Συνεχίζονται οι λεηλασίες μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Πληροφορίες για βιαιοπραγίες κατά των προσφύγων

Τι αναφέρει η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

by Times Newsroom

Στη νοτιότερη επαρχία της Τουρκίας, το Χατάι, το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν γερό. Δυστυχώς, όμως, μαζί με το σεισμό, ήρθαν στην επιφάνεια και πολλές δυσκολίες, όπως έλλειψη τροφίμων αλλά και νερού. Με αφορμή τις κακουχίες που περνά ο τουρκικός λαός, διάφορες ομάδες λαϊκιστών και εθνικιστών, αρχίζουν να στρέφονται κατά των προσφύγων. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, δηλώνουν πως εφόσον σε τέτοιες στιγμές η Τουρκία δε μπορεί καν να προσφέρει τα αναγκαία ήδη στους πολίτες της, θα πρέπει οι πρόσφυγες να εξαφανιστούν. Όπως αναφέρεται στη Deutsche Welle, η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) δήλωσε πως τα περιστατικά βίας είναι πολλά, και αυτό έχει αρχίσει να ανησυχεί τις Τουρκικές Αρχές,.

Ένα από τα περιστατικά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας είναι αυτό του άγριου ξυλοδαρμού τεσσάρων ανδρών από δύο άντρες της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίοι φώναζαν «σπάστε τους τα χέρια με τα οποία έκλεψαν».

Σε βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα, δυο πρόσφυγες περιγράφουν τον ξυλοδαρμό τους από τις αστυνομικές αρχές, ενώ επέστρεφαν στο σπίτι τους κρατώντας φάρμακα για τους γονείς τους. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι «μας πέρασαν για πλιατσικολόγους και μας έδειραν. Μετά μας παράτησαν ξαπλωμένους στον δρόμο».

Μια παρόμοια περίπτωση ήρθε στο φως από πέντε Κούρδους άνδρες, οι οποίοι δηλώνουν πως ενώ βρέθηκαν στη πόλη για να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης, τελικά κατέληξαν να μεταφέρονται στο αστυνομικό τμήμα και να ξυλοκοπούνται από άνδρες της αστυνομίας.
Επιπλέον, σε μια άλλη καταγγελία, η χωροφυλακή συνέλαβε δύο άντρες και τους οδήγησε στην αστυνομία. Την επόμενη μέρα, όμως, ο ένας βρέθηκε νεκρός, ενώ ο άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει η Τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα βασανιστήρια αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καλεί την τουρκική αστυνομία να βρει τους υπεύθυνους αυτών των πράξεων και να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από πλευράς του, ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, δήλωσε πως μέχρι και το Σάββατο οι λεηλασίες ανέρχονταν στις 75, με 57 υπόπτους να τίθενται υπό κράτηση. Ο χρόνος κράτησης σε τέτοιες καταστάσεις έχει πάει σε 4 μέρες, από 4 ώρες που ήταν μέχρι πρότινος.

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναφέρει πως στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν έχουν παρατηρηθεί λεηλασίες και όλα αυτά είναι προϊόντα ψευδών ειδήσεων.

Όσον αφορά την ασφάλεια της περιοχής, όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται παραστρατιωτικές ομάδες στο Χατάι. Αυτό βάζει σε κίνδυνο τις γυναίκες και τα παιδιά της περιοχής. Η πόλη μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη, καθώς ακόμα και αν η πόλη βρίσκεται μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, σχεδόν τα πάντα έχουν γίνει συντρίμμια.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή