Στον «κουβά» για τη Novartis

ΑΝ μιλούσαμε για πρακτορείο του ΟΠΑΠ, θα λέγαμε ότι ο παίκτης «πήγε κουβά». Το ίδιο, όμως, μπορεί να λεχθεί και για τη νέα και απελπισμένη σκευωρία που επιχειρήθηκε να στηθεί πάνω στη σκευωρία της Novartis.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 05/06/22)

  • Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

«Πήγε κουβά». Ο «θησαυρός» του «παραποιημένου εγγράφου» αποδείχθηκε άνθρακες. Και το χειρότερο για τους εμπνευστές αλλά και τους εκτελεστές της «σκευωρίας πάνω στη σκευωρία» είναι ότι τελικά «κατάφεραν» δύο σημαντικά πράγματα: 1. Να επιβεβαιώσουν ότι επιδίδονται σε σκευωρίες, και μάλιστα χαμηλότατου επιπέδου (ούτε καν ερασιτεχνικές), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν έχουν διστάσει να κάνουν και την πρώτη και «βαριά» σκευωρία, στήνοντας διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων τους. 2. Να αποκαλύψουν τον πραγματικό τρόμο πουνιώθουν, καθώς η προανάκριση τελείωσε και πλησιάζει η ώρα της εισαγγελικής πρότασης για τη συγκρότηση ή όχι Ειδικού Δικαστηρίου. Μέσα στο πανικό τους, επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμούς και «θολούρα», που καταναλώνονται μόνο από φανατισμένους και αδαείς. Και ταυτοχρόνως, να αυτοθυματοποιηθούν δημιουργώντας κλίμα «πολιτικής δίωξης». Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο απλή και, δυστυχώς γι’ αυτούς, αμείλικτη.

ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ότι το έγγραφο με τα ονόματα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό και στην προανακριτική και στον Αρειο Πάγο και στην τακτική δικαιοσύνη. Απέκρυψαν ότι «το έγγραφο» δεν ήταν ένα, αλλά δύο. Ενα του 2016 (το οποίο δεν είχε ονόματα) κι ένα του 2017, που είχε ονόματα. Αρα, π.χ., κάλλιστα θα μπορούσε να μπει πλάι στο δεύτερο έγγραφο του FBI που είχε ονόματα η μετάφραση του πρώτου εγγράφου που δεν είχε ονόματα. Χοντροκοπιά, εφόσον έχει συμβεί αυτό; Δεν είναι η πρώτη, αλλά η πολλοστή. Με κορυφαίες τις «τροχήλατες βαλίτσες» από αυτοκίνητο που μπήκε στο Μ. Μαξίμου, παρ’ ότι δεν έχει πάρκινγκ, και τα «όπως μου είπαν» ή «εικάζω» των κουκουλοφόρων μαρτύρων. Αλλωστε, έχει επιληφθεί εισαγγελέας και γι’ αυτό το νέο έπος.

ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ, όμως, το πιο σημαντικό: Οτι αυτά τα έγγραφα τα απέκρυψε η εισαγγελέας, αρνούμενη να τα δώσει στην προανακριτική. Και τα απέκρυψε γιατί αποκαύπτουν ένα μέρος της σκευωρίας. Δόθηκε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα σε πρόσωπα που είχαν καταθέσει στο FBI αποσκοπώντας σε οικονομικό όφελος. Κάτι που είναι απολύτως παράνομο, αλλά και αποκαλυπτικό για το πώς στήθηκε η σκευωρία με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες.

ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ, τέλος, ότι τα έγγραφα του FBI δεν είναι προϊόν έρευνας του FBI, αλλά το περιεχόμενο των καταθέσεων κουκουλοφόρων μαρτύρων στις ΗΠΑ. Τους οποίους προμήθευσαν γνωστοί δικηγόροι, αποσκοπώντας στις μεγάλες αμοιβές που προσδοκούσαν. Εξήγαγαν «μάρτυρες» και επανεισήγαγαν κουκουλοφόρους. Κι ενώ επικαλούνται το μεγάλο πρόστιμο που επέβαλαν οι Αρχές στις ΗΠΑ στη Novartis, αποκάλυψαν ότι ουδόλως τους απασχόλησε το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis (ο χρηματισμός χιλιάδων γιατρών για να συνταγογραφούν τα φάρμακά της). Το μόνο μέλημά τους ήταν να βάλουν φυλακή ή να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους. Η Novartis δεν πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια στο αμερικανικό κράτος επειδή υπήρχαν διεφθαρμένοι πολιτικοί. Πλήρωσε γιατί πιάστηκε με τη γίδα του χρηματισμού γιατρών στην πλάτη. Αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν το έψαξε ποτέ. Παρ’ ότι υπήρχαν ονόματα πάνω από 3.500 Ελλήνων γιατρών εμπλεκόμενων με τη συνταγογράφηση φαρμάκων της Novartis, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

ΕΤΣΙ εξηγείται το απονενοημένο με τη δήθεν εξαφάνιση του ονόματος του Α. Λοβέρδου. Το «έργο» δεν έκοψε εισιτήρια, ξεφούσκωσε κι έγινε μπούμερανγκ. Απλώς επιβάρυνε κι άλλο την ήδη επιβαρυμένη θέση των ελεγχόμενων. Γι’ αυτό κι αυτή η χονδροειδής απόπειρα είναι ο ορισμός του «κουβά». Καθώς, εκτός των άλλων -και με δεδομένη την ανοιχτή πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-, μπορεί να οδηγήσει τη συζήτηση-έρευνα και αλλού. Πιο ψηλά.

ΑΙΧΜΗ

ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΑΝΤΑΡΑ

Με την ανοιχτή πολιτική στήριξη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παραμύθι της «απόκρυψης» του ονόματος του Α. Λοβέρδου, πέτυχε και έναν πολιτικό άθλο. Οδήγησε τον Ν. Ανδρουλάκη να στηρίξει απολύτως τον Α. Λοβέρδο και να συσπειρώσει όλο το ΠΑΣΟΚ εναντίον της διάτρητης πολιτικής ηθικής του ΣΥΡΙΖΑ, ξύνοντας πληγές τις οποίες ο Α. Τσίπρας θα ήθελε να ξεχαστούν. Ο Ν. Ανδρουλάκης επέδειξε πολιτική ευφυΐα και γνήσιο συντροφικό συναίσθημα. Στο τέλος της ημέρας και τα όσα είπε καταχειροκροτούμενος στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ έβαλε ταφόπλακα στα ούτως ή άλλως πολιτικά ψοφοδεή σενάρια περί «Προοδευτικής Διακυβέρνησης». Το είπε ουσιαστικά, με τέτοιους ανθρώπους, με τέτοιους σκευωρούς δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε. Οι αριθμοί δεν βγάζουν με τίποτα 151 έδρες στο άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με απλή αναλογική. Μαθηματικά, το σενάριο-αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπονομευμένο από την πραγματικότητα. Ομως, τώρα είναι και ηθικά νεκρό. Ο εν δυνάμει «εταίρος» του τον απέρριψε. Ταυτοχρόνως, το ΠΑΣΟΚ απελευθερώνεται και από την όποια πίεση δεχόταν ή θα δεχόταν για να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και το σημαντικότερο πρακτικά είναι ότι του «απαγόρευσε» ακόμα και να επικαλείται το εντελώς έωλο σενάριο της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης». Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένος πλέον να πάει στις εκλογές με το ακόμα πιο ασθενικό, αλλά και φαιδρό αφήγημα του «πρώτου κόμματος». Με λίγα λόγια, ο Α. Τσίπρας τα έκανε μαντάρα.

Διπλής ανάγνωσης ρήση του Μητσοτάκη

Και χθες ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για τις εκλογές. Αφού τόνισε τη θεσμική του δέσμευση για εξάντληση της τετραετίας και το μεγάλο έργο που έχει να κάνει η κυβέρνηση στους επόμενους 12 μήνες, πρόσθεσε και το εξής: «Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό, καθώς έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές, να μην εγκλωβιστούμε σε μια αφόρητη πολιτική τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματική επιχειρηματολογία, και τελικά το μόνο το οποίο θα κάνει είναι να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες από την πολιτική». Ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και εντόπισε τους κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα σε μια δύσκολη και όχι προσδιορισμένης διάρκειας περίοδο. Το ερώτημα είναι ποια από τις δύο αναγνώσεις θα καθορίσουν και την τελική απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Αυτό που είπε χθες ο Κ. Μητσοτάκης το είπε για πρώτη φορά. Κι αυτό ασφαλώς κάτι σημαίνει.

«Παρών» ο Πολάκης στη διαδοχή;

Πολικές θερμοκρασίες κατακαλόκαιρα φαίνεται ότι επικρατούν τελευταία στις σχέσεις Α. Τσίπρα-Π. Πολάκη. Η επίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ε. για το ποιος εκφράζει το κόμμα μάλλον είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό υποστηρίζουν και όσοι ξέρουν τις «λεπτομέρειες» των σχέσεων των δύο ανδρών. Η εποχή που ο Α. Τσίπρας κάλυπτε τον «αψύ» όποια χοντράδα κι αν έλεγε πέρασε ανεπιστρεπτί. Οπως και η εποχή που ο «σκληρός της Κουμουνδούρου» έβαζε τα στήθη του μπροστά για να προστατεύσει τον άλλοτε χαρισματικό. Τώρα φαίνεται πως οι σχέσεις τους έχουν περάσει σε άλλη πίστα. Ο μεν Α. Τσίπρας άργησε, αλλά κατάλαβε πόσο κακό του έκανε ο πολακισμός του. Ο δε Π. Πολάκης, βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται «νερόβραστος», αλλά και ότι έρχεται εκλογική ήττα, έχει αρχίσει να κάνει όνειρα για το μετά. Κάποιοι παράγοντες της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν ότι ο Π. Πολάκης, όταν και αν ανοίξει θέμα διαδοχής, θα δηλώσει «παρών». Και αποκλείουν ότι ο Π. Πολάκης θα ακολουθήσει το δρόμο της Ζ. Κωνσταντοπούλου ιδρύοντας νέο κόμμα. Τα ύστερα του κόσμου…

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com