Συμβούλιο της Ευρώπης: Σοβαρές οι επιπτώσεις της πανδημίας και της λιτότητας στη ζωή των φυλακισμένων

by Times Newsroom 1

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποίησε σήμερα ότι τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, απειλούν να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Η πανδημία αυτή «εγγράφεται στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής κρίσης που υφίσταται ήδη εδώ και πολύ καιρό στα σωφρονιστικά συστήματα πολλών κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης», σημειώνει στην ετήσια έκθεσή της για το 2020 η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT), ένα από τα όργανα του Συμβουλίου.

«Στη διάρκεια πολλών επισκέψεων που πραγματοποίησε τα τελευταία αρκετά χρόνια, η CPT διαπίστωσε μια έλλειψη σεβασμού στοιχειωδών αναγκών των κρατουμένων σε ορισμένες εγκαταστάσεις», σημειώνει η Επιτροπή, που διαπιστώνει πως οι σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό των διοικήσεων των σωφρονιστικών καταστημάτων επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των κρατουμένων.

Η CPT προειδοποιεί για τις «πιθανές μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19  που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα ήδη αρνητικά αποτελέσματα των προϋπαρχόντων μέτρων λιτότητας στους κρατούμενους» ωθώντας για παράδειγμα τις χώρες να λάβουν «ακόμη σημαντικότερους δημοσιονομικούς περιορισμούς».

«Αν αυτό γίνει, θα υπάρξουν ακόμη πιο σοβαρά αποτελέσματα στους πολύ φτωχούς και ευάλωτους κρατούμενους, που αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των φυλακών σε όλη τη γεωγραφική ζώνη του Συμβουλίου της Ευρώπης», αναφέρει η έκθεση της CPT.

Επιβάλλεται η ευπρέπεια και ο σεβασμός

«Είναι κρίσιμης σημασίας να υπογραμμίσουμε πως ορισμένα από τα θεμελιώδη οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων δεν μπορούν να διαχωριστούν από το δικαίωμά τους να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση», αναφέρει σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων Άλαν Μίτσελ. «Ένα όριο ευπρέπειας πρέπει να τηρείται στις φυλακές ανά πάσα στιγμή, περιλαμβανομένου του πλαισίου των μέτρων λιτότητας που προκαλούν οι οικονομικές κρίσεις», πρόσθεσε.

Όλοι οι κρατούμενοι «πρέπει να επωφελούνται, τουλάχιστον, μιας ελεύθερης πρόσβασης σε επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού, κατάλληλης διατροφής (…), αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και ύπνου και μέσων ώστε να παραμείνουν καθαροί», αναφέρει ακόμη η CPT.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε το 1949, εδρεύει στο Στρασβούργο και έχει 47 χώρες-μέλη. Εργάζεται υπέρ του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή