Συνάντηση Ταλιμπάν και αξιωματούχων της ΕΕ σήμερα στη Ντόχα

Το νέο αφγανικό καθεστώς να επιδιώκει να σπάσει τη διπλωματική του απομόνωση

by Times Newsroom 1

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα συναντήσουν αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα Τρίτη, στη Ντόχα, ανακοίνωσε ο μεταβατικός τους υπουργός Εξωτερικών, με το νέο αφγανικό καθεστώς να επιδιώκει να σπάσει τη διπλωματική του απομόνωση.

“Σήμερα (Τρίτη) θα συναντήσουμε τους εκπροσώπους της ΕΕ. Έχουμε θετικές συναντήσεις και με εκπροσώπους άλλων χωρών”, δήλωσε ο Αμίρ Χαν Μουτακί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε από κέντρο μελετών στη Ντόχα, χωρίς να διευκρινίσει τις θέσεις που κατέχουν αυτοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ούτε τον αριθμό τους.

“Θέλουμε θετικές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε στις ισορροπημένες διεθνείς σχέσεις. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ισορροπημένη σχέση μπορεί να σώσει το Αφγανιστάν από την αστάθεια”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την απευθείας μετάφραση της ομιλίας του, από τα παστούν στα αγγλικά.

Το νέο ισλαμιστικό καθεστώς, που ανήλθε στην εξουσία στο Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου, δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα. Ωστόσο ενώπιον μιας επικείμενης σοβαρής οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα που εξαρτάται πλήρως από τη διεθνή βοήθεια έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, οι διπλωματικοί ελιγμοί εντείνονται.

Το Σάββατο στη Ντόχα, οι Ταλιμπάν συνάντησαν Αμερικανούς αξιωματούχους για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβαν την εξουσία. Ο επικεφαλής της διπλωματίας τους κάλεσε τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν “καλές σχέσεις” και να μην “αποδυναμώσουν τη σημερινή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν”.

Το Κατάρ, έχοντας φιλοξενήσει επί χρόνια τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, συνεχίζει να παίζει ρόλο αδιαμφισβήτητου μεσολαβητή μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και των δυτικών κυβερνήσεων.

Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δέχθηκαν στην Καμπούλ τον Βρετανό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν Σάιμον Γκας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή