Στον κορυφαίο μαθηματικό Στέφαν Μπανάχ είναι αφιερωμένο το doodle της Google

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα

by Times Newsroom

Ο Στέφαν Μπανάχ είναι το τιμώμενο πρόσωπο του σημερινού doodle της Google με αφορμή τo σπουδαίο έργο του στον τομέα των μαθηματικών που επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους συναδέλφους του, ώστε να φτάσει σε σημείο να θεωρείται ένα από τους σημαντικότερους μαθηματικούς του 20ού αιώνα.

Γεννημένος στην Κρακοβία της Πολωνίας το 1892 από μικρή ηλικία έδειξε έφεση στα μαθηματικά κι άρχισε να ασχολείται με την λύση προβλημάτων στα πρώτα μαθητικά του χρόνια, ενώ η οικογένεια του μετακόμισε στην πόλη Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας. Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Στέφαν Μπανάχ μετακόμισε εκ νέου και επέστρεψε στην Κρακοβία, όπου άρχισε να ασχολείται ακόμη πιο σοβαρά με τα μαθηματικά εκδίδοντας και την πρώτη του δουλειά μαζί με το φίλο του και γνωστό μαθηματικό Ούγκο Στάινχαους.

Ήταν επίσης ο ιδρυτής της σύγχρονης λειτουργικής ανάλυσης και μέλος της Σχολής Μαθηματικών του Λβιβ. Το σημαντικότερο έργο του ήταν το βιβλίο του 1932, Théorie des Operations Linéaires (Θεωρία Γραμμικών Πράξεων), η πρώτη μονογραφία για τη γενική θεωρία της συναρτησιακής ανάλυσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεώρημα Hahn-Banach, συνιστά ένα από τα θεμελιώδη θεωρήματα της επιστήμης των μαθηματικών.

Μετά από μια σπουδαία καριέρα και σταδιοδρομία άφησε την τελευταία του πνοή στο Λβιβ όπου επέστρεψε. Πέθανε στις 31 Αυγούστου του 1945, επτά μήνες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com