Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου: «Με την αποδοχή των δωρεών των δύο μελετών μπαίνει ένα τέλος στην μακροχρόνια εγκατάλειψη των κτηρίων του κτήματος Τατοΐου»

by Times Newsroom 1

Το κτήριο των Τηλεπικοινωνιών

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζει ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αποδεχτεί την δωρεά δύο αρχιτεκτονικών μελετών που χρηματοδότησε και υλοποίησε ο Σύλλογος – η μία αφορά το Βουτυροκομείο και η άλλη το κτήριο των Τηλεπικοινωνιών – προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και σωτηρίας των δύο κτηρίων.

«Με την αποδοχή των δωρεών των δύο μελετών μπαίνει ένα τέλος στην μακροχρόνια εγκατάλειψη των κτηρίων του κτήματος Τατοΐου» τονίζει σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής.

Η ανακοίνωση του κ. Βασίλη Κουτσαβλή

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού την αποδοχή δωρεάς εκ μέρους του Υπουργείου των δύο εκ των αρχιτεκτονικών μελετών που χρηματοδότησε και υλοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου για αντίστοιχα κτίρια. Είναι μια ιστορική μέρα για τον Σύλλογο, το Τατόι και για όλους όσους από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό μας ηθικά και οικονομικά.

Το Βουτυροκομείο

Πρόκειται για τις μελέτες των κτιρίων του Βουτυροκομείου στο Τατόι και του κτιρίου των Τηλεπικοινωνιών που έχουν εκπονηθεί από το αρχιτεκτονικό-μελετητικό γραφείο Altera Pars. Η ιστορική αυτή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και σωτηρίας των δύο κτιρίων. Εκκρεμεί η αποδοχή δωρεάς της τρίτης μελέτης του Συλλόγου που αφορά την Οικία Φροντιστή/Νοσοκομείο Βασίλισσας Όλγας η οποία έχει παραδοθεί προ πολλού στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μετά από επικοινωνία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού μας ενημέρωσαν ότι είναι θέμα χρόνου η αποδοχή και αυτής της δωρεάς. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Σύλλογος θα παραδώσει και την 4η αρχιτεκτονική μελέτη που είναι έτοιμη και αφορά την αποκατάσταση της ιστορικής Οικίας Στούρμ.

Με την αποδοχή των δωρεών των δύο μελετών μπαίνει ένα τέλος στην μακροχρόνια εγκατάλειψη των κτιρίων του κτήματος Τατοΐου. Οι μελέτες έχουν παραδοθεί ήδη από το 2014 στο Υπουργείο Πολιτισμού και επί 6 έτη έμειναν στα συρτάρια γιατί ουδείς ενδιαφέρθηκε να τις αξιοποιήσει. Και οι τρείς μελέτες έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) του Υπουργείου Πολιτισμού. Να τονίσουμε ότι οι μελέτες αυτές έγιναν με εξαιρετικές δυσκολίες από τις συνδρομές των μελών του Σωματείου και τις δωρεές Ιδρυμάτων και φυσικών προσώπων αλλά και εταιρειών. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα John S. Fafalios για την αποκλειστική χρηματοδότηση της μελέτης της Μελέτης της Οικίας Στούρμ και τον κ. Στάμο Φαφαλιό για την αποκλειστική χρηματοδότηση της μελέτης του κτιρίου των Τηλεπικοινωνιών. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τον ανώνυμο δωρητή για την χρηματοδότηση της μελέτης της Οικίας Φροντιστή και όλα τα μέλη και τους φίλους που έδωσαν χρήματα για την χρηματοδότηση της μελέτης του Βουτυροκομείου. Χωρίς την βοήθειά τους τίποτα δεν θα ήταν εφικτό. Ευχόμαστε να σταθούν όλοι και πάλι στο πλευρό μας και να μας βοηθήσουν να χρηματοδοτήσουμε την μελέτη του κτιρίου του Οινοποιείου που πρόσφατα μας ανατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη που τόσο εκ της θέσεώς της ως Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟ επι σειρά ετών αλλά και εκ της θέσεώς της ως Υπουργού Πολιτισμού σήμερα μερίμνησε για την ταχύτατη υλοποίηση του προγράμματος μελετών αποκατάστασης αλλά και γιατί από την πρώτη στιγμή ασπάστηκε το όραμα του Συλλόγου για το μέλλον του κτήματος. Θερμές ευχαριστίες επίσης σε όλα τα μέλη του Κ.Σ.Ν.Μ. καθώς και το προσωπικό της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων για την σημαντική συμβολή τους στο εν λόγω έργο. Δεν θα θέλαμε να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε θερμά και το αρχιτεκτονικό-μελετητικό γραφείο Altera Pars που εκπόνησε τις εν λόγω μελέτες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή