμενη περίοδο μπορεί να φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ» τόνισε.

Και για τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών ανέφερε: «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες που έρχονται κυρίως το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μπορούμε να επιταχύνουμε τη συνεργασία μας και να περιμένουμε Έλληνες τουρίστες στο όμορφα βουνά μας . Αναμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας».

Ο Κ.Μητσοτάκης 

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο Βελιγράδι. Προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας στα πλαίσια του 4ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προσβλέπω και στην πολύ σημαντική επίσκεψη της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Θα επαναβεβαιώσει ότι Ελλάδα και Σερβία είμαστε δύο χώρες που δεν μας συνδέει μόνο η ιστορία, ο πολιτισμός και η θρησκεία αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η Αθήνα επιθυμεί να δει στην ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων με πρώτο το Βελιγράδι.

«Ως παλιό ήδη μέλος της ΕΕ η Ελλάδα γνωρίζει καλά τη σκληρή δουλειά και τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές δομές. Σας διαβεβαιώ ότι αξίζει τον κόπο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η περιφερειακή συνεργασία άλλωστε είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ανάπτυξη και η ΕΕ επενδύει πολλά στην προώθησή της. Τα δυτικά Βαλκάνια και η ένταξή τους στην ΕΕ αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα από την ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003.» συνέχισε.

«Η Ελλάδα και η Σερβία αφήνουμε πίσω μας τις δύσκολες δοκιμασίες του covid, η Σερβία έχει να επιδείξει σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Και η Ελλάδα το 2021, εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουμε το 8%. Οι προοπτικές για μια πιο στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

«Ειδικά στα ζητήματα της ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, σκοπός μας είναι να μεγιστοποιηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Φιλοδοξούμε να καταστούμε αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος. Υποστηρίζουμε τον αγωγό Βουλγαρίας – Σερβίας, τη σύνδεσή του με τον ΤAP ο οποίος εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών και φυσικά η θέση της Ελλάδας και της Αλεξανδρούπολης ως μία πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου», κατέληξε  ο πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή