ΣΤΡΑΒΑ ΑΡΜΕΝΙΖΕΙ, δεν είναι στραβός ο γιαλός

Καλά, οι Ελληνες «ανταποκριτές» ξένων ΜΜΕ τη δουλειά τους έκαναν -«πάρε/γράψε»-, είτε επρόκειτο για παραγωγή fake news με «πηγές» κάποιες ελεγχόμενες ΜΚΟ ή το Γραφείο Τύπου των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε κάποια διεθνή οργάνωση, πίσω από την οποία βρίσκονταν οι ίδιοι άνθρωποι, με την ίδια μονότονη επιδίωξη: τη δυσφήμηση της χώρας.

by Times Newsroom

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (Η Καθημερινή, 20/06/23)

  • Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Οι γηγενείς καθοδηγητές αυτών των συγκεκριμένων «ανταποκριτών» δεν διδάχθηκαν τίποτα από το στραπατσάρισμα που έπαθε κοτζάμ «Der Spiegel» με τη «νεκρή Μαρία» του Εβρου, που αναγκάστηκε στην ταπεινωτική απόσυρση όλων των fake δημοσιευμάτων του; Το διάσημο περιοδικό κατάλαβε τι έπαθε και πήρε τα μέτρα του. Μαζί με αυτά όμως πήρε και τα μέτρα της αξιοπιστίας των «ανταποκριτών» του, των «πηγών» τους (κάποιας ΜΚΟ), των εργαλειοποιημένων «αναλύσεων» του Marin Traffic και των κατασκευασμένων «μαρτυριών» που επικαλέστηκαν.

Προφανώς δεν διδάχθηκαν τίποτα, γιατί και τώρα με το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου ακριβώς τα ίδια έκαναν. Τότε ήταν η νησίδα του Εβρου και η «Μαρία», τώρα το δουλεμπορικό στην Πύλο. Τότε ήταν ο σκορπιός, τώρα το σχοινί της «ρυμούλκησης». Τότε ήταν το «Spiegel», τώρα το BBC. Τότε ήταν η ακτιβίστρια Μπάιντα αλ Σάλεχ, τώρα η Ναουάλ Σούφι. Τότε ήταν ένα κινητό τηλέφωνο, τώρα ένα δορυφορικό. Και τότε και τώρα υπήρχε Alarm Phone. Κυρίως, όμως, και τότε και τώρα υπήρξαν δύο «συμπτώσεις»: Στόχος ήταν να κατηγορηθεί η Ελλάδα ότι σκοτώνει και πνίγει μετανάστες – Η Τουρκία αμέσως έπαιρνε τα «γεγονότα» και τις άναρθρες κραυγές κατηγορίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της χώρας και τις έκανε εθνικό ύμνο της.

Τι διαφορετικό, επί της ουσίας, είπαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησαν τη χώρα και το Λιμενικό για το ναυάγιο που έγινε 46(!) μίλια από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, απ’ αυτά που είπαν ο Τσελίν και ο Μπαχτσελί; Τίποτα. Ο μεν πρώτος είπε ότι οι ενέργειες της Ελλάδας πρέπει να εξετασθούν «ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ο δε δεύτερος ότι η Ελλάδα έκανε τα στραβά μάτια στο ανθρωπιστικό δράμα, είπε ψέματα, είναι υπεύθυνη και πρέπει να λογοδοτήσει. Η κ. Β. Κατριβάνου υπήρξε ακόμα λίγο πιο σαφής λέγοντας στη συνάδελφό της, Ι. Γκελεστάθη, «εσείς τους πνίξατε τους ανθρώπους με τις αποτροπές».

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και η στάση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ελληνοτουρκικά γίνονται βούτυρο στο ψωμί του τουρκικού αναθεωρητισμού. Κι αν πιστέψει κανείς τον κ. Μουζάλα, μέχρι να… πέσει ο φράχτης του Εβρου δεν θα είναι και η τελευταία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι απόψεις που εμφιλοχωρούν στις «κλειστές» συζητήσεις των οργάνων δεν είναι «εθνική εξαίρεση» επειδή το είπε ο Α. Σκέρτσος. Είναι γιατί εξ αντικειμένου οι θέσεις του ταυτίζονται με την τουρκική προπαγάνδα και τις τουρκικές επιδιώξεις. Αυτό, εκτός από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, το έχει καταλάβει το 12%, το οποίο ενώ είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2019, στις 21 Μαΐου 2023 τον καταψήφισε. Και οι μετρήσεις δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό σε 4 μέρες μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Αλλοι αρμενίζουν στραβά.

ΑΙΧΜΗ

ΤΟ ΑΓΡΙΜΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΒΑΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΑΓΡΙΜΙ

Το πέρασμα των χρόνων βοήθησε να ξεθωριάσει η σκληρή και βλοσυρή εικόνα της Ζ. Κωνσταντοπούλου. Εκείνη που ξενυχτούσε τη Βουλή ή ρωτούσε με ύφος ανακριτή «τι είπατε;» ή «γιατί γελάτε;». Οι καρδούλες, το μόνιμο πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο και μια ενδυματολογική αλλαγή άλλαξαν την εικόνα. Η «νέα Ζωή» άρχισε να είναι γλυκομίλητη, να αποφεύγει τις καθαρές ιδεολογικές θέσεις της και να προτείνει αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο. Εκμεταλλεύτηκε έξυπνα την κατρακύλα του Α. Τσίπρα, τον οποίο δεν έχει συγχωρήσει ποτέ για την ιστορική κωλοτούμπα του 2015 και για τον οποίο, όπως το έχει πει δημόσια, δεν τρέφει τα καλύτερα συναισθήματα.

Η συγκυρία της μεταμόρφωσης της Ζ. Κωνσταντοπούλου υπό μια έννοια ήταν ιδανική. Χωρίς ιδιαίτερη προβολή από τα ΜΜΕ παραλίγο να μπει στη Βουλή. Κι αμέσως μετά την κατεδάφιση του ΣΥΡΙΖΑ είδε να χτυπούν την πόρτα της πάρα πολλοί. Οι μετρήσεις την έδειχναν σταθερά πάνω από 5% με ανοδικές τάσεις. Μέχρι που άφησε τα λουλουδάτα φορέματα και το μειλίχιο ύφος και φόρεσε πάλι τη χακί στολή του Ιωσήφ. Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της ποιους ψήφισαν οι ψηφοφόροι της Πλεύσης Ελευθερίας, αποφάσισε κι έφερε στα ψηφοδέλτια-λίστες τα πάνω κάτω.

Πιστή στην ευαγγελική προφητεία «και οι έσχατοι έσονται πρώτοι», η πρόεδρος έστειλε στο βυθό των ψηφοδελτίων όσους ήρθαν πρώτοι σε σταυρούς κι έφερε με το ζόρι στον αφρό άτομα του ευρύτερου προσωπικού περιβάλλοντός της.

Χθες, οι βιαίως «παραγκωνισθέντες» της Πλεύσης Ελευθερίας έδωσαν μία κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία περίσσευαν το αίσθημα της αδικίας και η αντίδραση στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Ζ. Κωνσταντοπούλου. Θεωρούν ότι χρησιμοποιήθηκαν σαν «λαγοί», «κασκαντέρ», κατήγγειλαν «οργανωμένο σχέδιο» και «σπέκουλα», ότι θα πήγαιναν σε άλλο κόμμα ή ότι είναι τεμπέληδες, ή ακόμα πως είναι και «προδότες».

Οι άνθρωποι που επιλέγουν «αριστερά» κόμματα ισχυρίζονται πως έχουν ειδική ευαισθησία με τα θέματα δημοκρατίας. Το έντονα ανοδικό ρεύμα υπέρ της Πλεύσης Ελευθερίας, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ανακόπηκε μετά το «αποφασίζω και διατάσσω». Μένει να φανεί αν η δημόσια διαμαρτυρία των «παραγκωνισθέντων» θα κοστίσει κάτι στη Ζωή ή αν θα κοστίσει κάποια μονάδα ή την είσοδο στη Βουλή…

Προς το «απόλυτο»

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν συμβεί κάποιο θαύμα, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. θα είναι πολιτικοί κυρίαρχοι από το βράδυ της Κυριακής. Οπως δείχνουν οι μετρήσεις, ο Κ. Μητσοτάκης πάει για το σχεδόν απόλυτο. Ο ίδιος με ένα ισχυρότατο ποσοστό πάνω από το 41%, στα δεξιά του να υπάρχουν 3-4 κόμματα τα οποία θα αθροίζουν περίπου 7% και να μένουν εκτός Βουλής και στα αριστερά του δύο σφοδρά συγκρουόμενα κόμματα μεσαίου μεγέθους. Αυτή η συνθήκη δεν μοιάζει καθόλου αδύνατη δεδομένου ότι υποστηρίζεται από τα ευρήματα. Ο πολυκατακερματισμός στα δεξιά της Ν.Δ. δεν είναι απίθανο να δώσει το εισιτήριο για τη Βουλή μόνο σε ένα κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ότι μπορεί να κάνει άλμα δεύτερης θέσης. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ροκανίζεται από 4 κατευθύνσεις: το μεγάλο πρόβλημά του είναι η «αποχή της απογοήτευσης». Εν συνεχεία τροφοδοτεί και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου και τον Γ. Βαρουφάκη. Ετοιμάζεται να αποχωριστεί από ένα ακόμα τμήμα πασοκογενών ψηφοφόρων. Και το ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε και στις εκλογές της 21ης Μάιου δεν δείχνει να έχει εξαντληθεί: η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ…

ΑΠΟΡΙΕΣ-1

Χθες, τον σταμάτησαν και τον ρώτησαν γιατί δεν ήλεγξε τους «αρμούς της εξουσίας» όσο έπρεπε;

ΑΠΟΡΙΕΣ-2

Πότε μπαίνει στα μαθήματα των Πολιτικών Επιστημών το ξεμάτιασμα;

ΑΠΟΡΙΕΣ-3

Δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «βολικός αντίπαλος» -που δεν είναι κατά τον Α. Τσίπρα-, θα έπαιρνε ισχυρό μονοψήφιο;

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή