Στυλιανίδης: Στολίδι της Πολιτικής Προστασίας οι ομάδες της ΕΜΑΚ

«Τα μέλη της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, με την ανθρωπιά και την αυταπάρνησή τους όρισαν τι σημαίνει αλληλεγγύη»

by Times Newsroom

«Στολίδι» της Πολιτικής Προστασίας χαρακτήρισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,Χρήστος Στυλιανίδης, τις ομάδες της ΕΜΑΚ.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι τα μέλη της ελληνικής αποστολής «με την ανθρωπιά και την αυταπάρνησή τους όρισαν τι σημαίνει αλληλεγγύη».

«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία βαθιά ευγένεια και είναι συγκινητικό» συμπλήρωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτή είναι η ανθρώπινη αλληλεγγύη ειδικά στις περιπτώσεις αυτών των μεγάλων φυσικών καταστροφών που είναι γεγονότα που ξεπερνούν τα πάντα», σημείωσε και τόνισε: «Δείξαμε ότι εμείς ξεπερνούμε τις όποιες διαφορές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να σωθούν ζωές, τίποτε άλλο».

«Όλοι στην Τουρκία ήταν εντυπωσιασμένοι από την ελληνική αποστολή διάσωσης»

Όπως είπε ο υπουργός, όλοι στην Τουρκία ήταν εντυπωσιασμένοι από την ελληνική αποστολή διάσωσης. «Υπήρχε μία ιδιαίτερη εμπιστοσύνη ακόμα και από τους ίδιους τους σεισμόπληκτους», επεσήμανε.

Αναφορικά με την υπόλοιπη ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη στην Τουρκία ο κ. Στυλιανίδης ευχαρίστησε την AEGEAN για τη συμβολή της και τη διάθεση των αεροσκαφών της στις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν ώστε να μεταφερθεί υλικό που θα χρησιμοποιείτο για τη δημιουργία κινητών νοσοκομείων. Όπως υπογράμμισε, το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών καλύφθηκε κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής αποτέλεσε χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN. «Ουσιαστικά στείλαμε όλο το υλικό για να δημιουργηθούν τα κινητά νοσοκομεία», ανέφερε.

«Τέτοια καταστροφή δεν έχω ξαναδεί»

O Χρήστος Στυλιανίδης υποστήριξε ότι τέτοια καταστροφή δεν έχει ξαναδεί. «Είναι κάτι που ξεπερνά την οποιαδήποτε εκτίμηση, δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτά όλα θα ανοικοδομηθούν και σε πόσο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι οι νεκροί θα είναι πολύ περισσότεροι από τα σημερινά καταγεγραμμένα νούμερα, φοβάμαι ότι δεν καταγράφονται ούτε οι αγνοούμενοι γιατί δεν υπάρχει μέλος της οικογένειας να δηλώσει την απουσία. Έχουν χαθεί ολόκληρες οικογένειες, έχει χαθεί η υποδομή αυτής της περιοχής. Το σοκ για την Τουρκία, την τουρκική κοινωνία και οικονομία είναι μεγατόνων», σημείωσε και συμπλήρωσε πως σίγουρα θα υπάρξει διεθνής βοήθεια προς τη γείτονα.

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός, εκτιμάται πολύ η προσπάθεια της Ελλάδας και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να διοργανωθεί στις Βρυξέλλες διάσκεψη δωρητών για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξομάλυνσή τους ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας». «Πρέπει να το κρατήσουμε και οφείλουμε να το κρατήσουμε. Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να βρούμε τους τρόπους να κατεβάσουμε τους τόνους των αντιπαραθέσεων. Χρειάζεται να είμαστε λίγο πιο μετρημένοι στα λόγια μας για να χτίσουμε αυτό που έρχεται. Δεν λέω ότι τα προβλήματα λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά πιστεύω ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνει», τόνισε και κατέληξε: «Αυτήν την περίοδο να χτίζεται και σε επίπεδο πολιτών αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων που διαχειρίζονται την πολιτική ένα νέο κλίμα».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή