Στο πλευρό του Πολάκη η Βασιλική Θάνου – Πώς παρενέβη υπέρ του πρώην υπουργού

Εκθετος ο Τσίπρας μετά τη στήριξη στο alter ego

by Times Newsroom

Με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, να βρίσκεται στο στόχαστρο των δικαστικών ενώσεων, επ’ αφορμή των πρόσφατων δηλώσεων του περί «δεύτερης σχολής δικαστών» και ενός νέου μέτρου εθελούσιας εξόδου, βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο της Βασιλικής Θάνου.

Η κυρία Θάνου επικεντρώνεται στο γεγονός πως «η εθελουσία έξοδος έχει πάντοτε ως αναγκαία και λογική συνέπεια την ανανέωση του Σώματος με διορισμένων δικαστών, προς συμπλήρωση των κενών θέσεων». Και προς επίρρωση των θέσεων της αναφέρει ότι αυτά «δεν πρέπει να αποσιωπώνται (ηθελημένα) από όσους ασκούν μονομερή κριτική εναντίον συγκεκριμένου βουλευτή».

Βασιλική Θάνου: Αναλυτικά η δήλωση της

«Έχει ήδη πραγματοποιηθεί εθελούσια έξοδος για τους δικαστές, κατά το παρελθόν δύο φορές με πιο πρόσφατο το ν. 3680/2008, επί κυβέρνησης Ν.Δ., με αναγνώριση πλασματικών ετών συντάξιμης υπηρεσίας και χορήγηση του επόμενου βαθμού, προς διευκόλυνση της αποχώρησης εκείνων που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Αποχώρησαν τότε 80 δικαστές.

Το πρόγραμμα αυτό πρότεινε και πάλι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στις 4 και 18 Δεκεμβρίου 2021.

Αντίστοιχα, εισηγήσεις προς σχετική νομοθέτηση, σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές, γίνονται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα, ο οποίος δεν απέρριψε τη σκέψη αυτή σε πρόσφατη συνέντευξή του (Καθημερινή της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου 2021).

Η εθελουσία έξοδος έχει πάντοτε ως αναγκαία και λογική συνέπεια την ανανέωση του Σώματος με διορισμένων δικαστών, προς συμπλήρωση των κενών θέσεων.

Όλα τα ανωτέρω δεν πρέπει να αποσιωπώνται (ηθελημένα) από όσους ασκούν μονομερή κριτική εναντίον συγκεκριμένου βουλευτή.

Η κριτική για να πείθει, πρέπει να είναι αντικειμενική. Διαφορετικά εκθέτει εκείνον που την ασκεί και κλονίζει την αξιοπιστία του».

Εκθετος ο Τσίπρας μετά τη στήριξη στο alter ego

Απόλυτα έκθετο αφήνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, το θεσμικό «λάκτισμα» που δέχθηκε από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μετά τη στήριξή του στις νέες, εμπρηστικές και απαξιωτικές δηλώσεις Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης, με αφορμή την κλήση του Κώστα Βαξεβάνη ως κατηγορουμένου στο πλαίσιο της έρευνας της υπόθεσης Novartis.

Ο κ. Τσίπρας και η Κουμουνδούρου στήριξαν διά της σιωπής τους την ευθεία απειλή Πολάκη εναντίον της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι «στη δεύτερη φορά Αριστερά, νέος σκοπός για τη Δικαιοσύνη θα είναι η δημιουργία δεύτερης σχολής δικαστών γιατί πρέπει να ανανεωθεί το Σώμα». «Προανήγγειλε», μάλιστα, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για αυτούς που είναι πάνω από 58, 59, 60 ετών και κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο της ανακρίτριας την ημέρα της απολογίας του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.

Θίγοντας ευθέως το σκοπό της δήλωσης Πολάκη, δηλαδή την πρόθεση για δημιουργία ενός δικαστικού σώματος απολύτως εξαρτημένου από την εκτελεστική εξουσία «στη δεύτερη φορά Αριστερά», η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει τα εξής: «Οι χθεσινές αναφορές του βουλευτή κ. Παύλου Πολάκη για τη δημιουργία “δεύτερης” σχολής δικαστών και εθελουσίας εξόδου που θα συνδυάζεται με ανανέωση του δικαστικού σώματος αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο και αθεμελίωτο την ικανότητα και την επάρκεια των δικαστικών λειτουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και συνιστά δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου δικαστικού σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις. Η τρίτη κρατική λειτουργία δεν βελτιώνεται, ούτε εκσυγχρονίζεται με τέτοιες “ρηξικέλευθες” και συνάμα ανέξοδες προτάσεις. Τα δομικά και μόνιμα πλέον προβλήματα της Δικαιοσύνης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να αυξήσει τα ελλιπή κονδύλια του Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότησή της. Η εύκολη διέξοδος είναι η απόσειση των ευθυνών και η απόδοσή τους σε δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανθρώπινων αντοχών».

Η αντίδραση του κ. Τσίπρα στην πρωτοφανή διαμαρτυρία δικαστών και εισαγγελέων ήταν ένα άρθρο στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη, «Documento», όπου ο μιλά για καταδίωξη της δημοσιογραφίας «που ερευνά αντί να προσκυνά», για «μίγμα αντιδημοκρατικής εκτροπής και πολιτικής ηλιθιότητας», και υποστηρίζει ότι «η διαφθορά είναι σήμερα στη χώρα μας προστατευόμενο είδος, καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, με πρώτη τη δημοσιογραφία που επιμένει να βάζει το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων αντί για το μέλι, και η τακτική αυτή σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Αμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος σχολιάζοντας το άρθρο Τσίπρα στο «Documento» ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας επιλέγει ενσυνείδητα, με ένα εξαχρειωμένο και επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας άρθρο του στο “Documento”, να στηρίξει πολιτικά και ηθικά την επίθεση Πολάκη στην ελληνική Δικαιοσύνη, με αφορμή την κλήση του κ. Βαξεβάνη προκειμένου να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για μια σειρά από σοβαρές αξιόποινες πράξεις. Με τον τρόπο αυτό πλήττει άμεσα τον σκληρό πυρήνα της ελληνικής Πολιτείας: τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία. Οι απόψεις του δεν ταιριάζουν με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιας φιλελεύθερης και δημοκρατικής χώρας, και συνιστούν εκτροπή. Επικίνδυνοι δεν είναι όσοι εμπιστεύονται και τιμούν τους θεσμούς. Επικίνδυνοι είναι οι νοσταλγοί του γκεμπελικού “θα ξαναγυρίσουμε και η γη θα τρέμει”. Μετά το καλοκαίρι του 2015 όλοι ξέρουν για το τι είναι ικανός ο κ. Τσίπρας. Επιχείρησε να δημιουργήσει καθεστώς, εργαλειοποιώντας τους θεσμούς σε βάρος της συνταγματικής τάξης. Οι θεσμικές άμυνες της δημοκρατίας μας και κυρίως η ελληνική κοινωνία του έκλεισαν το δρόμο. Αυτό που δεν συνέβη με την “πρώτη φορά Αριστερά” δεν θα συμβεί ποτέ στο μέλλον».

Διχασμός και καχυποψία στον ΣΥΡΙΖΑ για την «Αυγή»

Κλίμα έντονης καχυποψίας ανάμεσα σε «προεδρικούς» και την εσωκομματική αντιπολίτευση κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ με επίκεντρο το μέλλον της «Αυγής», που το τελευταίο δεκαήμερο έχει επισκιάσει τα πάντα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «Ομπρέλα» δεν έχει πειστεί για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα. Στελέχη της θεωρούν ότι η παρέμβασή του υπέρ της αναθεώρησης της απόφασης για κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής» στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν απλώς μια κίνηση τακτικής, με το σχέδιο να μην έχει εγκαταλειφθεί από την Κουμουνδούρου.

Και παρά το γεγονός ότι συμφώνησαν για να βγει εκείνη η ανακοίνωση που έλεγε ότι η «Αυγή» συνεχίζει, αλλά αναζητούνται οι δύσκολες αποφάσεις για την οικονομική της εξυγίανση, συνεχίζουν τις αντιδράσεις και την πίεση στην ηγεσία.

Είναι ενδεικτικό ότι στελέχη της ηγεσίας αλλά και υποστηρικτές του κ. Τσίπρα δεν έχουν κάνει ούτε μία δήλωση στήριξης της «Αυγής», την ίδια ώρα που τακτικοί συνομιλητές του κ. Τσίπρα αρθρογραφούν υπέρ του οριστικού κλεισίματός της.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, οι Λευτέρης Αρβανίτης και Γιάννης Δρόσος υποστήριξαν ότι, για να γίνει στοιχειωδώς βιώσιμη η «Αυγή», πρέπει να εξοικονομηθούν 700.000 ευρώ το μήνα.

Υπέρ του λουκέτου

Οι «προεδρικοί» υποστήριξαν φανατικά την αναστολή του καθημερινού φύλλου και αποτέλεσε έκπληξη για τα στελέχη της «Ομπρέλας» -και κυρίως τα σημαντικά στελέχη των 53+- το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στήριξε αυτή τη θέση. Οι «προεδρικοί» είχαν στο πλευρό τους και τους «ΠΑΣΟΚογενείς», που φέρονται να υποστήριξαν ότι «τα κομματικά φύλλα δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο».

Από την άλλη πλευρά, οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Δημ. Μπαλτάς, Πέτρος Λάμπρου κ.ά. τάχθηκαν σθεναρά κατά της αναστολής της κυκλοφορίας του ημερήσιου φύλλου. Ο κίνδυνος επικράτησης του διχαστικού κλίματος και έξω από τις πόρτες του Πολιτικού Συμβουλίου οδήγησε τον κ. Τσίπρα στην «πυροσβεστική» παρέμβαση.

Αλλωστε, «Οχι στο κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας “Αυγή”» είναι ο τίτλος του κειμένου για το οποίο μαζεύουν υπογραφές συμπαράστασης στους εργαζομένους της «Αυγής» ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, κομματικά στελέχη, αλλά και οι βουλευτές του κόμματος, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com