Στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για «σκληρό ροκ» με ΣΥΡΙΖΑ

Ως αναμενόμενες και ενδεικτικές του πολιτικού αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες επιθέσεις της Κουμουνδούρου κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

by Times Newsroom

Υποστηρίζουν δε, ότι δεν πρόκειται για παροδική στάση που αφορά στις εσωκομματικές κάλπες της Κυριακής, αλλά τακτική που ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσουν, τουλάχιστον, έως την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Στρατηγική επιλογή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να παραμείνει σταθερά στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, αποκρούοντας είτε τις επιθέσεις είτε τις προσκλήσεις συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. και να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο. Και όπως προαναγγέλλουν, με αφετηρία το συνέδριο και τη διαβούλευση για το πρόγραμμα του κόμματος, σταδιακά ο λόγος του προέδρου θα ξεφύγει από τις κοινοτοπίες της προηγούμενης περιόδου, θα αποκτήσει γωνίες και συγκεκριμένες προτάσεις, προκαλώντας πολιτική συζήτηση. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, με αυτή τη συνταγή, περιμένει η άνοδος στις δημοσκοπήσεις να επιβεβαιωθεί στις πρώτες κάλπες. Και τότε τα δεδομένα -όπως τονίζουν- εν όψει της δεύτερης κάλπης θα είναι διαφορετικά.

Καμία ανησυχία

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ανησυχούν από την αλλαγή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, από τις επιθέσεις ΚαρτερούΠολάκη κ.ά. ή τις νέες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου. Προβλέπουν ότι όσο προχωρούμε προς τις εκλογές τόσο περισσότεροι Ελληνες πολίτες θα αντιλαμβάνονται ποιοι είναι σοσιαλδημοκράτες και υπεύθυνοι και ποιοι παραμένουν λαϊκιστές και ανεύθυνοι.

Σημειώνουν ακόμα ότι γνωρίζουν ότι τόσο στους σημερινούς όσο και στους δυνητικούς ψηφοφόρους του κόμματος, που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς, είναι πολύ ισχυρό το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα.

Δεν κρύβουν ότι το σενάριο που θα ήθελαν να προκύψει από τις δεύτερες εκλογές -τις οποίες θεωρούν σχεδόν βέβαιες- είναι να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να παραμείνει στην αντιπολίτευση. Στο ερώτημα αυτοδυναμία Μητσοτάκη ή Τσίπρα απαντούν ότι δεν βλέπουν πιθανότητες αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση ωστόσο τι θα πράξει ο κ. Ανδρουλάκης στο μέλλον, το καλύτερο δυνατόν για την παράταξή του ή αυτό που συμφέρει κυρίως τη χώρα, αν αυτά τα δύο δεν ταυτίζονται, η απάντηση είναι: «Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ υπήρξε δύναμη ευθύνης».

Επίσης, αποτελεί πολιτική ψευδαίσθηση να περιμένει κανείς ότι το επικείμενο συνέδριο θα βγάλει σαφή ετυμηγορία επί του θέματος. Ουδείς όμως μπορεί να παραβλέψει τα γεγονότα. Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πολλοί όσοι χαρακτηρίζουν ψευτο-προοδευτική μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Μέρα25, όπως προβλέπει το σενάριο που διακινεί η Κουμουνδούρου. Εκτιμούν ότι μία τέτοια συμμαχία δεν διασφαλίζει τη δημοκρατική, μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή προοπτική που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ πιστεύουν βαθιά πως όσες επικοινωνιακές κινήσεις και να κάνει ο κ. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει ένα λαϊκιστικό, φανατισμένο και τυχοδιωκτικό κόμμα που δεν νοιάζεται ούτε για τους δημοκρατικούς θεσμούς ούτε για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί βλέπουν με καλό μάτι ενδεχόμενη συνεργασία με τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τη Ν.Δ., όμως, αν τελικά αναγκαστούν, θεωρούν ότι μπορούν να συμφωνήσουν στις βασικές αρχές για το μέλλον της χώρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι. Είναι πραγματικότητα πως ακόμα και οι αντιδεξιοί του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που με τίποτε δεν επιθυμούν συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, λένε ότι στον Τσίπρα έχουν μικρή εκτίμηση και καμία εμπιστοσύνη.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπου μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν και τι θα κάνουν με τα χρέη του κόμματος, λένε και κάτι άλλο. Οτι αν το κόμμα πιάσει στην πρώτη κάλπη τα ποσοστά που του δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, δηλαδή διπλασιάσει ή υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του 2019, τότε «η όποια συζήτηση θα γίνει με άλλους όρους από τους σημερινούς».

Στο ενδεχόμενο που θα καταστεί εντελώς απαραίτητη η παρουσία ή στήριξη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές και δεν γίνεται να αποφευχθεί, έχει συζητηθεί -ως σενάριο και μόνο- να παράσχει πλειοψηφία στη Βουλή σε μία κυβέρνηση όπου θα συμμετάσχει όχι με στελέχη της, αλλά με προσωπικότητες του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί.

Αλλά μέχρι τότε, υπάρχει χρόνος πολύς και πολλά από αυτά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα μπορεί να αλλάξουν…

Η στάση ΓΑΠ και Λοβέρδου

Είναι λάθος η εντύπωση ότι στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά και ευρύτερα στο κόμμα, στα επιτελεία του Ανδρέα Λοβέρδου ή του Γιώργου Παπανδρέου, δεν ασχολούνται με τα μετεκλογικά σενάρια και τις μετεκλογκές συνεργασίες. Ολοι στηρίζουν τη γραμμή της αυτονομίας και των ίσων αποστάσεων έναντι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, αλλά για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάγκη συμβολής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να φτιαχτεί κυβέρνηση μετά τις δεύτερες εκλογές έχουν άποψη.

Επιγραμματικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος -και όχι μόνο- δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε συνεργασία η στήριξη κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Παπανδρέου δεν θα δώσει το πράσινο φως για συνεργασία με τη Ν.Δ. ή στήριξη σε κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ.

Ρεπορτάζ Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή