Συγκράτηση και ενθύμηση: Βελτίωση της μνήμης

Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανακτήσουμε αναμνήσεις, καθώς θυμόμαστε όλο και πιο αμυδρά κάποια γεγονότα ή πληροφορίες. Ωστόσο, υπάρχουν και γεγονότα που δεν τα θυμόμαστε καθόλου.

by Times Newsroom

Μια πληροφορία αποθηκεύεται στη μνήμη μας, τότε η ενθύμηση δεν αφορά μόνο αν μπορούμε να το θυμηθούμε αλλά και όταν το επιθυμούμε. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που καλούμαστε να θυμηθούμε (αναγνώριση ή ανάκληση), η σκόπιμη ή όχι δημιουργία της ανάμνησης, ο προσανατολισμός της διεργασίας της ενθύμησης, ο βαθμός επίγνωσης που έχουμε για το κατά πόσο μας αρκεί ο χρόνος για να θυμηθούμε, το επίπεδο κωδικοποίησης και οργάνωσης της μνήμης και ο βαθμός στον οποίο έχουμε μάθει την αρχική πληροφορία. Η ενθύμηση της διαδικαστικής γνώσης εξαρτάται από την εμπειρία του ατόμου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από την αρχή τον τρόπο με τον οποίο θα κληθούμε να θυμηθούμε κάτι.

Αν ξέρουμε ότι θα υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος, π.χ. ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής ή ανάπτυξης. Η συγκράτηση πληροφοριών είναι πιο αποτελεσματική αν μετά τη βίωση του γεγονότος κοιμηθούμε ή ξεκουραστούμε, αν κάνουμε ανά διαστήματα μια ανασκόπηση των πληροφοριών, καθώς και αν δεν προσπαθούμε να θυμηθούμε πληροφορίες που είναι παρόμοιες με αυτές που μάθαμε.

Πολλές φορές είναι βοηθητικό να αυξήσουμε το επίπεδο της κατάστασης αναμονής σε σχέση με μια ενθύμηση- να κάνουμε δηλαδή μια νοητική προετοιμασία για να μπορέσουμε να ανακαλέσουμε τις πληροφορίες. Ορισμένες πληροφορίες μπορούμε να τις ανακαλέσουμε αμέσως, όμως, σπάνια θυμόμαστε πληροφορίες που δεν είχαμε καταλάβει καλά εξαρχής. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ικανότητά μας να ανακαλέσουμε ή όχι. Αν και οι ρυθμοί του κάθε ατόμου είναι διαφορετικοί.

Τεχνικές για βελτίωση της μνήμης

Τεχνικές εξάσκησης, που μπορεί να βελτιώσουν αισθητά τη μνήμη.

– Η αρχική κωδικοποίηση πληροφοριών πρέπει να είναι αρκετά βαθιά.

– Οι τεχνικές εξάσκησης πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά.

– Εξάσκηση των ατόμων στην κωδικοποίηση, την προσοχή και τη χαλάρωση.

– Εφαρμογή μιας διαδικασίας συνέντευξης που βοηθά τους ανθρώπους να θυμηθούν.

Ζητείται από τα άτομα να ανακαλέσουν το περιεχόμενο όσων παρατήρησαν, να περιγράψουν το γεγονός όπως θα το έκανε κάποιος άλλος και να χαλαρώσουν και να επικεντρωθούν στην περιγραφή της ανάκλησης.

«Όταν κάτι το βλέπουμε σπάνια, το ξεχνάμε σύντομα. Όταν κάτι το βλέπουμε συχνά, δεν το ξεχνάμε. Όταν κάτι το φανταζόμαστε, το θυμόμαστε». Άγνωστος

Πηγή: Herrmann et al. (2010). Εφαρμοσμένη γνωστική ψυχολογία. Επιμ. Σαμαρτζή και Βατάκη. Εκδόσεις Πεδίο.

________________________________________________-

Κουραβάνας Νικόλαος, Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com