Στον πόνο της αγροτιάς τρυπώσανε και οι κοριοί της

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΧΟΥΡΗΣ
  • Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΧΟΥΡΗΣ

ΛΕΕΙ ΣΟΦΑ ο λαός μας: «Τα μικρά φανερώνουν τα μεγάλα», ή «από τα μισά καταλαβαί­νεις τα ολόκληρα». Με ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης οι κάτοικοι της Σελλασίας, ένα χωριό της ημιορεινής Λακωνίας, διαμαρτύρονται προς την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από καιρικές καταστροφές.

Σχετικές διαμαρτυρίες όμως είχαμε πρόσφατα και από τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς, τους πλημμυροπαθείς επιτηδευματίες της Εύβοιας, τους τοματοπαραγωγούς της Ηλείας, τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής (εδώ να δεις πολύμορφες απορίες για ασφαλιστικά θέματα, για την υλοτόμηση των καμένων, για τις διανομές τροφίμων, ρουχισμού κ.λπ.).

Ξέρουμε ότι οι πολλές συμπτώσεις προκαλούν την υποψία και μαρτυρούν ότι εφαρμόζεται σκόπιμη καθυστέρηση ή αποφυγή πληρωμής των αποζημιώσεων, την οποία καθυστέρηση/αποφυγή το γκουβέρνο μας (είτε την εμπνέει, είτε την υποδεικνύει, είτε την ενθαρρύνει), σίγουρα την ανέχεται. Προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη οργή ότι αυτό συμβαίνει τόσο από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες (στην περίπτωση των πυροπα­θών κι επιτηδευματιών) όσο και από τον κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό ΕΛΓΑ (αρμόδιο για τις ζημιές των καλλιεργειών).

Ο ΕΛΓΑ ΕΙΝΑΙ δημόσιος οργανισμός μέριμνας για τους αγρότες. Η διοίκησή του διορίζε­ται από την κυβέρνηση που αναλαμβάνει συνεπώς την πολιτική ευθύνη της δράσης του. Εποπτεύεται από το υπουργείο Γεωργίας. Συντηρείται από τον κρατικό κορβανά και τους αγρότες. Με εγγυητή τον ΕΛΓΑ, οι αγρότες όπως κάθε χρόνο έτσι και το 2018 ασφάλι­σαν την παραγωγή τους, πληρώνοντας τα ορισθέντα ασφάλιστρα. Η εκτίμηση των ζημιών από μια καταστροφή πρέπει να γίνει αμέσως και για να φανεί (κυρίως στις καλλιέργειες) το ακριβές μέγεθος της καταστροφής, αλλά και για να καταβληθεί η αποζημίωση έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπισθούν διάφορα έξοδα (διαβίωσης – αποκατά­στασης των ζημιών κ.ά).

Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες κυρίως βρώσιμης ελιάς καταστράφηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή, λίγο πριν την συγκομιδή της. Το οικονομικό πλήγμα για τους αγρότες και γενικότερα τους κατοίκους είναι βαρύτατο. Τρεις μήνες μετά επισημαίνει το ψήφισμα «ενώ ο ΕΛΓΑ εξακολουθεί να εισπράττει από τους αγρότες, αποφεύγει να δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που καθυστερούν οι εκτιμήσεις και η πληρωμή των αποζημιώσεων».    

ΚΑΘΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ συμβάλλει στην απώλεια αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος του ασφαλισμένου και προς όφελος του όποιου ασφαλιστή. Η αποζημίωση έτσι θα είναι μικρότε­ρη ή και καθόλου, αφού για τα δένδρα υπάρχει και η μη αποζημιώσιμη αιτιολογία  …ακαρπία.    

ΟΙ ΣΕΛΛΑΣΙΩΤΕΣ, πολύ ευγενικά, διατυπώνουν στο ψήφισμά τους την υποψία ότι τους κοροϊδεύουν. Προσωπικά θεωρώ πως δεν χρειάζεται λεπτότητα στις εκφράσεις όταν είσαι βέβαιος για κάτι. Βιώνουμε ως λαός καιρό τώρα την εφαρμογή μιας συνειδητής πολιτικής η οποία δεν έχει καμιά απολύτως συνείδηση σχεδόν σε όλο το φάσμα της πολιτικής, πολιτιστικής, οικονομικής ζωής μας. Συμμετέχουμε σε μια παράσταση βγαλμένη από τα πιο άθλια χρόνια του πολιτικαντισμού, ξαναπαιγμένη στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και κομματαρχίσκους σε χωριά και βουλευτικά γραφεία, όμως ποτέ με τέτοιο κορυφαίο υποκριτικό επίπεδο, όπως εκτελείται τώρα.

Επειδή τα παχιά λόγια και οι δακρύβρεκτες συμπαραστάσεις, η ευημερία των κυβερνητικών δηλώσεων, η ελπιδολαγνεία και η διαστρέβλωση της αλήθειας, αφορούν τραγικές καταστάσεις ανθρώπων που άλλοι θρηνούν νεκρούς και σημαδεύτηκε ανεξίτηλα η ζωή τους, άλλοι είδαν την παραγωγή τους να χάνεται και νιώθουν εξαπατημένοι, αβοήθητοι μπροστά σε ανάγκες που δεν περιμένουν.

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ την ποιότητα μιας κυβέρνησης από τη στρέβλωση της «σπονδυλικής της στήλης». Δηλαδή πόσο σκύβει εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις – συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Όταν όμως παρόμοιες συμπεριφορές αντιγράφονται από δημό­σιους φορείς, οι οποίοι έχουν συσταθεί ακριβώς για να προστατεύουν, ως επιλογή, από την όποια εκμετάλλευση θεμελιώδη δικαιώματά μας (πχ τα δημόσια νοσοκομεία την Υγεία, η δημόσια εκπαίδευση την Παιδεία, η κρατικοδίαιτη ΕΡΤ την αδέσμευτη Ενημέ­ρωση κ.λπ.) και διαπιστώνουμε πόσο βλαπτικά αυτά λειτουργούν, τότε δικαιούμαστε να μιλάμε για μια νοσηρή πολιτική κατάσταση, απρόβλεπτη για τη λειτουργία της ίδιας της Δημοκρατί­ας.

Επειδή η προστασία των δικαιωμάτων κτίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. Το ζήτημα είναι ποιος θα τις αναλάβει καθώς η κυβέρνηση μοιάζει να ενδιαφέρεται στο πώς θα χαρατσώσει εισοδήματα για να πληρώσει τις συμφωνίες (των μνημονίων… καταργηθέ­ντων) και πού πανηγυρικά θα μοιράσει επιδόματα με δήθεν κοινωνικά κριτήρια και βαρύγδουπες εξαγγελίες, αλλά στην πραγματικότητα τα μοιράζει υπολογίζοντας στυγνά μόνο τον αριθμό που αυτές οιμοιρασιές (δούναι και λαβείν) αντιπροσωπεύουνε σε πιθανές ψήφους (σύγκρινε την τελευταία ξεφτίλα των παράνομων κρατήσεων για να καταλάβεις γιατί με νόμο σε άλλους τα επιστρέφει και σε άλλους όχι). Ναι τα μικρά φανερώνουν τα μεγάλα. 

ΤΕΛΙΚΑ στον πόνο της αγροτιάς από τις καταστροφές, στον πόθο των συνταξιούχων για αξιοπρεπή γηρατειά, στους αγώνες των νέων για τη ζωή, στην αγωνία της χώρας να ξέρει την αλήθεια για την κατάστασή της, στα όνειρά μας μέσα τρυπώσανε και οι κοριοί τους.  

The following two tabs change content below.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΑΧΟΥΡΗΣ

Ο Γιάννης Πλαχούρης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα από πατέρα Ηπειρώτη (Τετράκωμο – Τζουμέρκα) και μάνα Μικρασιάτισσα (Αϊβαλί). Εργάστηκε στη δημοσιογραφία (ημερήσιος και περιοδικός Τύπος, ραδιόφωνο) σε διάφορες θέσεις. Έχει γράψει και δημοσιεύσει από το 1973 μέχρι σήμερα ποίηση, μυθιστόρημα, παραμύθια, Καραγκιόζη, τις σατιρικές Ιστορίες του κυρίου Λαμόγιου, κριτικές προσεγγίσεις. Με τον Δημοσθένη Κορδοπάτη εξέδωσαν το ιδιότυπο περιοδικό Κέντρων. Συνεργάτης, κατά καιρούς, σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (ΚΛΠ, Έρευνα, Περίπλους, Index, Εξώπολις,) και ιστότοπους (Diastixo, fractal, timesnews.gr). Πέρασε και από τον συνδικαλισμό (ΠΟΕΣΥ και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ) ενώ διετέλεσε μέλος στα Δ.Σ. του Αετοπούλειου Ιδρύματος, της ΔΕΠΑ Χαλανδρίου, του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Γραμματέας του Κέντρου Έρευνας Μικρασιατικού Ελληνισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή