Συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του ESM: Μεγάλη η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας – Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας υπενθύμισε στον επικεφαλής του ESM ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τις 6 προτεραιότητες κατά των «εξωγενών προκλήσεων»

by Times Newsroom

Στις έξι προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά παραμένει υψηλός και επίμονος και η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο συσταλτική, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμενιά, ο οποίος διαδέχτηκε τον Κλάους Ρέγκλιγκ.

Όπως είπε ο υπουργός, οι προτεραιότητες περιλαμβάνουν:

  • τη διασφάλιση της υφιστάμενης δημοσιονομικής υπευθυνότητας,
  • την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των πολυεπίπεδων κρίσεων, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο- κάθε φορά- δημοσιονομικό χώρο,
  • την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών,
  • την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
  • την αντιμετώπιση του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους,
  • την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Από την πλευρά του ο διάδοχος του Κλάους Ρέγκλινγκ στο «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Πιέρ Γκραμένια αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία -παρά τη διπλή κρίση πανδημίας και ενέργειας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν. Αυτό -συμπλήρωσε- ήταν εφικτό επειδή η οικονομία της χώρας είναι δομικά βελτιωμένη λόγω των μεταρρυθμίσεων. Και τόνισε: «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Κρατώντας αυτά που κερδήθηκαν στο παρελθόν, διατηρώντας τη δημοσιονομική τροχιά και μένοντας σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν και άλλο την ελληνική οικονομία. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και των αγορών, πρόσθεσε.


Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:

«Η σημερινή πρώτη επίσκεψή σας στην Αθήνα με την ιδιότητα του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδετε στην συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της τακτικής, αποτελεσματικής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ESM», είπε ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζοντας τις δύσκολες συγκυρίες της περασμένης δεκαετίας αλλά και τη δημιουργική συνεργασία με το Eurogroup και το Ecofin.

«Η σημερινή συγκυρία είναι, και πάλι, κρίσιμη και γεμάτη προκλήσεις, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξωγενών δοκιμασιών. Σε αυτές τις αντίξοες περιστάσεις, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, διαθέτει ισχυρή δυναμική και διακρίνεται από θετικές προοπτικές. Τα παραπάνω αποτυπώνονται σε όλους, σχεδόν, τους βασικούς δείκτες της οικονομίας: Στην ισχυρή και σταθερή ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές που ενισχύονται σημαντικά, στην ανεργία που συρρικνώνεται, στις οικονομικές ανισότητες που μειώνονται, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαμορφώνονται πλέον σε μονοψήφιο ποσοστό του συνόλου των δανείων, στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά την τελευταία τριετία, στα δημόσια οικονομικά που σταθεροποιήθηκαν και βρίσκονται σε τροχιά περαιτέρω βελτίωσης, και, τέλος, στο ενισχυμένο κύρος και την αυξημένη αξιοπιστία της χώρας.

Όλα αυτά αντανακλώνται, επίσης, στις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, φτάνοντας πλέον ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα και καθιστώντας ρεαλιστικό τον στόχο για ανάκτησή της εντός του 2023».

Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στη συνέχεια μια σειρά επιτευγμάτων, που βρίσκονται, όπως είπε, πίσω από τις θετικές εξελίξεις.

  • Ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, εξοικονομώντας πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενισχύοντας το προφίλ του δημοσίου χρέους.
  • Εξήλθε επιτυχώς τον περασμένο Αύγουστο, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, κλείνοντας το επώδυνο κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας, και επιστρέφοντας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
  • Προχώρησε τον περασμένο μήνα στην πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων με κράτη της ευρωζώνης (GLF), ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν συναφθεί στο πλαίσιο του 1ου Μνημονίου.
  • Πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019. Συγκεκριμένα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υποχωρεί εντυπωσιακά κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία.
  • Επιπλέον, από εφέτος τα δημόσια οικονομικά επιστρέφουν σε περιβάλλον πρωτογενών πλεονασμάτων, καταγράφοντας- σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση στην Ευρώπη την περίοδο 2021- 2023.
  • Εφαρμόζει μια αποτελεσματική, διορατική εκδοτική στρατηγική, η οποία της επιτρέπει να αντλεί πόρους από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους, όπως απέδειξε η πρόσφατη έκδοση 10ετούς Πιερ Γκραμενιάομολόγου, διατηρώντας τα ταμειακά διαθέσιμά της σε ασφαλή επίπεδα.

«Παράλληλα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα υπεύθυνο, οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των επιπτώσεων των διαδοχικών εξωγενών κρίσεων. Στήριξη η οποία είναι γενναία, χωρίς όμως να υποσκάπτει τη δημοσιονομική σταθερότητα και να υπονομεύει το μέλλον της οικονομίας και της χώρας», είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών πριν αναφερθεί στις προκλήσεις, «καθώς τα διεθνή γεωπολιτικά ύδατα εξακολουθούν να είναι τρικυμιώδη».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή