Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα αυξήσει τις δυνάμεις που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας σε πάνω από 300.000

«Η Ρωσία θέτει άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας»

by Times Newsroom

Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αυξήσει μαζικά σε πάνω από 300.000 τον αριθμό των δυνάμεών του που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (27/6) ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ενώ παράλληλα στράφηκε κατά της Ρωσίας.

«Θα μετασχηματίσουμε τη δύναμη απάντησης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας σε αρκετά πάνω από 300.000», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής περίπου 40.000 στρατιώτες.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, το ΝΑΤΟ θα αλλάξει επίσης τη φρασεολογία του για τη Ρωσία, η οποία από το 2010 χαρακτηρίζεται από τη συμμαχία στρατηγικός εταίρος.

«Δεν θα χαρακτηρίζεται έτσι στη στρατηγική που θα συμφωνήσουμε στη Μαδρίτη» υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ξεκάθαρα πως η Ρωσία θέτει άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας, για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη», πρόσθεσε.

Χαιρέτισε τη συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας

«Καλωσορίζω το γεγονός ότι οι τρεις ηγέτες αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συναντηθούν αύριο στη Μαδρίτη», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις τρεις χώρες (Τουρκία, Φινλανδία, Σουηδία).

«Στόχος μας είναι να επιτευχθεί πρόοδος στις ιστορικές αιτήσεις προσχώρησης στο ΝΑΤΟ που υπέβαλαν η Σουηδία και η Φινλανδία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι ανησυχίες ασφαλείας όλων των συμμάχων έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι το Σάββατο μίλησε με τον Πρόεδρο Ερντογάν και σήμερα έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σουηδίας.

Σχετικά με την αυριανή συνάντηση των τριών ηγετών στη Μαδρίτη, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Δεν θα δώσω υποσχέσεις, ούτε θα κάνω εικασίες για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Πάντως η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ποτέ δεν ήταν προθεσμία».

«Έχουμε δουλέψει σκληρά από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αίτηση για ένταξη, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να ενταχθούν στη συμμαχία το συντομότερο δυνατό. Την ίδια στιγμή πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες της Τουρκίας. Γι’ αυτό και έχουμε εντατικοποιήσει το διάλογο μεταξύ των τριών χωρών τις τελευταίες εβδομάδες», ανέφερε τέλος ο Στόλτενμπεργκ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή