Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εγκαθιδρύεται Έδρα της UNESCO με αντικείμενο τον Οπτικό Εγγραμματισμό (Visual Literacy)

Η Έδρα υποστηρίζει την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία καλεί όλες τις χώρες, τους θεσμούς και τους πολίτες να δράσουν επειγόντως ενισχύοντας την κοινωνική και ατομική ανθεκτικότητα για χάρη ενός ειρηνικού και ευημερούντος παρόντος και μέλλοντος.

by Times Newsroom

Η Έδρα της UNESCO με αντικείμενο “Visual Anticipation and Futures Literacy towards Visual Literacy (Οπτική Προσδοκία και Εγγραμματισμός για το Μέλλον προς τον Οπτικό Εγγραμματισμό) ιδρύθηκε επίσημα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου τον Ιούλιο του 2022 με στόχο να ενισχύσει την κριτική οπτική σκέψη και δράση υποστηρίζοντας, έτσι, τη διαπολιτισμική ενσυναίσθηση και επικοινωνία, καθώς και την κοινωνική αλληλεγγύη. Διευθύντρια της Έδρας είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βίκυ (Βάγια) Καραΐσκου. Η εγκαθίδρυση της συγκεκριμένης Έδρας στο ΑΠΚΥ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο, αφού η ανάθεση έγινε μέσα από μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία. Είναι, εξάλλου, η μοναδική Έδρα UNESCO στο εν λόγω πεδίο στον διεθνή χώρο, γεγονός που προσδίδει διεθνή αναγνώριση της δράσης του ΑΠΚΥ και της Διευθύντριας της Έδρας ειδικότερα στον τομέα του οπτικού εγγραμματισμού.

Η Έδρα εστιάζει στην εκμάθηση των εργαλείων για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πολιτισμικές εικόνες διαμορφώνουν μοτίβα σκέψης καθορίζοντας τις σχέσεις μας με το παρελθόν, τους τρόπους που το βιώνουμε στο παρόν και το μεταφέρουμε στο μέλλον. Κύρια δραστηριότητα της Έδρας είναι η διεξαγωγή Visual Literacy εργαστηρίων με βάση τη μεθοδολογία Futures Literacy και ο σχεδιασμός αντίστοιχων εργαλείων. Τα εργαστήρια αφορούν τόσο ερευνητές ενός μεγάλου εύρους πεδίων που θα προσθέσουν καινοτόμα προσέγγιση στην έρευνά τους, όσο και μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που θα εμπλουτίσουν τις εκπαιδευτικές τους μεθόδους ενισχύοντας τον αντίκτυπο της εργασίας τους, καθώς και ενεργούς πολίτες.

Η Έδρα υποστηρίζει την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία καλεί όλες τις χώρες, τους θεσμούς και τους πολίτες να δράσουν επειγόντως ενισχύοντας την κοινωνική και ατομική ανθεκτικότητα για χάρη ενός ειρηνικού και ευημερούντος παρόντος και μέλλοντος.

Το Πρόγραμμα Εδρών της UNESCO (UNITWIN/UNESCO Chairs Programme) δημιουργήθηκε το 1992 με σκοπό να υποστηρίξει την έρευνα που εστιάζει σε σύγχρονες πιεστικές προκλήσεις. Οι Έδρες καλούνται να προάγουν έρευνα και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, καθώς και καινοτομία σκέψης, γνώσης και πράξης σε βασικούς τομείς προτεραιότητας όπως η εκπαίδευση, οι φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, ο πολιτισμός και η επικοινωνία. Οι Έδρες της UNESCO και το δίκτυο UNITWIN ενισχύουν τη διεθνή συνεργασία μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, φορέων και κοινωνίας, υποστηρίζουν την πολιτισμική πολυμορφία και συνύπαρξη και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ευημερία των κοινωνιών μας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Έδρα στον σύνδεσμο: https://ouc.ac.cy/unesco-chair

Επικοινωνία με τη Διευθύντρια της Έδρας στο: v.karaiskou@ouc.ac.cy

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή