Στοιχεία που σοκάρουν : Πάνω από 3.800 φυλακισμένοι στην Τουρκία για «προσβολή» του Ερντογάν

by Times Newsroom 1
Share this

Πάνω από 3.800 άτομα στην Τουρκία καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης για προσβολή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέρυσι, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Το τουρκικό δικαστικό σύστημα εξέδωσε 3.831 ποινές φυλάκισης με την συγκεκριμένη κατηγορία, αύξηση 87% από το 2018 όταν καταδικάστηκαν 2.046 άτομα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων BirGun.

Ο ποινικός κώδικας της Τουρκίας ποινικοποιεί την προσβολή του προέδρου, ενώ οι πολίτες  αντιμετωπίζουν συνήθως ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών. Η ποινή μπορεί να αυξηθεί εάν η προσβολή εκφράζεται στη δημόσια σφαίρα.

«Φιμώνουν τις διαφωνίες»

Καθώς οι συλλήψεις συνέχισαν να αυξάνονται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει τις διώξεις για πράξεις «προσβολής του προέδρου» και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το νόμο για να φιμώσει τις διαφωνίες, όπως αναφέρει το sigmalive.

Το τουρκικό δικαστικό σύστημα «βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να διώξει οποιαδήποτε κριτική εναντίον του Ερντογάν», σύμφωνα με τον Henri Barkey, συνεργάτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Μέσης Ανατολής.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι το δικαστικό σύστημα δεν είναι πλέον ανεξάρτητο στην Τουρκία – βασικά ακολουθεί οδηγίες από το προεδρικό παλάτι», δήλωσε ο Μπάρκι σε συνέντευξή του στην Al Arabiya English.

«Λεπτή γραμμή ανάμεσα σε κριτική και προσβολή»

Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν κατέληξε σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα σε ένα κριτική σχόλιο και μια προσβολή, σύμφωνα με τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Μπουλέντ Κένες.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου είναι μέλος η Τουρκία, εξέδωσε γνωμάτευση σχετικά με το άρθρο 299 της Τουρκίας – το οποίο ποινικοποιεί την προσβολή του αρχηγού της κυβέρνησης – υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να γίνει σαφής διάκριση μεταξύ κριτικής και προσβολής».

Ο μεγάλος αριθμός ερευνών σχετικά με την υπόθεση της προσβολής του προέδρου «είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει μια καταπληκτική επίδραση στην κοινωνία στο σύνολό της», ανέφερε η γνωμάτευση του 2016.

Το Συμβούλιο εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό πεποιθήσεων των  δημοσιογράφων, για την εκτεταμένη πρακτική της αυτο λογοκρισίας.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή