Στο Yakutsk στην ανατολική Σιβηρία που διατηρεί τον τίτλο της πιο ψυχρής πόλης στον κόσμο

by Times Newsroom 1

Μια μοναχική φιγούρα στέκεται σε μια γωνιά του δρόμου στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας. Ο φωτογράφος Steeve Iuncker μπόρεσε να φωτογραφίσει μόνο για 15 λεπτά κάθε φορά στις απίστευτες θερμοκρασίες πριν η κάμερά του παγώσει και η ταινία κινδύνευε να σπάσει.

Με θερμοκρασίες που κυμαίνονται γύρω στο -40 ° Fahrenheit για τουλάχιστον τρεις μήνες του έτους, το Yakutsk στην ανατολική Σιβηρία διατηρεί τον τίτλο της πιο ψυχρής πόλης στον κόσμο. Σίγουρα, άλλα μέρη έχουν καταγράψει πιο ψυχρό καιρό, όπως ο οικισμός των 500 κατοίκων του Oymyakon, 575 μίλια ανατολικά, ο οποίος πρόσφατα υπέστη ένα -88 ° κρύο και η Ανταρκτική, όπου η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι -76.

Το Γιακούτσκ – όπως γράφει η Laurence Butet-Roch σε άρθρο της [https://www.nationalgeographic.com] – είναι μια πλήρως λειτουργική πόλη, όπου ζουν πάνω από 280.000 άνθρωποι. Δεδομένου ότι το έδαφος είναι μόνιμα παγωμένο, τα περισσότερα κτίρια υψώνονται σε ξυλοπόδαρα.

Ο υπόγειος πλούτος της περιοχής καλύπτει τις προκλήσεις που θέτει η εποχή μας. Τα τοπικά ορυχεία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών, ενώ άλλες τοποθεσίες διαθέτουν φυσικό αέριο, πετρέλαιο, χρυσό, ασήμι και άλλα περιζήτητα ορυκτά.

Δεν υπάρχει πρόβλημα για τη διατήρηση των ψαριών που έχουν καταψυχθεί σε αυτή την υπαίθρια αγορά, όπου τα ψάρια εμφανίζονται σαν τσαμπιά λουλουδιών.

Το 2013, ο φωτογράφος Steeve Iuncker, που μεγάλωσε στις Ελβετικές Άλπεις (κατά μέσο όρο 25 ° Fahrenheit από το Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου), αποφάσισε να δει από πρώτο χέρι πώς αυτές οι θερμοκρασίες επηρεάζουν το σώμα, την ψυχή και την κοινωνική ζωή. Κατά την άφιξή του, θυμάται, η κόρη του οικοδεσπότη του, που ήρθε να τον πάρει από το αεροδρόμιο, τον έλεγξε από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. Καπέλο, γάντια, κασκόλ, μπότες…

Στο Yakutsk, κάθε εκδρομή σχεδιάζεται προσεκτικά. Χωρίς περιττές παρακάμψεις. Χωρίς μανιτάρια ή ψώνια από τα παράθυρα. “Εδώ το κρύο υπαγορεύει τα πάντα”, προσθέτει. “Ή μάλλον, είναι ο τρόπος που το σώμα σας αντιδρά στο κρύο που καθορίζει τις ενέργειές σας.”

Σημαντική περίπτωση: ο Iuncker παρατήρησε ότι οι ντόπιοι τείνουν να επισκέπτονται ο ένας τον άλλον πολύ, αλλά για λίγα μόνο λεπτά: «Θα εισέλθουν, θα βγάλουν το πρώτο τους στρώμα, θα πιούν ζεστό τσάι και θα έχουν μια φρυγανιά με μαρμελάδα πριν ξαναφύγουν. Ο Iuncker έπρεπε να προσαρμόσει τις εργασιακές του συνήθειες στα καιρικά φαινόμενα. Η κάμερά του, ένα Rolleiflex με διπλό φακό, του έδινε μόνο 15λεπτες περιόδους λήψης. Μετά από αυτό, ο μηχανισμός τυλίγματος θα παγώσει και η ταινία κινδύνευε να σπάσει. Μέχρι τότε τα δάχτυλά του ήταν μουδιασμένα.

Δεδομένου ότι κανείς δεν παραμένει μακριά, η ανθρώπινη παρουσία είναι ψευδής στις φωτογραφίες του. Το Yakuts μοιάζει με μυθικούς εξερευνητές μέσα σε ένα παγωμένο, γυαλιστερό τοπίο, που καθίσταται ακόμα πιο φασματικό από την πυκνή ομίχλη που προσκολλάται στην πόλη και περιβάλλει τα περισσότερα οδόσημα. Όμως, όσο και αν είναι διαφορετικό, μπορεί να φανεί, μην ξεγελιέστε, προειδοποιεί ο Iuncker. “Είναι εύκολο να χαθείτε όταν δεν μπορείτε να δείτε 10 μέτρα μπροστά από σας και όταν κάθε δρόμος μοιάζει με τον επόμενο.” Και αυτό είναι ακριβώς το τελευταίο πράγμα που θέλετε όταν διακινδυνεύετε να πάθετε κρυοπαγήματα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή