Συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν: Σουηδία στο ΝΑΤΟ και F-16 στο «επίκεντρο»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι σε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.

by Times Newsroom

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δυο τους είχαν μια άτυπη συνομιλία στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, κατά την οποία καλωσόρισαν τη Φινλανδία στην αμυντική συμμαχία.

Μετά τη συνομιλία με τον Μπλίνκεν, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Σουηδία πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα προκειμένου η Τουρκία να επικυρώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως εκφράζουν Τούρκοι αξιωματούχοι εδώ και αρκετό διάστημα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ με τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είναι «απαράδεκτη» και αντίθετη με την διπλωματική πρακτική, αφού οι τουρκικές εκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από δύο μήνες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία με τον ρώσο ομόλογό του κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία αυτήν την εβδομάδα.

Η Άγκυρα συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίλυση των θεμάτων που έχουν σχέση με τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζοντας την ανησυχία του για τις νέες πολεμικές προετοιμασίες των δύο πλευρών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com