Συγκέντρωση στο Βρετανικό Μουσείο υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι βέβαιο ότι τα Γλυπτά κάποια στιγμή θα επιστρέψουν

by Times Newsroom

Το πάγιο αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, 13 χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης, ζήτησαν Έλληνες και Βρετανοί μπροστά στο βρετανικό Μουσείο.

Οι δεκάδες παριστάμενοι ύψωσαν ελληνικές σημαίες και πανό με το αίτημα της επανένωσης, ενώ συμβολικά η διάσημη Βρετανοελληνίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής Επιτροπής, Βικτόρια Χίσλοπ έσβησε τα κεράκια σε μια τούρτα γενεθλίων του Μουσείου Ακρόπολης.

«Όσο πιο σύντομα γίνει η επανένωση τόσο το καλύτερο και για τα Γλυπτά και για την ανθρωπότητα, για να γίνει σαφής και κατανοητή η ιστορία πίσω από τα Γλυπτά και για να αντιληφθούν οι άνθρωποι ότι ο σεβασμός υπάρχει στον παράλογο κόσμο μας» είπε η Μαρλέν Γκούντμαν, μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών.

«Συγχαρητήρια για τα γενέθλια του Μουσείου, για μένα είναι το πιο όμορφο Μουσείο στον κόσμο…. Πολλοί άνθρωποι και στην Αγγλία σκέφτονται ότι ο Έλγιν αγόρασε τα Γλυπτά αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα Γλυπτά είναι εδώ στο Λονδίνο παράνομα, είναι έγκλημα, για μένα» ανέφερε η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ.

Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα διατυπώθηκε για πρώτη φορά, αμέσως μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους το 1830. Η Μελίνα Μερκούρη, τη δεκαετία του ΄80, επανέφερε το ζήτημα και το έκανε διεθνές. Απόφαση σταθμός η πρόσφατη ανακοίνωση της UNESCO.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι βέβαιο ότι τα Γλυπτά κάποια στιγμή θα επιστρέψουν

Στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους», ανέφερε σημειώνοντας πως πριν από λίγες μέρες πετύχαμε την επιστροφή του «θραύσματος Fagan», το οποίο τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρόσφατα βρισκόταν ένα αντίγραφο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. «Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΕΡΤ Α.Ε.

«Και κάτι τελευταίο το οποίο νομίζω ότι έχει τη σημασία του: αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Αυτός ήταν και ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα σε αυτό ακριβώς το θαύμα της τέχνης στην ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως θα αποτελούσε μια πολύ τολμηρή κίνηση και από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης να προσφέρει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να συμβολίσει και την ξεχωριστή σημασία που έχει η Αθηναϊκή Δημοκρατία στην παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε πιο ισχυρή τη σημερινή δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Πηγή – ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή